5 december 2013 09:47

Föl med dålig mage

Fråga

Jag har en fölunge som har varit dålig i magen ett tag. Han blev bättre ett par dagar då jag började ge honom ProEquo, men har blivit sämre igen. Han diar fortfarande. Han får också svettersättning för vätskebalansen. Vad ska jag göra?
/Anita

Svar

Du skriver ingen ålder på ditt föl, men med tanke på årstiden borde den ju vara  > 5månader. Jag utgår också från att fölet har ett gott allmäntillstånd och att dålig mage betyder lös avföring.

Det viktigaste är att utesluta problem med tarmparasiter och framför allt spolmasken. Det finns en utbredd resistens hos just spolmasken bland ivomec-preparaten. Så har fölet endast avmaskats med dessa bör du använda tex Axilur.

Därefter bör fokus vara på att återställa tarmfloran i grovtarmen. Prova med att vänja av fölet från mjölken och föra över på grovfoder, helst hö. Det finns olika typer av tarmflorebalanserare på markanden där ProEqui är en. Blev fölet åter sämre även när han fortfarande fick proEqui, kan det vara värt att prova ett annat preparat. Byt dock inte i tid och otid utan håll fast vid samma foderstat. Det viktigaste är att ha ett bra grovfoder.

Observera att detta är generella riktlinjer. Om önskad effekt uteblir eller om fölet blir sämre bör du låta en veterinär undersöka fölet.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden