Hoppning
16 februari 2015 16:00
Ridsportplus

”Försäljningen del i min satsning”

Det var ett svårt beslut känslomässigt, men när det gäller sin egen framtid i hoppsporten var det helt rätt. Det är Alexander Zettermans tankar om försäljningen av sin VM-häst Cafino.

”Försäljningen del i min satsning”
Alexander Zetterman har blandade känslor när det gäller försäljningen av Cafino. © Fotograf Jan Gyllensten AB,

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nyheten om försäljningen av Cafino (SWB val f 203 e Cardento-Roderick uppf Anders och Birgitta Nilsson) slog ner som en mindre bomb i ridsportkretsar i går. Alexander Zetterman hade sålt sin VM-häst och vinnare av Falsterbo Grand Prix 2014 till den 17-åriga amerikanska ryttaren Victoria Colvin.
– Allt har gått snabbt, säger Alexander Zetterman. 
– Det är klart att jag tvekade först. Jag tänkte bland annat på min satsning mot OS nästa år där planen var att jag skulle ha Cafino. 

Alexander Zetterman har kämpat för att bli etablerad i den svenska spetstruppen länge. Förra året tog han äntligen steget och blev dessutom näst bästa svensk på VM där han red semifinal. Han och Cafino var den perfekta kombinationen.
– Jag har ridit många hästar, men känslan Cafino ger är något extra. Det känns som om man kan hoppa vilken Grand Prix som helst felfritt. Det är en speciellt, säger Alexander Zetterman. 
Och han fortsätter att prata om hur det känns att Cafino har flyttat till ett annat stall i Wellington där familjen Zetterman är stationerad till i början av april.
– Det är tungt känslomässigt. Jag har redan varit och hälsat på honom fast det bara är några dagar sedan han flyttade. Samtidigt känns det bra att jag har fått bra betalt för det arbete jag har lagt ner. 

Alexander Zetterman ser försäljningen som en del i sin fortsatta satsning på hoppsporten. 
– Jag vill göra det här på lång sikt, och då måste man bygga på med hästar underifrån hela tiden. Jag vill inte ha en häst och rida några mästerskap och sedan är det slut. Försäljningen är en del av min satsning och nu har jag kapital att bygga upp en stomme av hästar med. Det känns som om det var rätt läge att bygga för framtiden. 
Han vill inte säga något om hur mycket han fick för Cafino. Alexander Zeterman ägde en fjärdedel av valacken och en annan ägare resten. Men det handlade inte om några påtryckningar från den andra delägaren när budet på Cafino kom. 
– Nej, inte alls. Vi var överens, säger Alexander Zetterman. 

När Cafino har lämnat stallet får Flecu (SWB val f 2004 e Hip Hop-Flamingo uppf Caroline Jacobsson) kliva fram som Alexander Zettermans förstahäst i stället. Valacken tackade för förtroendet genom att vinna en 1,50-hoppning i Wellington i går. 
– Jag har ju några hästar till. Och så får jag börja spana efter nya hästar. Jag är hoppfull när det gäller OS nästa år. 

Cafino bor nära familjen Zettermans bas i USA och planen är att han ganska snart ska tävla med sin nya ägare under pågående Winter Equestrian Festival i Wellington. 

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden