Sportnytt
27 april 09:44
Ridsportplus

Forskaren: ”Ridsporten skjuter sig själv i foten”

HästvälfärdFilosofiforskaren Petra Andersson tvivlar på att ridsporten själv klarar att göra upp med gamla sanningar. Skärpta lagar kan komma att behövas, tror hon.

Forskaren: ”Ridsporten skjuter sig själv i foten”
Ju fler missförhållanden som uppdagas inom ridsporten, desto större är risken att publiken vänder den ryggen, menar Petra Andersson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För Petra Andersson, som forskar i filosofi, är debatten om hästvälfärd vardag. Från sin bas vid Göteborgs Universitet forskar hon sedan flera år om hästkulturer. Hon är även hästtjej, och känner hur marken gungar.  

    – Jag vill inte tro att det står hästar i långa rader i tävlingsstallen med märken efter våld. Men om det är vanligare än vi tror blir det svårt att älska hästar och sporten samtidigt, säger hon.   

    Petra Andersson
    Petra Andersson forskar i filosofi vid Göteborgs Universitet. Foto: Johan Wingborg

    Har ridningen blivit bättre eller sämre?

    – Jag vet inte. Jag började på ridskola 1974 och har i hela livet sett ryttare som till exempel bänt ner hästars huvuden. Det som blivit bättre är att vi är bättre på att se tecken på obehag och smärta. Fler tar också bilder.

    Håller tystnadskulturen på att krackelera?

    – Det är rimligt att tro. Det finns en ny syn på djur på cirkus och i djurparker och hur hundar tränas. Så varför inte på hästar? Fler och fler hästskötare törs berätta. Anonymt visserligen, men det är lätt att förstå.  

    Vad leder detta till?

    – Det blir spännande att se. FEI och SvRF har hittills skyddat sporten men varit lite väl blinda för vilka som bär upp den. En stor publik är en förutsättning för proffsen och just nu finns en stark känsla av svek. Det har visats upp något som inte alls var som det verkade. Trots det tar stjärnor som Kittel och Werth över hästar från Helgstrand. Tydligen anser de inte att det skadar deras varumärken. Det visar hur hästvärlden fungerar. Man är mer lojal med sporten än med hästarna. 

    – Öppenhet är bästa strategin men ridsporten gör konsekvent tvärt om och skjuter sig själv i foten.   

    Fakta

    Petra Andersson

    Ålder: 58 år.

    Yrke: Universitetslärare i filosofi, forskare och föreläsare i miljö, håll-barhet och djuretik. 

    Bor: I lägenhet i Göteborg.

    Familj: Sambo, vuxen son (utflugen sen länge), tre katter, en häst.

    Aktuell som: Forskare i hästkulturer och hästvälfärd.

    Äter helst: Mat från Mellanöstern.

    Läser just nu: Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth.

    Skulle gärna äta middag med: Någon som verkligen gillar mat och är intressant i övrigt. Författaren Åsa Nilsonne, tror jag, som skriver om relationer mellan människa och hund.

    Inspireras av: Berättelser där djur gör saker som tvingar oss att se dem som subjekt.

    Motto: Min son skulle nog säga att mitt motto är att man ska ge vidare det man har fått.

    Aktuell som: Forskare i hästkulturer och hästvälfärd.

    Expandera

    Vanligt folk kan vända oss ryggen

    Vad tror du om sportens framtid?

    – Jag hoppas att debatten inte tystnar. Djurskydd är en politisk fråga som alla får tycka något om, även om man inte ridit Grand Prix. 

    – Det är ju möjligt att vanligt folk som rider och eller gillar hästar till slut vänder sporten ryggen och inte går på stora tävlingar. Det får i så fall stora konsekvenser.

    Kan det bli förbjudet att tävla med hästar?

    – Det kan det så klart bli. Men det sitter långt inne. Det är en kulturell grej med gamla traditioner. Och svensk lag gäller bara i Sverige. Att hästar flyttar utomlands kanske inte är det bästa. 

    Skam och skuld är inte så konstruktivt. Då är det bättre att se med öppna ögon på problemen.

    Klarar sporten att ändra sig inifrån?

    – Det är möjligt men det kommer att kosta. Blodsregeln var inte smärtfri att införa, men det gick. Det är alltid svårt att lära om och de som inte lyckas ändra sig kanske inte ska få tävla. Samma sak med stewards. Där behövs mer utbildning.

    – Visst är det bra om hästvärlden kan agera på egen hand. Men politik och myndigheter är starkare. Med nya lagar skulle djurskyddet kunna utvecklas.  

    Kan forskning påverka utvecklingen?

    – Det tycks som om forskning som kan bidra till sportens utveckling tas emot bra. Men forskning som omprövar exempelvis ledarskapsteorin har svårt att landa speciellt väl i stallmiljö. Det bekymrar mig. 

    Borde ompröva vad vi lärt

    Hur har du själv påverkats?

    – Jag är mer på min vakt nu. Jag vill hålla på med hästar men frågar mig själv vad vi håller på med. Det obehaget borde alla ha. Jag önskar vi kunde ompröva vår föreställning och vad vi lärt. 

    Borde vi skämmas kollektivt?

    – Lite grann kanske. Men skam och skuld är inte så konstruktivt. Då är det bättre, och modigare, att se med öppna ögon på problemen.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym