Veterinärt
24 juni 2017 15:00

Foderbyten ofta orsak till fång

En fet ponny som går på frodigt bete – det är så man ofta tänker sig en fånghäst. Men i verkligheten är alla raser i riskzonen.
Snabba foderbyten och fel sammansättning i fodret är en av många orsaker till fång.

Foderbyten ofta orsak till fång
Hästar med utläkt fång brukar rekommenderas dagsbete och en del kan inte beta förrän senare på sommaren. LottaGyllensten

Fång innebär en inflammation i hovens lamellager och är ett mycket smärtsamt tillstånd för hästen. Det kan finnas flera anledningar till att detta inträffar:

• Störning i tarmfloran till följd av för mycket lättsmälta kolhydrater som kommit ut i grovtarmen (bland annat betesgräs).
• Vissa mediciner (till exempel kortison), mögelgift eller giftiga växter.
• Livmoderinflammation i samband med kvarbliven efterbörd.
• Hormonella problem som insulinresistens, EMS och PPID.
• Överbelastning av ett ben vid skada.

Oavsett orsak blir det ett minskat blodflöde i hoven och därmed likartade symtom. 
Det som händer inne i hoven är att lamellagret (övergången mellan hovvägg och kötthov), som i normala fall är den bärande delen för hovbenet, bryts sönder och lossnar. Därmed hålls inte hoven samman ordenligt ens när hästen står still, utan hovbenet flyttar sig och hovbensrotation och/eller -sänkning uppstår.

Byt foder försiktigt
En stabil mag-tarmflora är A och O för att undvika fång. Foderbyten ska alltid genomföras gradvis och på en häst som tidigare haft fång eller som är i riskzonen av andra skäl (till exempel insulinresistens) är det ännu viktigare att foderbyten sker mycket försiktigt. Under minst två, helst tre, veckor bör det nya fodret blandas med det gamla. 

På våren, då varma dagar växlas med kalla nätter, sker stora förändringar i gräset. Då är det extra viktigt att vara försiktig med övergången till bete, eftersom gräset i sig bjuder på flera foderbyten ut-över att det är näringsrikt. På hösten kan regn efter en torrperiod ge kraftig tillväxt och då brukar antalet fångfall också öka.
Ju tidigare symtomen på fång upptäcks, desto större chans finns att sjukdomen blir lindrig. 

Bädd av sand eller spån
Den första åtgärden är att ställa hästen på en bädd av sand eller spån och kontakta veterinär för undersökning. 
I regel får hästen smärtstillande samt antiinflammatorisk medicin och ordineras boxvila så länge den har ont. 

Vid fång på båda framhovarna kan det vara klokt att utfodra hästen högt eftersom låg huvudställning ger ökad belastning på frambenen.

Ta bort saltsten och eventuellt kraftfoder. Hästen ska inte svältas, utan bör få gräshö (helst sent skördat) och halm av god hygienisk kvalitet.
När det akuta tillståndet klingat av kan hästen verkas och i vissa fall även skos med specialbeslag.

Lättare fånganfall kräver en viloperiod på två-tre månader. Om en tydlig lägesförändring av hovbenet uppstått, ska hästen inte ansträngas förrän efter åtta-nio månader.

Hästar med utläkt fång brukar rekommenderas dagsbete och en del kan inte beta förrän senare på sommaren. Munkorg eller begränsad hagtillgång genom stripbetning då stängslet flyttas efter hand, är andra lösningar. Det finns även speciella beten för fånghästar.

Förebygg återfall
Det är viktigt att ha framförhållning i skötseln av en häst som en gång haft fång, eftersom lamell-
lagret har en försämrad hållfasthet. Undvik att göra flera saker samtidigt, till exempel verka ner hästen hårt och släppa den på bete dagen därpå. Då kan både den mekaniska påfrestningen på hoven och foderbytet ställa till problem. 

Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg.

Denna text publicerade första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 11, 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden