Sverige
29 september 2022 17:04

Förbundet överväger att ta tränarmålet vidare

TränarmåletDet har redan kostat Svenska Ridsportförbundet 1,4 miljoner kronor att tvista med tränaren om hans diplomering. Ändå överväger förbundet att ta målet vidare. "Det handlar om vem som ska bestämma vem som ska företräda oss, en domstol eller vi själva", säger ordförande Ulf Brömster.

Förbundet överväger att ta tränarmålet vidare
Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Tvisten med tränaren som vill ha tillbaka sin diplomering har pågått i tre år och har hittills kostat Svenska Ridsportförbundet 1,4 miljoner bara i egna advokatkostnader. Ytterligare 400 000 kronor ska läggas till det om hovrättens dom vinner laga kraft.

Ändå överväger förbundet att begära en överprövning i högsta instans, Högsta domstolen, sade Ulf Brömster vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
− Vi är självklart besvikna över utfallet i hovrätten, och vi tror att det kan få stora konsekvenser för ridsporten och idrotten i stort. Vår verktygslåda räcker inte till.

− Hovrättens beslut är upprörande, vi måste kunna besluta vem som ska företräda oss, och vem som inte ska få göra det, sade Brömster också.

Men om två instanser har kommit fram till samma sak, att Svenska Ridsportförbundet inte följde sina egna regler, vad är det som gör det värt att driva det vidare?
− Det här är en principiell fråga för ridsporten och idrott i övrigt. Frågan är om våra beslut ska prövas offentligt i den rättsliga verksamheten eller om vi äger frågorna själva, inom idrotten.

Kan få tillbaka diplomeringen

Svenska Ridsportförbundet har nu fyra veckor på sig att bestämma om man vill begära en överprövning. Om förbundet inte gör det, vinner domen laga kraft i slutet av oktober, och tränaren har då rätt att få tillbaka sin diplomering.

− Om domen vinner laga kraft får vederbörande tillbaka sin diplomering och får möjlighet att lösa tränarlegitimation, men vi har stärkt regelverket sedan diplomeringen drogs in så vi får se vad som händer, sade Brömster.

Numera måste den som löser licens lova att följa förbundets riktlinjer.

Jag är förvånad över att hovrätten drar upp det ekonomiska argumentet
Ulf Brömster

I hovrättens dom lyfts det faktum fram att tränarens ekonomi försämrades kraftigt när diplomeringen drogs in, något som hovrätten ser som ännu ett skäl till att diplomeringen inte borde ha dragits in, åtminstone inte utan att tränaren hade kunnat få beslutet prövat i en annan instans.
− Jag är förvånad över att hovrätten drar upp det ekonomiska argumentet. Man kan ju fråga sig om det var den indragna diplomeringen som ledde till den sämre ekonomin, eller om det var det som kom fram i samband med att diplomeringen drogs in, sade Ulf Brömster.

På frågan om kostnaden, hittills 1 427 293 kronor bara i egna advokatkostnader, kommer att påverka Svenska Ridsportförbundets ekonomi blev svaret nej.
− Vi har tagit höjd för detta i budgeten, så det ska inte påverka. Och frågan om vem som ska vara våra företrädare, en offentlig domstol eller idrotten själv, är av så principiellt viktig karaktär att vi måste driva den, sade Ulf Brömster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden