Krönika
12 maj 2021 06:25

För vems skull är denna pågående cirkus skapad?

SportkrönikaRidsports sportkrönikör Annelie Frank funderar på när det blev en självklarhet att tävlingshästar gör flera flygresor per år, och tror att baksmällan av det intensiva tävlandet har nu kommit. "Det är en gåta att ett större smittutbrott inte har skett tidigare".

För vems skull är denna pågående cirkus skapad?
Annelie Frank är Ridsports sportkrönikör. Foto: Privat

Att den internationella hoppcirkusen är helt ohållbar sett ur ett klimatperspektiv kan inte vara en nyhet för någon. Att hoppcirkusen är ohållbar för hästarnas och ryttarnas bästa lyftes av Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona i en intervju i höstas. Han kallade det intensiva tävlandet för ”osunt”.

Om inte ovanstående argument räcker för att tänka om, så måste väl ändå det stora utbrottet av EHV-1 med allt lidande som följt i dess spår göra det.

Jag vet inte exakt när det blev en självklarhet att tävlingshästar gör flera långa flygresor per år och att de och deras ryttare knappt hinner mellanlanda hemma. Men i min värld känns det inte alls länge sedan långa flygresor och hästar var något som möjligtvis hände vartannat år i samband med VM och OS, och det var lite halvexotiskt att ta en tävlingsturné på några veckor i Europa varje år. För vems skull är denna pågående cirkus skapad? Vad är syftet?

För vems skull är denna pågående cirkus skapad?

Reseprogrammet för en av världens bästa hopphästar 2019 såg ut så här: Tyskland, Nederländerna, Mexiko, USA, Italien, Frankrike, Stockholm, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, USA, Oslo, Finland, Italien, Tjeckien. En
annan häst hade följande årsprogram: Spanien, Qatar, Italien, Spanien, Frankrike, Portugal, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Italien, USA, Tyskland, Tjeckien, Schweiz.

Och ungefär så där ser det ut för alla internationella hopphästar på högsta nivå. Det är en gåta att ett större smittutbrott inte har skett tidigare.

Nu har en rad åtgärder satts in för att hindra fortsatt spridning av det dödliga viruset. De nya – om än tillfälliga – reglerna för hästar på internationella tävlingar är omfattande. Det handlar om begränsat antal hästar på samma yta, höga krav på ventilation, tillgång till karantänboxar, enkelriktade gångar i stallar, besiktning av hästar vid ankomst, arrangören ska hålla med skyddsutrustning och handsprit och mycket mer.

Baksmällan efter en orimlig utveckling av ridsporten har kommit.

Många av ovanstående regler har förmodligen kommit för att stanna och självklart kommer detta att påverka hela ridsporten i framtiden, frågan är bara hur. Baksmällan efter en orimlig utveckling av ridsporten har kommit. Men om vi lär oss något av detta har alltihop i alla fall inte varit förgäves. Det går alldeles utmärkt att njuta av och utöva ridsportens alla grenar utan att utsätta miljön, klimatet, hästarna och ryttarna för allt detta.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Smittskydd. Jag vill lyfta FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström som har tagit täten i det viktiga arbetet med att utveckla smittskyddet för hästar i den internationella tävlingscirkusen.

Tummenned
Diss

Pandemin
Vidriga virus. Corona, EHV-1 och fågelinfluensan. Hur många dödliga virus ska vi orka med att hantera?

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden