Sport
28 februari 2015 16:49

Unee BB vann küren

Segern i lördagens världscupkür gick till Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB efter en stark uppvisning. (Uppdaterad med filmklipp)

Unee BB vann küren
Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB fick över 81 procent för sin kür i Scandinavium.

I dag är det näst sista chansen att samla poäng till världscupfinalen i april. Küren har elva startande och sex av ekipagen är svenska; Paulinda Friberg, Malin Hamilton, Caroline Darcourt, Maria von Essen, Jennie Larsson och Patrik Kittel.

Patrik Kittel åker inte till Las Vegas även om han får chansen. Däremot är Paulinda Friberg på alerten. Hon har möjlighet att ta sig dit om hon gör en bra tävling i eftermiddag och övriga resultat går hennes väg. 

Caroline Darcourt var först ut med Paridon Magi. Det var en uppvisning med både toppar och dalar. Häst och ryttare var inte helt överens i en övergång från galopp till trav, men visade också fin piaff och prickade musiken perfekt i ettorna. 

Danmarks Lena Leschly Aamann visade sin kraftfulle Goerklintgaards Fanero till pampig musik som passade bra till hästens energiska rörelsemönster. Överlag fint travprogram med jämn rytm och bra flyt. Det blev 71,250 procent.

Malin Hamilton visade bland annat fina piruetter i en jämn uppvisning och slutade på 72,025 procent. 
– Jag var lite försiktig efter missödet i går. I dag missade jag visserligen i ena bytesserien men jag kunde göra om den. Jag är nöjd, vi kämpade på, säger hon. 

Jennie Larsson såg laddad ut på vägen in i arenan.
– Jag har haft svårt att ta mig in på banan. När jag väl är inne på banan går han, förklarar hon sitt fokus genom ryttargången.
Hon och Zircoon Spring Flower satte allt till musiken och visade fin piaff. 
– Jag är nöjd med piaffen och det var väldigt roligt att rida här inne, säger Scandinaviumdebutanten.
– Men han var lite het och blev kort i halsen. 
Det blev 72,60 procent. 

Danska mästaren Lone Bang Larsen slutade på 72,525 efter bland annat stark piaff och fin travökning.  Det blev också lite stora piruetter och allt satt inte klockrent till  musiken. Ryttaren själv upplevde att Fitou L var spänd. 
– Han tittade till på blommorna flera gånger. Jag fick arbeta ganska mycket. Men jag är på det stora hela nöjd, säger hon. 
– Det är så roligt att vara i Göteborg. Stämningen är fantastisk och alla är så trevliga. 

Maria von Essen och Ferdis kür innehöll bland annat raka fina bytesserier. Piafferna var inte helt lyckade men travslutorna hade bra flyt och fin bärighet.
– Jag är jättenöjd med honom, han var mer avspänd i dag. Första piruetten var inte så bra men jag hann göra om den, säger hon. 
Det blev 71,025 procent. 

Patrik Kittel och Toy Story inledde med mycket piaff och passage av bra kvalitet och visade flera fina, harmoniska övergångar. Tvåorna satt också där de skulle i det tekniskt svåra programmet. Det blev 77,05 procent – en siffra som Patrik Kittel skadade på huvudet åt. 
– Men jag är jättenöjd med min häst. Hade en riktigt bra känsla där inne. 

Se intervju med Patrik Kittel via SVT Play nedan.

Isabell Werth, Tyskland, strålade som en sol efter sin uppvisning som var felfri och distinkt. 
– Jag är mer än glad. Min häst gjorde ett jättebra jobb där inne, säger hon. 
Det blev 79, 90 procent, med en domare uppe på över 83 procent.
– Över 80 procent stämde med den känslan jag hade där inne, säger Isabell Werth som blev omkramad av flera ur sitt team i ryttargången efter ritten. 

Hollands Edward Gal och Glock´s Voice var inte helt överens i skritten och hästen tappade bjudning i piaffen. Hingsten visade sedan prov på lite humör och slog mot skänkeln. 
– Jag tycker ändå att det kändes bättre i dag än i går. Jag är nöjd, säger Edward Gal som gick in på en andra plats med 78,1 procent.

Paulinda Fribergs kür höll hög svårighetsgrad och ryttaren vågade spänna bågen med sitt ivriga sto. Skritten var något spänd, men dubbelpiruetterna satt där de skulle och galoppökningarna var riktiga publikfriare. Det blev 76,82 procent och nytt personligt rekord igen. 
– Jag red lite på säkerhet i dag, men i dag ville jag satsa lite mer. Jag är väldigt nöjd, säger en rörd Paulinda. 
– Jag har inte ridit küren så många gånger, det var roligt att det stämde så bra. 

Se SVT:s intervju med en tagen Paulinda Friberg nedan.

Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB hade en kür som höll hög svårighetsgrad med bland annat piaffpiruetter. Ekipaget höll hög klass genom programmet och vann med 81,60 procent. Werth blir tvåa, Gal trea och Kittel fyra. 

Se intervju med segraren i SVT:s klipp nedan.

Mer information och intervju med segraren kommer. 

Se SVT Plays filmklipp från flera av ritterna.

Startlista

SVT Play

FEI-tv (betalkanal)

Aktuell ställning i världscupen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden