Sverige
30 maj 2017 08:58
Ridsportplus

Förbundet om övergreppen: ”Vi har försökt hantera det”

Många inom ridsporten har historier om sexuella övergrepp att berätta, men ansvariga på Ridsportförbundet säger att de bara har fått in en enda anmälan.

Förbundet om övergreppen: ”Vi har försökt hantera det”
Lena Malmqvist har känt stor frustration över den brist på handlingskraft hon upplevt inom Ridsportförbundet på central nivå gällande övergrepp inom ridsporten (bilden till höger är arrangerad)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den 15 februari i år skakades ridsporten om. En känd bloggare inom ridsportvärlden publicerade ett inlägg där hon ifrågasatte hur en tränare kunde fortsätta hållas om ryggen av Svenska Ridsportförbundet, trots att han under många år anklagats för att ha haft relationer med unga elever och dessutom utretts av polis för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Den förundersökningen lades dock ner utan att åtal väcktes mot tränaren.

    Blogginlägget blev startskottet för en medierapportering kring ämnet.

    Efter påtryckningar både inifrån och utifrån har Ridsportförbundet nu börjat lyfta frågor om kränkningar och sexuellt utnyttjande på ett helt annat sätt än tidigare.

    I april blev tränaren som omnämns i bloggen av med sin tränarlicens, trots att det saknas en fällande dom. Det beslutet var banbrytande.

    Ridsportförbundet vill inte kommentera på vilka grunder det juridiska utskottet fattade beslutet, mer än att det handlar om en förtroendefråga. Klart är dock att tränaren fick sin licens indragen dagen innan reportrarna från SVT-programmet ”Dold” skulle intervjua ordföranden Ulf Brömster.

    Men det är inte säkert att det håller rättsligt. Tränaren har överklagat till Riksidrottsnämnden.
    – Vi har försökt hantera det här professionellt, och vi har gett den utpekade möjlighet att uttala sig. Men om Riksidrottsnämnden kommer fram till att vi inte hade tillräckliga skäl för vårt beslut, då blir det svårt, säger Ann-Catrin Bengtsson, tf generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

    Kan inte vara anonym

    Ärendet med tränaren som blev av med licensen började med en anmälan för några månader sedan. Det är den första och hittills enda anmälan som förbundet fått in angående den här typen av misstänkta övergrepp.
    – Vi kan få samtal och höra rykten, men det här är svåra och komplexa frågor, och ofta vill den som hör av sig inte göra en anmälan, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman, verksamhetschef på förbund och samhälle på Ridsportförbundets kansli.

    Vem som helst kan göra en anmälan – men normalt kan anmälaren inte vara anonym.
    – Men varje anmälan behandlas individuellt och det kan finnas omständigheter i en anonym anmälan som gör att vi undersöker vad som ligger bakom.

    ”Vi lämnar aldrig ut namn”

    Hittills har det enligt förbundet bara kommit in en enda anmälan, och frågan är om det har med svårigheten att vara anonym att göra.

    Hur troligt är det att människor vill träda fram med anklagelser som kanske riktas mot tränare, i en värld där alla känner alla?
    – Som vuxna kan vi behöva göra obekväma saker för att skydda våra barn, och vi lämnar aldrig ut namn på anmälaren. Och ingen på kansliet skulle stoppa en utredning bara för att vi känner personen ifråga. I så fall ska vi inte jobba här. Vi mörkar inte, utan tar fram saker i ljuset och gör en oberoende bedömning.

    Ärenden hanteras skyndsamt och med diskretion, står det på förbundets hemsida.
    – Diskretionen gäller åt båda håll, både för den drabbade och för den som anmäls. Men handlar det om brottsmisstanke ska det givetvis polisanmälas, säger Ann-Catrin Bengtsson.

    Allas ansvar att agera

    Kicki Ronnerberg-Bäckman konstaterar att frågan om kränkningar, sexuella övergrepp och olämpligt beteende från ledare och tränare har hamnat i fokus inte bara i ridsporten utan inom idrotten som helhet.
    – Att det också har lyfts i media är en sak, men enbart medietrycket påverkar inte vårt sätt att arbeta med dessa frågor. Det är alldeles för grannlaga för det, och kräver en seriositet i hanteringen.

    De senaste månaderna har Ridsportförbundet uppdaterat och förtydligat sin information om vad som görs och hur anmälningar om olämpligt uppträdande hanteras.
    – Men i de här frågorna måste alla ta sitt ansvar att reagera och agera, från föreningsnivå och uppåt, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman.

    Personligt berörd

    Lena Malmqvist, ordförande i Skånes ridsportförbund, har känt en stor frustration de senaste åren över den brist på handlingskraft hon upplevt inom Ridsportförbundet på central nivå.

    Styrelsen i Skåne har lyft frågan på flera sätt, bland annat genom ett brev till förbundsstyrelsen.
    – Vi tyckte inte att någon tog tag i detta, men efteråt har vi förstått att vårt brev ledde till att arbetet påbörjades. Nu har jag full tillit till att förbundet hanterar de här frågorna, säger Lena Malmqvist, som höll ett känslostarkt anförande under förbundsstämman nyligen, då hon berättade hur ämnet blivit aktuellt i Skåne och betonade att det viktigaste är att inte fler unga människor blir utsatta.
    – Vi måste arbeta förebyggande. Unga måste våga berätta och veta att det finns någon som lyssnar, och när något kommer fram måste vi ta det på allvar.

     

    Tidigare kränkningar

    2008
    En ridlärare i 30-årsåldern döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i tre år och sex månader för bland annat våldtäkt mot barn. Flickorna var elever på den ridskola han arbetade på.

    2011
    En lärare på Flyinge stängs av efter att han haft en sexuell relation men en elev. Läraren säger sedan upp sig.

    2011
    Ridsportförbundets disciplinnämnd entledigar en man från funktionärsuppdrag sedan denne har dömts till fängelse i ett år och sex månader för sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. 

    2015–2017
    En tränare i södra Sverige utreds av polisen för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Utredningen läggs ner utan att åtal väcks. Tränaren byter klubb efter utredningen.
    I april 2017 blir tränaren av med sin diplomering och tränarens nya klubb avslutar samarbetet med honom.

    Så hanteras en anmälan

    • Skriftliga anmälningar skickas till generalsekreteraren i Svenska Ridsportförbundet som i samråd med förbundets ordförande beslutar om hur ärendet fortsatt ska handläggas. En möjlighet är att låta frågan hanteras av förbundsstyrelsen juridiska utskott.

    • Tränare som bedöms olämpliga kan få sin diplomering indragen. Detta beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN), och så har också skett i det aktuella fallet från i år. RIN väntas ta upp ärendet inom kort.

    • Ridsportförbundets disciplinnämnd tar beslut rörande tävlingsfunktionärer som domare och banbyggare, som anses olämpliga. Beslut fattas efter anmälan av förbundets generalsekreterare.

    • Ridsportförbundet kan inte besluta om yrkesförbud, utan råder bara över tränardiplomeringar och funktionärer med förbundslegitimation. 

    Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridpsort pappersutgåva nr 10-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden