Krönika
20 oktober 2020 08:33

”Föder vi upp fel hästar?”

GästkrönikaKöper du en billig häst är det oftast på hästens bekostnad. Någon har kapat i kostnaderna för uppfödning, utbildning och djurvälfärd för att gå ihop när köparen ska gör ett ”klipp”. Ridsports gästkrönikör Anna Ozén funderar över bristen på "vanliga" ridhästar till rimliga priser - vad är egentligen ett rimligt pris utan att uppfödaren ska bryta mot djurskydds- eller arbetsmiljölagen?

”Föder vi upp fel hästar?”
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Får stjärnögon och knottriga armar när jag läser i sociala medier om stamkombinationerna hos de föl som väntas hos SWB-uppfödarna till våren. Vilka fina hästar!

Scrollar vidare i flödet och läser att det råder brist på ”vanliga” ridhästar till rimliga priser. Funderar på vad som är ett rimligt pris. Läser kommentarer om att svenska hästuppfödare och -utbildare måste kapa sina kostnader och jobba mer rationellt. Frågan är bara hur.

Jag undrar vad de som skriver menar. Ska jag bryta mot djurskyddslagen och arbetsmiljölagen för att producera en vara som passar köparens plånbok? Vill köparen ha en vildhäst som fötts upp på det naturen ger utan mänsklig kontakt, hovvård och veterinärvård? Är det bara priset som räknas?

Många väluppfödda, välstammade och välutbildade hästar skulle vara fantastiska amatörhästar bara köparen var beredd att betala produktionskostnaden.

Att föda upp och utbilda en häst för amatörer kostar lika mycket som till proffs. Kanske till och med mer för det krävs att hästen ska vara tåligare och
acceptera att det kan bli fel ibland. Många väluppfödda, välstammade och välutbildade hästar skulle vara fantastiska amatörhästar bara köparen var beredd att betala produktionskostnaden.

Vi måste prata om ”elefanten i rummet”: Hästar kostar pengar! Pengar att göra, föda, utbilda och hålla.

Vi som producerar hästarna vill bli tagna på allvar, vårt arbete ska se till att vi har mat på bordet och en pension när arbetslivet är över. Våra anställda ska ha bra arbetsplatser att gå till och våra leverantörer ska ha betalt för sina produkter och tjänster.

Varje vara kostar att producera, köper du billigt är det på någon annans bekostnad.

Våra hästar har rätt till bra djurvälfärd. Varje vara kostar att producera, köper du billigt är det på någon annans bekostnad.

Köper du en billig häst är det oftast på hästens bekostnad. Någon har kapat i kostnaderna för uppfödning, utbildning och djurvälfärd för att gå ihop när  köparen ska gör ett ”klipp”. Det är i slutänden hästen som får betala.

Funderar över att vår spetstrupp i dressyr enbart är beridna på utlandsfödda hästar. Föder vi upp fel hästar? För bra hästar? För dåliga hästar? För dyra hästar? Hästar som är för dyra för amatörer och för dåliga för proffs?

Detta är frågor jag grubblar över medan jag stryker över mina trestjärniga selektionsstons magar och drömmer om fölen som väntas till våren.

Tummenupp
Toppen!

Remissvar

Jag vill lyfta Karolina Lagerlund, vd på HNS, som tydligt visar att ”Nobody puts baby in a corner” i Hästnäringens remissvar kring övergödningsutredningen. #vilyftervarandra.

Tummenned
Botten!

Viruset

Om någon för sex månader sedan sagt att ett virus skulle stänga ned världen, hade den personen blivit utskrattad eller inspärrad. Skrattar bäst som skrattar sist.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden