Veterinärt
5 november 2018 17:36
Ridsportplus

Forskare reder ut hur hovhöjden påverkar hästens rörelser

Många assymetriskaHovboots med klossar i olika höjd framkallade olika benlängd och forskarna undersökte vad det innebar för rörelsemönstret.
– Vi behövde undersöka vilken inverkan sjukbeslag eller olika höjd på hovarna kan ha på hästens rörelsemönster, säger forskaren Marie Rhodin och berättar mer om varför det är viktigt.

Forskare reder ut hur hovhöjden påverkar hästens rörelser
I studien mättes korsets rörelse med de olika benlängdsskillnaderna. Foto: Thilo Pfau

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Docent Marie Rhodin är forskare och lärare vid SLU, med ortopedi och klinisk biomekanik på häst som specialområden.

    För några år sedan kunde hon i en stor studie visa att över 70 procent av till synes friska ridhästar var asymmetriska i sina rörelser. Nu sker vidare forskning för att kunna skilja ut vilken asymmetri som beror på smärta och vad som kan vara normal variation, samt vilka andra faktorer som påverkar symmetrin i rörelsemönstret.
    I en av dessa studier undersöktes betydelsen av olika höjd på hovarna, i ett internationellt samarbete med forskare i Storbritannien och USA.

    Vilka frågor ville ni ha svar på i denna studie?
    – Bakgrunden var att vi från humansidan känner till att människor kan ha olika långa ben, vilket kan leda till problem i höfter och rygg. Hästar skiljer sig från människan genom att hoven växer hela tiden under hästens liv, vilket kan påverka benlängden, och vi behövde undersöka vilken inverkan sjukbeslag eller olika höjd på hovarna kan ha på hästens rörelsemönster. Det är viktigt att bena ut detta ordentligt, så att alla andra orsaker än smärta kan sorteras bort vid hältutredningar.

    Ju 88 Cosford
    • Har en haltande häst alltid ont? Är en häst med ortopedisk smärta alltid halt? För att ta reda på det används objektiv rörelseanalys med sensorer eller kamerateknik för att kunna mäta exakt hur hästen rör sig.
    • Bilden togs i samband med en studie där betydelsen av olika höjd på hovarna undersöktes av forskare i ett internationellt samarbete mellan SLU, Storbritannien och USA. Foto: Thilo Pfau

    Vilka sorters hästar ingick?
    – Det var elva hästar utan känd bakbenshälta. De var av olika raser – painthorse, quarterhorse, arab, apaloosa, varmblod och fullblod. De var i åldrarna tio till 25 år och alla var i normalhull.

    Marie Rhodin Klinik
    Docent Marie Rhodin.

    Hur åstadkoms olika benlängd?
    – Vi använde boots som spändes fast på bakhovarna och kompletterade dessa med klossar som medförde antingen 15 eller 30 millimeters höjning av respektive bakben.

    Vad mättes med de olika höjderna på bakbenen?
    – För att mäta om en häst är bakbenshalt kan man titta på hur korset rör sig upp och ned när hästen travar. Om hästen sjunker ned mindre på det ena benet, har den en belastningshälta på det benet. Om den däremot inte kommer upp lika högt när den skjutit ifrån, så har den en frånskjutshälta på det benet.

    – Korsets rörelse mättes med de olika benlängdsskillnaderna och det visade sig att hästen sjönk ned mindre på det längre benet (vilket liknar en belastningshälta) och den kom inte upp lika högt när den sköt ifrån med det korta benet (vilket liknar en frånskjutshälta).

    Vilka slutsatser kunde dras av studien?
    – Att en benlängdsskillnad ger upphov till ett asymmetriskt rörelsemönster som liknar en belastningshälta på det längre benet och en frånskjutshälta på det kortare benet.

    Vilken praktisk nytta kommer man att ha av den?
    – Det är viktigt att veta hur olika höjd på hovarna påverkar hästens rörelsemönster vid till exempel en hältutredning, så att man inte misstar den för att vara halt. Det är också viktigt att veta att det ger en ojämn belastning och på lång sikt kan vara skadligt för hästen.

    På vilka sätt går arbetet vidare?
    – Det pågår ett tvåårigt projekt där vi undersöker rörelsemönstret hos unga ridhästar och unga travare och hur det förändras i symmetri över tid. Vi håller på att sammanställa resultaten – det ser ut som om unghästarna har mycket asymmetrier redan innan de börjar tränas.

    – Det har fått oss att starta ett nytt projekt, där vi tittar på föl i lite olika åldrar för att kartlägga om rörelseasymmetrierna kan vara medfödda och kanske bero på en lateralitet, det vill säga motsvarande höger- eller vänsterhänthet.

    I detalj.

    Olika benlängd med boots

    • Rörelsemönstret hos hästarna i studien kartlades dels med enbart Easyboot på bakbenen, dels med en förhöjning genom anfästade klossar, 15 respektive 30 mm höga på ett bakben i taget.

    Original-easyboot-front-print

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden