Sverige
10 januari 17:44

Förbundets representant stoppade publicering hos Ridsport: ”Konkret exempel på tystnadskulturen”

PåtryckningI veckan fick vi se ett konkret exempel på det när en av sportens egna officiella representanter grep in för att stoppa publicering i Ridsports medier, skriver Ridsports chefredaktör Catharina Hansson.

Förbundets representant stoppade publicering hos Ridsport: ”Konkret exempel på tystnadskulturen”
Ridsports chefredaktör Catharina Hansson skriver om händelsen med Ridsportpodden tidigare i veckan. Foto: iStock/Theresia J Köhlin

Det finns starka mekanismer inom ridsporten som upprätthåller en tystnadskultur som inte tillåter att vi gör upp med avigsidorna, vare sig det handlar om sexuella övergrepp eller brott mot hästvälfärden.  

I veckan fick vi se ett konkret exempel på det när en av sportens egna officiella representanter grep in för att stoppa publicering i Ridsports medier.

Vad är en god hästvälfärd? Vilken sport vill vi ha framöver? De frågorna ville systrarna Emilia och Cecilia Bergåkra ställa i sitt senaste avsnitt av Ridsportpodden. 

Bergåkra_podd_liggande
Ridsportpodden med systrarna Bergåkra kan du lyssna på varje fredag! Foto: CEO Equestrian

Förbundet tryckte på

Utan att nämna namn eller på minsta vis närma sig förtal eller uthängning av några enskilda personer inom ridsporten tog de avstamp i den serie artiklar där Aftonbladet beskriver hur ett svenskt utbildningsstall och svenska dressyrtränare/ryttare ridit och hanterat hästar på ett våldsamt sätt. 

Detta ledde till att de kontaktades av en representant för Svenska Ridsportförbundet som uppmanade dem att ta bort de delarna av innehållet i podden. 

– Vi vill vara goda förebilder och inte smutskasta någon annan i branschen. Men en tystnadskultur kommer inte att föra hästvälfärden eller vår bransch framåt! För oss är det viktigt att kunna prata om händelser som denna på ett nyanserat sätt och utgå från hur man i framtiden ska kunna göra det bättre, säger systrarna, som efterlyser högt i tak kring tankar och samtal inom ridsporten framöver. 

Mycket allvarligt agerat

Från tidningen Ridsports sida ser vi allvarligt på att en av förbundets representanter gör påtryckningar om att avpublicera innehåll hos oss och kontaktade Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg för att få svar på flera frågor: 

  1. Vill man ha en öppen dialog om hästvälfärd eller vill man helst att frågan ska dö ut?
  2. Får de aktiva inom sporten vara delaktiga i debatten om hästvälfärd? 
  3. Är det verkligen korrekt agerat av förbundets representant att kontakta en person i beroendeställning (där det kan upplevas som att en landslagsplats står på spel) för att bestämma vad den får tycka och säga offentligt? 

– Vi välkomnar alla typer av journalistisk granskning och har fullt förtroende för det publicistiska arbetet, inleder Johan Fyrberg när han ringer upp oss efter att vi sökt honom.

Må vara att Johan Fyrberg och förbundet har förtroende för oss journalister, men hur är det då med de aktiva – som i det här fallet Cecilia Bergåkra som gör podd men som också är landslagsryttare? Får de tycka och säga vad de vill?

– Vi vill ha öppenhet, men också att man tänker på hur man uttrycker sig. FEI har beslutat om en sociala medier-policy för sportens aktiva där du inte får ange personer och måste tänka på ditt språkbruk. Vi får inte ägna oss åt förtal, vi måste värna människors integritet. Ett för hårt språkbruk kan bli kontraproduktivt, det är viktigt att vi har en god samtalston. Med det sagt menar jag inte att man skulle ha gått emot något sådant i det här fallet, utan det handlar om hur vi generellt pratar.

Nej, nu fanns det inte något av detta i poddavsnittet, varken förtal eller hårt språkbruk. Ändå blir våra medarbetare uppringda två gånger av förbundets representant, som också gör detta i samråd med en överordnad. Hur rimmar det med en önskan om öppenhet?

– Man har missförstått sin roll och förbundets roll. Jag har haft samtal med berörda. Som representant för förbundet kan man aldrig uppmana media att ta bort publiceringar. Vi ska ha en öppen och transparent debatt där alla behöver vara involverade och då menar jag alla. Vi behöver alla aktörer vara i ett tillsammansläge för att lösa de framtida utmaningarna kring hästens och människans trygghet. Från Ridsportförbundets sida måste detta ha varit ett missförstånd och jag vill verkligen be om ursäkt.  

Något som vår medarbetare fick höra var ”Du kan ju inte ha högre lojalitet hos tidningen Ridsport än du har till oss”. Innebär lojalitet med landslaget och Svenska Ridsportförbundet att man inte bör yttra sig fritt i media?

– Vi ska ha trygghet för alla att diskutera frågor offentligt, både i media och utanför, säger Johan Fyrberg. 

Podden fortsätter lyfta aktuella frågor

Systrarna Bergåkra hoppas nu kunna fortsätta att lyfta viktiga frågor i Ridsportpodden och kommer att hålla liv i frågan om hästvälfärd även i fortsättningen. 

– Vår önskan är att vi bli fler som står enade för god hästvälfärd och jag tror att vårt engagemang är positivt för hela vår generation. För mig är Ridsportförbundet ett VI, inte DOM. Jag står bakom Svenska Ridsportförbundet som medlem och kommer fortsätta att känna den gemenskapen, säger Cecilia Bergåkra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym