Avelsnyheter
24 juni 2021 06:20
Ridsportplus

Fölauktion med blygsamt snittpris: ”Slåss på en tuff marknad”

SWB-auktionSWB:s nya grepp med en sommarauktion på hoppstammade föl slutade med ett snittpris långt under det som de mer traditionella elitfölauktionerna brukar ge. Nu ska konceptet utvecklas ytterligare. Ridsport fick ett snack med Hannah Torgander, "mamma" till det högst klubbade fölet. "Jag tror du måste använda internationellt gångbara hingstar för att få betalt", säger hon.

Fölauktion med blygsamt snittpris: ”Slåss på en tuff marknad”
Det högst klubbade fölet Conthcett med sin mor Comme il Cett, som nu ska ut på tävlingsbanan. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB hoppade på den europeiska trenden med fölauktioner online, nyligen avslutades premiären av den nya sommarupplagan med hoppföl.

    På sin webbplats berättar SWB att fölen gick till köpare i Sverige, USA, Tyskland och Ungern samt att snittpriset blev blygsamma knappa 8 000 euro, ungefär 80 000 kronor. Som exempel var snittpriset på hoppföl vid förra årets elitfölauktion 120 000 kronor. Denna auktion var digital. Vid den senaste fysiska elitauktionen med hoppstammade föl 2019 var snittpriset ungefär 130 000 kronor.

    SWB beskriver auktionen som ett led i en långsiktig satsning för att bygga upp auktionsverksamhet. ”Vi visste att vi hade en bra kollektion innehållande både högintressanta stammar och prestationsblod och som borde attrahera köpare över hela världen, men samtidigt är vi medvetna om att det är många om budet just nu. Vi ska inte glömma bort att vi slåss på en tuff marknad och att vi står oss väl  i den hårda konkurrensen känns riktigt bra. SWB-hästar, framför allt på hoppsidan, har ett väldigt bra rykte ute i världen och det känns helt rätt att erbjuda våra svenska uppfödare den här typen av marknadsplatser, något vi har för avsikt att utveckla ytterligare.” Det säger SWB:s vd Helén Uddefors på webbplatsen.

    Dyrast blev fölet Conthcett (e Conthargos-Comme il Faut, uppf Amalienlund LB AB) som  klubbades för över 172 000 kronor till en ungersk köpare.

    Viktigt med attraktiva hingstar

    Ridsport fick ett snack med Hannah Torgander som tillsammans med maken fött upp Conthcett. Hon är glad över utgången.

    Vad gjorde att just Conthcett klubbades för det högsta priset?
    – Det är säkert härstamningen, plus att hon både har utstrålning och en fantastisk galopp. Hon har även bra trav för att vara hopphäst, men det har ju egentligen ingen betydelse. Hon rör sig trevligt över lag.

    Conthargos känns lite som en ”innehingst” just nu – vad var tanken med kombinationen?
    – Vi visade hennes mamma som föl och hon blev högst bedömd i hela Sverige. Jag visste att Conthargos är lite av en innehingst och om jag skulle få ett hingstföl ville jag kunna sälja det. Det är viktigt att folk vet vilken hingsten är, så det blir attraktivt för köparen. Och så tyckte jag att det passade med Conthargos, han ger högresta, ädla avkommor.

    – Jag har också märkt att Comme il Faut är attraktiv med en väldigt bra mödernelinje med Ratina Z och vad han själv har presterat på banan. Det var många som ville köpa mamman till det här fölet, men jag hade redan bestämt mig för att behålla henne. Sedan fick hon en helsyster som är född 2018 som det var många spekulanter på, och så har hon en helbror som Joel Torstenson har köpt in sig i.

    Är ni nöjda?
    – Jag hade kanske hoppats att jag skulle få ännu mer för henne, men jag är nöjd. Hade jag inte fått minst 150 000 kronor så hade jag ropat tillbaka henne igen. Det är ett för fint föl för att sälja under den summan.

    Vad är det för köpare?
    – Det är en ungersk hästägare som heter Viktor Nyiri. Han köpte två föl av mig på auktionen i fjol, och de åkte ner till Holland. Han har ryttare därnere som tar fram och rider dem, så de får alla förutsättningar att få det bra. Det är kul att det är en återkommande köpare.

    Vad tänker du om prisnivån generellt? 
    – Jag tyckte över lag att det var dåliga priser på de andra fölen. Men sedan kan man inte heller förvänta sig att få så bra priser för föl som är efter yngre hingstar, som inte själva har presterat någonting. Tyvärr är det så. Eller så måste du ha en mödernelinje som har presterat något helt fantastiskt, om du ska få ett bra pris för ett föl som är efter en yngre hingst.

    – Jag vet inte heller om det var för tidigt på året, det pågår ju hela tiden auktioner i Europa. Men jag tror det handlar mycket om att det bara var hingstar som används i Sverige, det var ingen av de där hingstarna som är kända internationellt.

    – Sedan hade jag fördelen att det var en norrman som var med och budade upp henne. Det var även han som köpte helsystern till hennes mor av mig när hon var föl. Han var med länge och budade.

    Vad tänker du om det här sättet att sälja föl?
    – Jag tycker det är bra. Det blir fler internationella köpare än när det har varit auktion på Flyinge. Nu kan även utländska kunder ta del och buda på fölen.

    Hur kan man få upp priserna?
    – Framför allt behöver man använda mer internationellt gångbara hingstar för att få upp priserna på fölen. Det går inte använda en hingst som bara används i Sverige om du vill sälja på sådana här auktioner. Sedan behöver det vara något som sticker ut också när de ser fotona och filmerna. I och med att de inte kan se fölen live behöver det vara något som ger känslan av ”wow, den vill jag ha”.

    Kunde SWB har gjort något annorlunda?
    – Vi har varit jättenöjda, jag tycker att de har skött det bra. Sedan går det säkert alltid att marknadsföra det hela ännu mer, men så är det ju med allting.

    Kommer ni att sälja föl online igen?
    – Ja, absolut. Vi har något föl som är aktuellt till hösten. Jag tycker det är roligt att vara med också, det är spännande, avslutar Hannah Torgander.

    SWB vill inte svara på hur många föl som återropades.
    – Vi har valt att inte gå ut med återrop sedan SWB:s auktioner gick över från att arrangeras fysiskt på Flyinge till att gå av stapeln online på Horse24. Då flertalet av de förbund som arrangerar onlineauktioner inte går ut med återrop av respekt för både säljare och köpare har SWB valt att följa samma linje, säger Josefine Tinglöf på SWB.

    Samtliga klubbade priser

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden