Brist på kontrollerBara var fjärde anmälan om vanvård av djur leder till att länsstyrelsen gör någon kontroll på plats. Andelen har minskat sedan 2015, som en följd av hårdare prioriteringar.
Följ upp om du anmäler vanvård
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Skåne är det var femte anmälan om vanvård som leder till kontrollbesök.
− Vi måste göra en prioritering av hur vi använder våra resurser, så vid varje anmälan görs en bedömning av vad det handlar om för brist, och dessutom vägs annat in, såsom tidigare historik, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne.
− Ju mer information vi får desto bättre kan vi prioritera. Men vi måste få minst adress och namn på djurhållaren för att kunna göra något alls. Bilder är bra, och förstahandsinformation, fortsätter hon.
I ett aktuellt fall gällande vanvårdade hästar på en gård i Mellansverige gjordes en första anmälan redan 2020. Det tog sedan 83 dagar innan länsstyrelsen agerade, och då genom att ringa hästhållaren. Den väntetiden är enligt riktlinjerna, som säger att länsstyrelsen ska agera inom 90 dagar.
Så lång tid tar det oftast inte i Skåne, enligt Henriette Bonde Nordström.
− Om det prioriteras som en akut anmälan hanteras den samma dag. Sedan finns ärenden som inte är akuta men med allvarliga brister och de hanteras inom en vecka. Om det är mindre allvarliga brister kan det ta tre veckor eller mer, upp till 90 dagar, innan den hanteras.
− Det finns alltid en risk att vi missar allvarliga ärenden i samband med prioriteringen, men vi har genom åren utformat ett arbetssätt där vi styr resurserna så gott vi kan dit de behövs mest.
Fakta
Anmälan och kontroll
Att tänka på vid anmälan
- Det går att anmäla anonymt till länsstyrelsernas tipstelefon att djur far illa, men ju mer dokumentation länsstyrelsen får i form av bilder och annan fakta, desto mer välgrundade beslut kan fattas.
- Viktigt att tänka på är att bilder som skickas in via mejl blir offentlig handling, liksom även avsändarens mejladress, och kan då begäras ut av den som blir anmäld.
Olika former av kontroll
- Under 2022 gjordes 13 938 anmälningar om vanvårdade djur till länsstyrelserna, som gjorde totalt 8 421 fysiska kontroller under året, såväl planerade som kontroller efter anmälan.
- Kontroller utifrån anmälningar görs oftast oanmälda för att djur-ägaren inte ska kunna dölja brister.
Dokumentation behövs
Ulrike Segerström är samordnare för djurskyddet vid länsstyrelsen i Södermanland, och hon poängterar vikten av att få mycket dokumentation som möjligt från anmälaren.
− Får vi bilder kan vi lättare avgöra hästarnas skick, och vi vill gärna veta om det är gamla hästar, om det är fölston eller annat. Om vi får bilder skickar vi dem till djurägaren och ställer frågor kring dem, och om vi inte får tag i djurägaren gör vi en kontroll.
− Bilderna hjälper oss också att avgöra hur akut det är, och om vi behöver åka ut direkt.
Den som anmäler vanvårdade djur eller andra brister får veta vilka arbetssätt länsstyrelsen har för att gå vidare.
− Det är också väldigt bra om anmälaren kan följa upp. Om vi bestämmer oss för att inte åka ut och vi inte hör något mer från anmälaren, utgår vi ifrån att allt blev bra. Om det inte stämmer behöver vi få veta det, säger Ulrike Segerström.
Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på