Sverige
24 maj 2018 21:41
Ridsportplus

Förbundet tillbakavisar kritik mot yrkesprov för hästskötare

KritikKnoppa en häst på tid, stå i exakt rätt position under longering och kunna sömmens olika delar. Somliga menar att yrkesprovet för hästskötare är föråldrat med fokus på detaljer i stället för på helheten, men Svenska Ridsportförbundet tillbakavisar kritiken.

Förbundet tillbakavisar kritik mot yrkesprov för hästskötare
Knoppa en häst på tid kan vara en del av provet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Yrkesprovet för diplomerad hästskötare är ett sätt för elever på naturbruksgymnasier att visa vad de kan efter tre år. Men en rundringning som Ridsport gjort till olika skolor visar att det är ett fåtal elever som väljer att göra provet.

    − Min åsikt är att provet är aningen föråldrat. Jag gick stallchefsutbildning i början på 1990-talet och vi var testgrupp för provet. Det ser exakt likadant ut i dag som då, säger Hanna Bewersdorff, ansvarig för hästutbildningen på Bollerup och menar att det är stor risk att detaljer mäts i stället för helheten.

    − Mycket är bra med provet, men det är avgörande vilka examinatorer som kommer. En del kräver att eleverna ska kunna ett stort antal grässorter och knoppa en häst på en viss tid. Jag skulle också vilja se att mer hänsyn tas till elever med läs- och skrivsvårigheter. I vårt fall har de inte fått frågorna upplästa, och då får de det svettigt under provet, säger Hanna Bewersdorff.

    Vill se samverkan

    − Provet är bra om syftet från Svenska Ridsportförbundet är att utbilda stresståliga professionella tävlingshästskötare, säger Anna Rosén, ridlärare level III och rektor för Tenhults naturbruksgymnasium utanför Jönköping.

    Hon skulle vilja se en större samverkan med hästutbildningarna på naturbruksskolorna, så att den som går ut med godkända betyg efter tre år skulle kunna få Svenska Ridsportförbundets diplomering.

    − En gymnasieexamen från en treårig yrkesutbildning till hästskötare är minst lika attraktiv för arbetsmarknaden och branschen som ett diplom från SvRF, säger Anna Rosén.

    180524hästborstasrtwb
    Åsikterna går isär om yrkesprovet för hästskötare. Arkivbild: Roland Thunholm

    Testar kompetens

    Jan-Ove Olsson, examinator och dressyrtränare, håller med om att provet kan moderniseras i vissa delar.

    − Det är svårt att motivera alla moment som finns i provet, som att eleverna ska kunna ge en signalementsbeskrivning vid visning för hand. Jag skulle hellre lyfta in det visningsprogram som tagits fram av det internationella arbetet inom Unga uppfödare, säger han.

    ”Inte otidsenligt”

    − Yrkesprovet är Ridsportförbundets sätt att testa att en viss kompetens uppnåtts. Ska du ta körkort räcker det inte med att körläraren säger att du kör bra för att du ska få körkort. Därför kan provet heller inte ingå i en utbildning, utan måste vara fristående, säger Lena Annergård på Svenska Ridsportförbundets kansli, den tjänsteman som ansvarar för yrkesprovsfrågorna.

    Att provet skulle vara otidsenligt och mäta fel saker håller hon inte med om.

    − Vi testar grunderna för exempelvis longering, hur du står och hur du för hästen tydligt och på ett säkert sätt, inte hur man använder olika utrustning som är populär just nu. Vi gör också en översyn varje år i samarbete med examinatorerna.

    Lena Annergård säger att personer med lässvårigheter får hjälp om information om detta meddelas i förväg.

    − Vi är måna om att hjälpa till och ge alla en bra upplevelse, och att de som gör provet ska ha lärt sig något, oavsett resultat, säger Lena Annergård.

    I detalj:

    Yrkesprov för hästskötare

    • Provet bygger på boken ”Hästhållning i praktiken” av Mats Mellberg och består av både praktiska och teoretiska delar.
    • Ett ridprov är obligatoriskt. Därutöver kan longering, visa häst för hand eller knoppning ingå.
    • Varje examinator gör sina egna skriftliga frågor, för att det inte ska finnas en fast uppsättning frågor att läsa in sig på.
    • Godkänt yrkesprov för hästskötare är obligatoriskt för den som vill söka till Svenska Ridsportförbundets tränarutbildningar eller avlägga prov för att bli diplomerad unghästutbildare.

    Denna artikel publicerades i pappersupplagan av Ridsport, nr 9/2018, första gången.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden