Sport
11 juli 2015 14:28

O´Connor vann derbyt

Irlands Cian O´Connor vann Falsterbos hoppderby med Quidam'S Cherie. Alexander Zetterman blev bäste svensk med en sjätteplats.

O´Connor vann derbyt
Alexander Zetterman blev sexa i derbyt och gjorde ingen hemlighet av att han hade planer på en högre placering innan start. Photographer Roland Thunholm

24 språng. Falsterbos klassiska bank. En fyra meter lång vattengrav. Och en väl tilltagen banlängd. Falsterbos derby är en rejäl utmaning för ekipagen. Fyra svenskar finns i årets startfält; Alexander Zetterman/Avon, Henrik von Eckermann(Toulouse 66, Jonna Ekberg/Freestyler och Nicole Persson/Quintana Roo 2. 

Segern gick till Irlands Cian O´Connor som var en av tre felfria i grundomgången. William Funell var först ut och var både snabb och felfri. Cian O´Connor gick ut direkt efter och fick till en optimal omhoppning i ett jämnt flyt där Quidam’S Cherie hela tiden var med på noterna.
– Min häst är snabb, det var bara att låta henne springa och hoppa, säger Cian O’Connor. 

Funells tid kapades med tre och en halv sekund. Dermott Lennon kunde inte matcha detta, men kapade Funells tid och slutade tvåa. 

Alexander Zetterman var inte nöjd med sin fyra fel.
– Det var inte den här placeringen jag hade tänkt mig. Men det är svårt där inne, man måste rida med så hög precision på varje hinder, säger han. 

Referat, grundomgången: 
Tråkig start i Falstreboderbyt för Sverige. Jonna Ekbergs Freestyler var varken med på noterna när det skulle hoppas ut från banan eller nerför den stora banken. Ekipaget uteslöts. Flera hästar har ifrågasatt uppgiften och när de första fem har gjort sina rundor är tre uteslutna. Bästa resultatet är Tysklands Mario Stevens med fyra fel. 

Alexander Zetterman sa till Ridsport i onsdags att han är sugen på att göra ett bra resultat i derbyt. Det började bra med Avon som var stabil hela vägen runt. Vid den glesa tvåkombinationen i slutet av banan fick Avon med sig en bom på B-hindret. Det blev fyra fel och en tid som var några sekunder längre än Stevens. 

Henrik von Eckermann klarade knepigheter som att hoppa ut från banan och ta sig ner för den branta banken. Men den vita grinden som kommer dnabbt efter banken föll, och sedan blev det ytterligare två nedslag. 

Britten William Funell har tidigare visat att han är något av en derbyspecialist och har vunnit Falsterbo derby tre gånger tidigare. Tillsammans med Billy Onslow betade han av svårighet efter svårighet och satte klassens första nolla som kom efter att nio ekipage gjort sin runda.

Nicole Persson fick jobba med Quintana Roo 2. Det kom ett nedslag ganska tidigt på muren vid ena kortsidan. Sedan var hästen nära att säga upp sig när det var dags att gå nerför banken. Quintana Roo 2 vände när hon fick se vad som väntade och ville springa hem. Men Nicole Persson fick hästen med sig. Efter det blev det ytterligare nedslag och tidsfel, totalt 26 fel. 

Banan fortsatte att gäcka ekipagen. Som så ofta var det många som fick nedslag på den glesa grinden efter banken och flera tittade till på pulvermannagraven och fick ett stopp där. När bara ett fåtal återstår var det fortfarande bara en nolla. 

Näst sista startande, Irlands Cian O´Connor, tog fram sina jakttakter, satte en stensäker nolla och fixade omhoppning i klassen. Dermont Lennon inte ville inte vara sämre än sin landsman O´Connor. Hans Loughview Lou-Lou såg inte helt enkel ut utan gick och tryckte lite åt sidorna både här och där. Men väl vid hindren vanns ingen tvekan om vad som skulle göras. Tre ekipage gör upp om segern i en omhoppning. Alexander Zetterman blir bästa svensk med en sjätteplacering. 

Eurosport2 sänder direkt. Eurosport1 följer upp med ett sammandrag kl 22.00 för dem som inte kan se direktsändningen. 

Mer information kommer.

Onlineresultat

Startlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden