Sverige
26 maj 2014 15:09

Föl avlivades efter misstänkt djurplågeri

Fölungen Tindra hittades livlös i en hage i Stadsparken, Jönköping, tidigt på måndagen. På grund av sina skador avlivades fölet av veterinär.

En djurskötare från stallet hittade den en vecka gamla fölungen livlös i hagen i morse. Fölet, en minishetlandsponny, levde fortfarande men var svårt skadad. Veterinären bedömde att behandlingen inte hade hjälpt och fölet avlivades på plats, rapporterar flera lokala medier.

– Fölets tillstånd var så dåligt att en behandling bara hade förlängt lidandet, säger veterinären Maja–Lisa Broersma till Jönköpings-Posten.

Exakt vad som hänt Tindra är ännu oklart men i hagen fanns spår som tyder på att människor varit inne i hagen på natten.

– Vi har hittat två kraftiga störar som man använt för misshandeln. Jag har också andra spår som jag har visat för polisen. De gör en teknisk undersökning idag, säger djurskötaren Mats Johansson till tidningen.

Enligt honom är det inte första gången det hänt olyckor med deras djur. Två lammungar jagades för några veckor sedan med träpinnar och haltade efteråt. Bara tre dagar innan den incidenten hittades en lammunge med bakbenet rakt bakåt.

– Den fick vi avliva. Skadan såg konstig ut och nu undrar jag om inte den lammungen också blev misshandlad.

I Stadsparken finns det ett 15-tal djur som går ute dygnet runt. Nu funderar personalen på att anlita ett vaktbolag för att se till att inget händer djuren. Till dess hoppas de att allmänheten kan hålla ögonen öppna.

Fölet som dog skickas nu vidare för obduktion till Statens Veterinärmedicinska anstalt, för att man ska säkert kunna veta skadornas omfattning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden