Sport
10 juli 2015 17:35

Sverige tvåa i Nations Cup

Sverige slutade på delad andraplats i hoppningens Nations Cup i Falsterbo på fredagen. Segern gick till Holland som hade idel nollor i protokollet. "Lite surt att vi inte fick vinna", säger Henrik von Eckermann.

Sverige tvåa i Nations Cup
Douglas Lindelöw och Casello började starkt med en felfri runda. LottaGyllensten

I det svenska laget ingick Peder Fredricson med H&M All In som första ekipage, Douglas Lindelöw/Casello gick ut som tvåa. Helena Persson/Bonzai H trea och sist var Henrik von Eckermann med Cantinero. Åtta lag deltog och Sverige slutade tvåa.
– Det är en fantasisk känsla därinne. Jag är jättenöjd med min andra runda, men det är lite surt att vi inte fick vinna här. Det får jag som fjärderyttare ta på mig, jag skulle ha varit felfri i första rundan, säger Henrik von Eckermann.
– Om jag får svära så känns det så djäkla skönt. Han var så fin redan i första rundan men så klantade jag mig, säger Helena Persson.
– Jag är egentligen väldigt nöjd. Casello hoppade bra, sen hade jag lite smådetaljer som jag skulle fixa i andra rundan och blev lite för noggrann, säger Douglas Lindelöw.
– Det är en fantastisk känsla att rida två dubbelnollor här. Publiken och stämningen här är fantastisk. All In är en så cool häst, och oerhört kapabel. 

Referat från klassen:  

Polens Marek Lewicki var först ut av alla i ett blåsigt med soligt Falsterbo med Abigej. Han fick ett nedslag på vägen, men klarade maxtiden med god marginal trots att det före start hade varnats för att den skulle bli svår att hålla. 

USA:s Kirsten Coe såg ut att kunna få en riktig resa när hennes häst drog åt vänster förbi den tilltagna vattengraven och höll på att springa över ett par funktionärer. När hon styrde tillbaka fick hon hästen över, men det blev ett tramp i vattnet. 

Tyskland började starkt med en säker nolla av Marcus Ehning. 

Peder Fredricson och H&M All bjöd på en runda i fräscht tempo och den atletiske valacken var snärtig över trekombinationen. Ryttaren fick jobba en del för att få tillbaka sin häst efter vattengraven mot det smala räcket, men lyckades och var felfri över mållinjen till publikens jubel. 

Storbritanniens William Funell och hans häst kom inte överens på trekombinationens B-hinder och vägrade ut sig där. 

När första ekipaget i varje lag hade gjort sin runda har Sverige, Tyskland och Holland varsin nolla i protokollet. 

I andra rundan inledde Polen med ytterligare ett nedslag och USA:s Charlie Jakobs var nolla efter att hans ambitiöse häst skruvade sig över sista hindret. Tyskland fick ytterligare en nolla genom Janne Friederike Meyer. 

Douglas Lindelöw och Casello bjöd på en väl avvägd och rytmisk runda. Det stänkte till lite i vattengraven och Casello fick visa sitt scoop när han kom lite långt ut på tredje sista hindret – en väl tilltagen oxer. Men sista linjen mot huvudläktaren var rena defilieringen och ekipaget var felfritt i mål.

Ett nedslag för Storbritannien, felfritt för Holland. När två ryttare i varje lag har ridit hade Sverige, Holland och Tyskland två nollor i protokollet, Schweiz och USA hade varsin nolla. 

USA:s Heather Caristo-Williams såg ut att vara riktigt illa ute mot trekombinationen där hon och Evening Star kom stort in på första. Men hästen kopplade på spänsten och tog sig igenom även om det blev ett nedslag på B-hindret. Det blev ytterligare ett nedslag på smalhindret efter vattengraven. 

Mario Stevens och Brooklyn 17 fortsatte Tysklands inslagna väg med en säker, felfri runda. 

Helena Persson och Bonzai var Sveriges tredje ekipage. Valacken började stort över första, fortsatte sedan stabilt fram till smalhindret där det blev ett språng långt utifrån, men det gick bra. Däremot kom det ett nedslag på näst sista hindret till publikens besvikelse. Det blev också ett tidsfel. 

Starkt jobbat av Holland! Tre felfria rundor på tre starter – precis som Tyskland. Sverige och Schweiz har två nollor var när tre ryttare i varje lag har ridit. 

Polen slutade på 25 fel i första rundan. Deras sista ryttare, Piotr Morsztyn, trillande av när Osadkowski van Halen missbedömde näst sista hindret och gick omkull i landningen. Ryttaren reste sig dock upp och gick ut från banan själv. 

USA avslutade första rundan med ett snopet tidsfel för Callan Solem. Laget slutade på nio fel i första rundan. 

Tysklands sista ryttare, Patrick Stühlmeyer, valde att ta ut sin Lacan 2 på banan och fick med sig fyra fel. 

Henrik von Eckermann och fräcke Cantinero hade turen med sig på trekombinationen B-hinder där översta bommen rullade i hållarna. Den spänstige valacken var annars väl med på noterna, men på allra sista hindret trillade en bom. Det gör att Sverige står på fyra fel efter första rundan, precis som Schweiz. 

Storbritanniens Michael Whitaker snyggade till sitt lags siffror lite genom att bjuda på en snygg nolla. Storbritannien slutar på 16 fel i första rundan. 

Spanien slutade på fem fel i första rundan. 

I andra rundan började Polen med tolv fel. Storbritanniens William Funell kom inte till start och USA:s Kirsten Coe fick fem fel. Spaniens Manuel Fernandez fick allt att stämma bättre än i första rundan där dt blev åtta fel och nollade. 

Peder Fredricsons H&M All In satte inte en hov fel och fick publiken att brista ut i ett stort glädjetjut när det blev en stensäker nolla. 

Marcus Ehning hjälpte till att hålla spänningen uppe genom att få med sig ett nedslag. Hollands Harrie Smolders och Emerald gjorde allt rätt och fortsatte Hollands felfria svit. 

För Spaniens Alberto Galobardes Marquez fick andra rundan ett snöpligt slut när tygeln plötsligt gick av. 

Douglas Lindelöws andra runda började som en kopia av den första. Castello fick visserligen jobba lite för att komma igenom trekombinationen, men det var aldrig några fara. Däremot stämde inte distansen till näst sista hindret och valacken fick med sig en bom i uppsprånget. Ekipaget fick också ett tidsfel. 

Patrick Stühlmeyer hade chansen att ta Tyskland till omhoppning om segern men fick ett nedslag. 

Resultaten i andra rundan efter två ekipage:
Tyskland 4 fel
Holland 0 fel 
Schweiz 4 fel
Sverige 5 fel
USA 5 fel 
Polen 21 fel 
Spanien har en nolla och en utesluten och Storbritannien har en nolla och en struken. 

Helena Persson och Bonzai H tog tid på sig i början av banan men klarade ändå tiden till slut. Valacken var lydig och följsam hela vägen runt och det blev en nolla i protokollet för Sverige. 

Tysklands Mario Stevens lotsade Brooklyn 17 mästerligt runt banan och det blev ytterligare en nolla. Även Hollands facit håller i sig – tre nollor på tre ekipage även i andra rundan. 

I allra sista rundan kom Polen inte till start och slutar på 58 fel. Storbritannien slutar på 28 fel och USA på 22 fel. 

Spaniens stjärna  Sergio Alvarez Moya avslutade snyggt med nolla och Spanien slutar på 14 fel. 

Henrik von Eckermann och Cantinero blandade riktigt fina språng med andra lite kantigare. Men Cantinero visade god vilja och stort hjärta ocn var felfri över mållinjen och fick det att koka på läktarna. Det gör att Sverige slutar på fyra fel och delar andraplatsen med Tyskland. Holland vann utan att fjärde ryttaren behövde starta i någon av rundorna.

Mer information kommer. 

Annelie Frank

Banskiss

Ridsport på Twitter

Ridsport på Instagram

FEI-tv (betalkanal)

Resultat

Ställning Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden