Tränarmålet/uppdateradDet var fel av Svenska Ridsportförbundet att ta ifrån en tränare hans diplomering enligt den dom som kom på fredagen. Det beror inte på vad han gjort eller inte gjort, utan på att förbundet bröt mot sitt eget regelverk när diplomeringen drogs in. Däremot har tränaren inte rätt till skadestånd.
Förbundet förlorade – tränaren ska ha tillbaka diplomeringen
Svenska Ridsportförbundet bröt mot sitt eget regelverk vid beslutet våren 2017 om indragning av en tränares tränardiplomering. Det har Västmanlands tingsrätt kommit fram till i sin dom.
Svenska Ridsportförbundet beslutade om indragning av diplomeringen på grund av påstått olämpligt beteende från tränaren i förhållande till tonårsflickor och unga kvinnor, men det räcker inte som skäl, sett till ridsportens eget regelverk, konstaterar tingsrätten.
Reglerna som gällde 2017 sade att ”person som efter allvarlig förseelse varit föremål för disciplinär bestraffning av förbundet, Riksidrottsförbundet eller allmän domstol kan ej antagas till utbildning eller prov, och kan efter beslut av Ridlärar/Tränarrådet fråntagas sin diplomering”.
Eftersom det varken finns åtal eller domar mot tränaren, eller någon disciplinär bestraffning, så var det formellt fel av SvRF att frånta honom diplomering, enligt domen. Detta berättar tränarens försvarsadvokat mer om.
Han fick därefter dessutom felaktigt information om att beslutet om indragningen kunde överklagas till Riksidrottsnämnden, vilket inte stämde.
Tingsrätten skriver i domen att SvRF har begått ett formellt fel när diplomeringen drogs in, och att tingsrätten därmed inte har prövat huruvida det fanns sakliga skäl för förbundet att dra in diplomeringen.
Med andra ord: Allt som tränaren har anklagats för, före och under rättegången, har inte alls tagits upp till prövning av Västmanlands tingsrätt, eftersom rätten började med frågan om det funnits formella fel vid indragningen av diplomeringen, och när rätten fann att så var fallet, gick man inte vidare med andra prövningar.
Tränaren begärde också skadestånd av förbundet för förlorad arbetsinkomst. Tingsrätten avslår hans begäran utifrån att han inte har bevisat vare sig att han haft en skada i form av inkomstförlust eller att den påstådda inkomstförlusten orsakats av förbundets beslut.
Tingsrätten menar också att den exponering som tränaren utsattes för i tv och sociala medier våren 2017 troligen skulle ha fått till följd att hans tränaruppdrag skulle ha förhindrats eller i vart fall kraftigt minskat, även utan beslutet om den indragna diplomeringen.
Båda parterna i rättegången ska stå för sina egna kostnader, slår tingsrätten också fast.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på