Fälttävlan
12 juli 2021 12:29
Ridsportplus

Fördel Storbritannien i OS i fälttävlan – här är alla uttagna ekipage

Inför OS i TokyoVarför har fälttävlansryttare som är baserade i Storbritannien ett litet försprång inför OS? Ridsports Annelie Frank resonerar kring detta. Och här kan du spana in den definitiva listan med anmälda ekipage till OS i fälttävlan.

Fördel Storbritannien i OS i fälttävlan – här är alla uttagna ekipage
Ludwig Svennerstål var rejält missnöjd direkt efter OS i Rio – får han revansch i Tokyo? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fälttävlan med dess relativt sett korta tävlingssäsonger är förmodligen den ridsportgren med OS-status som har påverkats mest av pandemin och EHV-utbrottet.

    ”Det har varit väldigt svårt att göra en bra plan, vi har mer hoppat från tävling till tävling,” sa Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff när det svenska OS-laget i fälttävlan offentliggjordes.

    Situationen har förvisso varit densamma för de flesta som åker till Tokyo för att göra upp om medaljerna och det lag och de ryttare som har kunnat hantera all ovisshet och osäkerhet kring upplägget bäst kommer att ha störst chans att lyckas.

    Fördel för englandsbaserade ryttare

    I allt detta kan det vara fördel för britterna och alla Englandsbaserade OS-ryttare från andra länder, som till exempel Sveriges Ludwig Svennerstål och Therese Viklund. De har haft relativt enkel tillgång till flera högklassiga fyrstjärniga tävlingar under 2021. Britterna själva har världsettan Oliver Townend, Laura Collett, världsfemman Tom McEwen, samt världstrean Piggy March som reserv.

    Det är också intressant att Storbritanniens regerande världsmästare Rosalind Canter inte har fått någon OS-biljett.

     

    Den tyska truppen ser på pappret inte lika stark ut och saknar till exempel regerande Europamästaren Ingrid Klimke.

    Värt att notera är också att Australiens 62-årige Andrew Hoy gör sitt åttonde (!) OS i Tokyo – det rekord bland alla Australiens olympier. Han har redan tre OS-guld i lag och ett individuellt OS-silver. Nu rider han 12-åriga angloaraben Vassily de Lassos som han blev fyra med på VM i Tryon 2018.

    Internationella Ridsportförbundet har uppmärksammat Hoy och hans OS-historia i ett lång reportage. Och ja, han är baserad i Storbritannien.

    Men det finns också en hel del OS-debutanter i startfältet. Både Townend och Collett gör sitt första OS och för Hongkongs Thomas Heffernan Ho är det inte bara han själv som gör OS-debut. Det är första gången som Hongkong har ett fälttävlansekipage i OS.

    Taktikridning kan gynna Sverige

    Att det bara får vara tre i lagen och att allas resultat räknas kommer med stor sannolikhet att påverka taktikandet en hel del. Om britternas och tyskarnas stjärnor vill gå för individuella medaljer kommer de att spela ett högre spel i terrängen. Och detta kan nog gynna Sverige där det är lagtävlingen som är prioriterad.

    Som så ofta när det gäller lagtävlingen är den dramatisk innan den ens har börjat. Frankrike har förlorat ett av sina tilltänkta lagekipage Thibaut Vallette/Qing du Brio då hästen har skadat sig. I stället träder reserven Christopher Six/Totem de Brecey in.

    Antalet nationer som representeras i OS i fälttävlan har ökat från 24 i Rio till 29 i Tokyo. 15 lag finns på plats.

    OS i fälttävlan börjar med hästbesiktning torsdag den 29 juli och avslutas med banhoppning måndag den 2 augusti.

    Fullständiga OS-regler, fälttävlan

    Alla OS-ekipage i fälttävlan

    Fakta

    Det svenska laget

    • Ludwig Svennerstål Balham Mist, reservhäst El Kazir
    • Louise Romeike Cato 60, reservhäst Wieloch’s Utah Sun
    • Therese Viklund Viscera

    Reserv på plats i Tokyo:

    • Sara Algotsson Ostholt Chicuelo

    Reserver som går in i karantän/precamp och därmed är redo för OS-deltagande fram till att flyget går till Tokyo:

    • Malin Josefsson Golden Midnight
    • Malin Petersen Charlie Brown

    Fakta

    Ridsport tippar medaljerna

    Favoriten: Storbritanniens världsetta Oliver Townend gör sitt första OS och kommer säkert vara grymt sugen på en individuell mästerskapsmedalj – något som han saknar. 

    Utmanaren: Tysklands Michael Jung är nominerad med 9-årige Wave som började gå fyrstjärnigt med lite blandade resultat förra året. Ekipaget deltog i testtävlingarna i Tokyo 2019 och vi vet ju alla han kan när det är dags för mästerskap.

    Skrällen: Det svenska laget. Fokus på laginsatsen, erfarenhet av att hålla i och hålla ut tills sista lagryttaren är i mål och stabila ekipage med en bra lägstanivå kan räcka långt. 

    Delar av dnna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden