Hästägartips
25 januari 15:17
Ridsportplus

Forskaren: ”Många rider med alltför hög tygelspänning”

FaktaGenom att använda principerna för inlärning kan man minska tygelspänningen på bara några få repetitioner. Det visar Marie Eisersiö i en doktorsavhandling från SLU, där hon har studerat de signaler som ryttare ger till sin häst genom tyglarna.

Forskaren: ”Många rider med alltför hög tygelspänning”
Forskning på svenska ryttare visar att vi brukar ha i genomsnitt två kilo i varje tygel. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur vet du att det går att minska tygelspänningen?

    – I vårt forskningsprojekt tränade vi hästarna att rygga med tränaren stående bredvid hästen. Vi gjorde det på ett sätt som var lite nytt för hästen, så i början förstod inte hästarna vad de skulle göra. I stället för att rygga gjorde de en del andra beteenden, samtidigt som tygelsignalen ökades för att motivera hästarna att kliva bakåt. Eftersom tygelspänningen lättade direkt, och enbart då hästen ryggade, förstod hästarna efter hand uppgiften och ryggade så snart tränaren gav signal. Detta är i enlighet med inlärningsprinciperna för negativ förstärkning. Efter enbart åtta repetitioner hade tygelspänningen minskat till hälften, berättar Marie Eisersiö.

    Mariee
    Marie Eisersiö är ridlärare på Tibro Ryttarförening. Aktuell med avhandlingen Straight from the horse’s mouth.

    Men är detta något nytt?

    – Egentligen inte. Jag jobbar även som ridlärare och tycker det är för låg kunskap om inlärningsprocesser och hur man ska kommunicera med hästen. 

    Vad är det vi gör fel?

    – Generellt fokuserar vi mycket på signaler vi ger hästen. Vi använder sitsen och handen och skänkeln, men ur hästens synvinkel är det viktigaste i signalgivningen tajmingen för eftergiften. Det är det som hästen märker av och kommer ihåg. Eftergift är att vi lättar eller mjuknar. När vi är tydliga och konsekventa med eftergiften leder det till att hästen snabbt lär sig vad vi är ute efter.  

    Varför är det viktigt att minska tygelspänningen?

    – Hästar har väldigt känsliga strukturer i munnen och skador i munnen från bettet är väldigt vanligt förekommande hos ridhästar. Speciellt hos tävlingshästar på högre nivå. Det är givetvis också smärtsamt för hästen när högt tryck från bettet placeras på dessa känsliga strukturer i hästens mun. Väldigt många ryttare rider med alltför hög tygelspänning i dag. Spänningen är också större ju högre tävlingsnivån är. 

    Rein-tension_ny
    Så här ser anordningen som mäter tygeltryck ut. Forskaren Marie Eisersiö tipsar om att dra i en hövåg som om det vore en tygel för att få en uppfattning om hur ett kilo som dragkraft känns. Foto: Marie Eisersiö

    Det blir värre med en erfaren ryttare?

    – Det verkar som att mindre erfarna håller ganska löst i tyglarna. På högre nivå är det mer tygelspänning. Kanske för att man sätter mer aktion i hästen och det händer mera. Kanske vill man hålla ihop hästen, men det är inte ryttaren som ska göra det, hästen ska själv ha sin balans och hitta sin bärighet.

    Hur ska en vanlig ryttare tänka?

    – Man måste börja med sitsen. Det är grunden för en stilla och följsam hand. Träna på att rida med balans och en väldigt lätt spänning i tyglarna för att se till att du inte håller balansen i tyglarna.

    Ja, det är ju en evig fråga – hur ska vi tänka kring stöd?

    – Studier har visat att hästar inte själva söker stöd på tyglarna. Snarare föredrar de inget stöd alls eller möjligen en väldigt lätt kontakt. Om du som ryttare har mycket kontakt eller stöd i handen måste dina tygelsignaler vara ännu kraftigare,  skillnaden mellan tygelsignal och icke-signal blir mindre för hästen. Sträva efter en lätt kontakt med hästens mun, med en hand som är stilla i relation till hästens mun. Det gäller att hitta följsamheten. 

    När ger spänningen obehag?

    – Utifrån de studier vi gjort är det vid ungefär ett kilo i varje tygel som hästen börjar ändra sitt beteende för att ändra trycket från bettet. Vid tygelspänning över ett kilo kan hästen gapa, men även börja bita i bettet, dra upp huvudet eller dra in nosen nära bringan.

    Skärmavbild 2024-01-15 Kl. 15.29.59
    Forskning på svenska ryttare visar att vi brukar ha i snitt två kilo i varje tygel. Men detta är ett snitt; siffrorna kan ligga mellan ett och fem kilo. I galopp på en vanlig ridhäst kan spänningen variera mellan ett och tio kilo.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym