Dressyr
4 juli 09:24
Ridsportplus

Tysk dominans i Nations Cup

Nations Cup AachenNations Cup-dressyren är nu avslutad i Aachen, och det blev total tysk dominans för hemmaryttarna - i jakten på OS-biljetter tog de hand om samtliga topplaceringar och vann stort med laget. För svensk del blev det en blygsam lagplacering. Här kan du läsa Ridsports rapportering från klassen, och se bilder på samtliga toppekipage.

Tysk dominans i Nations Cup
Patrik Kittel i en ökning, en av Jovians starka sidor, här på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Medan flera nationer redan tagit ut sina OS-lag är Aachen absolut sista chansen för andra – för svensk del ska resterande halvan till Paris presenteras senast på måndag.

    Även Tyskland använder Aachen som sin sista uttagning. Världsettan Jessica von Bredow-Werndl är ensam om att redan ha fått klartecken för OS med sin TSF Dalera BB. För resterande ryttare som är aktuella för att ta sig in i det tyska OS-laget – Frederic Wandres/Bluetooth, Isabell Werth/Wendy de Fontaine, Ingrid Klimke/Franziskus och Katharine Hemmer/Denoix – är det nu skarpt läge.

    För Sverige startade idag Patrik Kittel/Jovian, Sofie Lexner/Inoraline WJuliette Ramel/Gideon K.H. och Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson.

    Nedan följer liverapporteringen som innehåller de viktigaste händelserna i klassen:

    Liverapportering

    15.40 När Nederländernas sista lagryttare ridit står det klart att Tyskland vinner Nations Cup på 228,17 procent, före Nederländerna på 215,67 procent. Danmark kniper tredjeplatsen på sina 214,54 procent.

    Sverige slutar sexa bland de åtta lagen till start idag. Här hittar du lagresultaten.
    Isabell Werth vinner klassen med Wendy de Fontaine, före Ingrid Klimke/Franziskus och Frederic Wandres/Bluetooth.

    De svenska ryttarna slutar femma (Kittel), 17:e (Lexner), 27:a (Wahlkamp-Nilsson) och 29:a (Ramel), vilket gör att samtliga är vidare till lördagens Grand Prix Special.

    Individuella resultat

    15.30 Patrik Kittel, som efter Aachen ska välja häst till OS, startade idag Jovian. 10-årigen med extremt luftiga gångarter inledde starkt och niorna ramlade in från domarna efter den första diagonalen – hingstens mäktiga ökningar är svårslagna. Poängen låg kvar på höga siffror även i travskolorna, men i piaffen har Jovian fortfarande lite svårt med rytmen och rör sig ännu för mycket framåt.

    När även skritten belönades med 7:or och bytena i vartannat blev något svajiga med den stora gången sjönk procenten. Kittel avslutade dock med bländande ökningar i både trav och galopp, och med 74,65 procent är han bäst i det svenska laget och individuell femma.

    Kcl69641.jpg
    Patrik Kittel var nöjd efter sin ritt med Jovian. Foto: Kim C Lundin

    15.10 Tysklands sista lagryttare Frederic Wandres visade direkt att han gärna vill knipa en OS-plats med sin Bluetooth OLD. Han inledde starkt och stabilt, och fick domarnas gillande i samtliga rörelser.

    I tvåorna blev det dock en liten miss, vilket han inte hade råd med i fajten med sina lagkamrater om de individuella placeringarna i Aachen. I den andra piruetten blev det en släng av bensinstopp hos den 14-årige valacken, och med 75,63 procent placerar sig Wandres som trea bakom Werth och Klimke.

    Tyskland leder lagtävlingen och är i stort sett ohotade till segern i dagens Nations Cup, när endast fyra ryttare återstår.

    Kcl65381.jpg
    Frederic Wandres var sist ut i det tyska laget med Bluetooth OLD. Foto: Kim C Lundin

    15.02 Nanna Skodborg Merrald var uppe i ledning en kort stund i inledningen av sin ritt med Blue Hors St Schufro. Den 13-årige hingsten visade fina skolor, ökningar, galoppsax och luftiga centrerade piruetter, men hade lite problem i piafferna och övergångar vilket drog ner poängen något.

    73,67 procent placerar dem som fyra i nuläget och tar upp Danmark – som nu haft samtliga lagryttare på banan – till silverplats i Nations Cup.

    Kcl65151.jpg
    Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors St Schufro. Foto: Kim C Lundin

    14.20 VM-bronsmedaljören Dinja van Liere är redan klar för OS med sin Hermes N.O.P, och kom nu till start med 9-årige Vita di Lusso. Valacken slog till med nytt personbästa i Grand Prix, när ekipaget gick in på tredjeplatsen med 74,69 procent.

    Strax bakom parkerade sig Pauline Basquin, troligtvis ett hemmahopp på sommarens OS – Frankrike har ännu inte presenterat sitt OS-lag. Med Sertorius de Rima Z IFCE fick fransyskan ihop 73,28 procent och är just nu fyra.

    Tyskland toppar lagtävlingen, före Storbritannien och Nederländerna. Sverige ligger sexa bland de åtta lagen till start – samtliga lag, förutom Danmark, har haft inne minst tre lagryttare.

    Kcl60371.jpg
    Dinja van Liere och Vita di Lusso. Foto: Kim C Lundin
    Kcl60711.jpg
    Pauline Basquin och Sertorius de Rima Z IFCE. Foto: Kim C Lundin

    14.00 Efter att USA:s OS-reserv Endel Ots startat med Zen Elite’s Bohemian och ridit hem 71,43 procent efter en stadig runda, var det dags för Sveriges tredjeryttare. Juliette Ramel red Gideon K.H., som gjorde internationell debut i oktober förra året. Den 13-årige valacken visade att det ännu saknas rutin och styrka, även om han glänste till i bland annat piruetterna och bytena i vartannat.

    Men när piaffen inte blev helt lyckad vid flera tillfällen, och ekipaget fick en rejäl miss i inledningen av bytena i varje, så sjönk poängen. 67,52 procent placerar dem som nummer 20 när 24 ekipage ridit.

    Juliette Ramel Swe Gideon K.h. K C L-6
    Juliette Ramel och Gideon K.H i en piruett. Foto: Kim C Lundin
    Kcl58461.jpg
    OS-reserven för USA, Endel Ots och Bohemian. Foto: Kim C Lundin

    13.30 Multitalangen Ingrid Klimke gick ut som Tysklands andraryttare med rutinerade hingsten Franziskus FRH. Klimke siktar nu mot att rida sitt första OS som dressyrryttare, efter att ha gjort hela fem OS i fälttävlan.

    Klimke låg hack i häl på landsmaninnan Isabell Werth genom hela programmet. Med en stabil och mjuk ritt, där höjdpunkterna bland annat var fina byten i varje och vartannat, stadiga piruetter och galoppsax, slutade de på 76,04 procent, strax bakom Werth. Det domarna drog ned poängen något på var viss spänning i piaffen och övergångarna till och från passage.

    Kcl57581.jpg
    Ingrid Klimke klappar om Franziskus efter ritten. Foto: Kim C Lundin

    13.12 Efter lunchpausen var danska Nadja Aaboe Sloth en av de första att starta. Med Favour Gersdorf red 32-åringen ett väldigt fint program och la sig på andraplatsen med ett nytt personbästa i internationell Grand Prix, 72,34 procent.

    – Debutant i Aachen med en oprövad häst som tycker mycket här är lite stort och imponerande, kommenterade danska förbundskaptenen Anne-Mette Binder ekipaget före start.

    Kcl54981.jpg
    Nadja Aaboe Sloth och Favour Gersdorf. Foto: Kim C Lundin

    11.22 För tio år sedan red Sofie Lexner världscupdressyr i Göteborg. De senaste åren har hon fokuserat på att utbilda sitt mäktiga sto Inoraline W, som endast tävlat internationellt under 2024. De har en kort men imponerande meritlista, och när det nu var dags för femstjärnig debut för 11-åringen med stora gångarter visade de upp ett program med flera fina delar och vissa missar.

    Efter att det energiska stoet varit lite för het i inledningen, med en orolig halt, så bjöd ekipaget på mäktiga ökningar och fina skolor. Trots fin passage så fanns det en viss spänning i stoet, något som visade sig främst i övergångarna. Efter en miss i ingången till ettorna och en svajig uppridning på sista medellinjen nådde de inte riktigt upp till 70 procent denna gång – 69,76 procent blev resultatet.

    Kcl53171.jpg
    Sofie Lexner och Inoraline W. Foto: Kim C Lundin

    11.05 Katharina Hemmer visade upp 12-årige Denoix PCH, som senast startade i Wiesbaden i maj och då toppade både Grand Prix och Specialen med ritter över 75 procent. Idag fick ekipaget, som jagar en plats i det tyska OS-laget, en tveksam start men var sedan uppe på höga poäng och vände – en hastig ryggning, spänd skritt och därefter en andra piaff där hästen såg ut att tänka bakåt och till slut slog sig fri och kastade sig åt sidan gjorde att de dalade i poäng.

    Det fanns höjdpunkter i bland annat ökningarna och seriebytena i varje, men när det även blev ett par små balansmissar i piruetterna och valacken visade en genomgående orolig mun så slutade procenten på 68,32.

    Kcl51151.jpg
    Katharina Hemmer fick problem i en av piafferna med Denoix PCH. Foto: Kim C Lundin

    10.22 Världsmästaren Charlotte Fry visade upp en ny häst i femstjärniga klasser, Everdale-sonen Especial. Den 10-årige skimmelvalacken har klara likheter med sin far och visade upp ett stabilt program utan några egentliga missar, men gick genomgående i en kort, hög form. Med 71,93 procent gick brittiskan in på andra plats, bakom Isabell Werth.

    Charlotte Fry Gbr Especial K C L-3
    Charlotte Fry och Especial. Foto: Kim C Lundin

    9.54 Blott 10-årige Zackson har aldrig startat femstjärnigt tidigare och med Malin Wahlkamp-Nilsson började det idag något svajigt, med låga poäng för inridningen. Men ekipaget klättrade sedan uppåt på skalan med fina skolor och travökningar, innan det blev en något tveksam första piaff med ett hack i övergången till passage.

    Den andra piaffen lyckades de hålla ihop bättre och i bytena i vartannat höll det även om de ännu saknar en del styrka. I bytena i varje blev det missförstånd och betyg runt 4 och även i piruetterna syntes en del orutin och spändhet. Sveriges första lagekipage landar på 68,1 procent.

    Malin-wahlkamp-nilsson-swe-zackson-swb-k-c-l-2
    Malin Wahlkamp-Nilsson och Zackson var först ut i det svenska laget. Foto: Kim C Lundin

    9.35 Isabell Werth, som på inrådan av den tyska landslagsledningen nu satsar på Wendy de Fontaine istället för DSP Quantaz mot OS, bjöd på ett fint program med flera höjdpunkter och en del mindre missar. Medan galoppökningen, saxen och piruetterna gav höga poäng, drog seriebytena och den samlade skritten ner betyget något. Det blev till slut 76,5 procent och klar ny ledare, till hemmapublikens stora jubel.

    Kcl45451.jpg
    Isabell Werth satsar nu på att få med Wendy de Fontaine till OS. Foto: Kim C Lundin

    9.20 Grand Prix inleddes med lagekipage från Storbritannien, Anna Louise Ross/Habouche, och Frankrike, Anne Sophie Serre/Jibraltar de Massa, som båda hamnade runt 69 procent av domarna.

    Resultat Grand Prix
    Resultat Nations Cup

    Start- och resultatlistor
    Arrangörens hemsida
    Arrangören sänder live
    ClipMyHorse sänder live
    Samtliga ryttare och hästar till Aachen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym