Avelsnyheter
12 november 2022 09:44

Forskning: Konsekvenserna av specialiserad avel inom SWB

StudieGrenspecifika unghästtest kommer inte att gynna SWB-aveln. Det är en av slutsatserna i den första studien där specialiseringen mot hoppning och dressyr inom SWB för första gången undersökts närmare.

Forskning: Konsekvenserna av specialiserad avel inom SWB
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det är i en nyligen genomförd studie vid SLU, gjord av Sandra Bonow, Susanne Eriksson, Emma Thorén Hellsten och Åsa Gelinder Viklund, som specialiseringen mot hoppning respektive dressyr inom SWB för första gången har undersökts närmare.

Detta då SWB-aveln har blivit allt mer specialiserad, vilket innebär att de flesta hästar i dag avlas mot hoppning eller dressyr.

I studien har det bland annat tittats på skillnader mellan hopp- och gångartshästar vid unghästbedömning, hur släktskapet inom och mellan grupperna har förändrats och hur ett grenspecifikt unghästtest skulle kunna påverka aveln.

Delades in i grupper

I studien, som SWB berättar om på sin webbplats, delades SWB-hästar födda mellan 1980 och 2020 in efter härstamning och klassades i fyra kategorier; hoppning, dressyr, allround eller fullblod. Mer än 80 procent av hästarna som var födda under den första delen av 1980-talet klassades som allround och efter det har andelen allroundhästar minskat stadigt. För hästar födda mellan 2016 och 2020 klassades hela 92 procent som hopp- eller dressyrhästar.

Emmathorenhellsten
Emma Thorén Hellsten är en av dem som har gjort studien. Foto: Johan Hellsten

Resultaten från unghästtest för dressyr- respektive hopphästarna visade på stora skillnader; dressyrhästarna hade bättre poäng för skritt och trav, medan hopphästarna hade betydligt bättre poäng för hoppbetygen. I studien undersöktes hur aveln skulle påverkas om grenspecifika unghästtest skulle införas, detta då det finns önskan om detta – inte minst från dem som håller med dressyravel.

I studien gjordes antagandet att dressyrhästarna som fått de sämsta poängen i hoppning skulle ha avstått bedömning i hoppning vid unghästtest om ägaren hade haft möjlighet välja. På samma sätt antogs det att hopphästar som fått de sämsta poängen för skritt och trav inte skulle blivit bedömda för de båda gångarterna om ägaren kunnat avstå.

Arvbarheten minskade

Studiens resultat är att arvbarheten för dessa grenspecifika egenskaper minskade vid båda scenarierna. Ett grenspecifikt unghästtest där en del hästar inte bedöms för alla egenskaper skulle alltså kunna ha en negativ påverkan på SWB-avelns utveckling.

Forskarna konstaterade vidare att rankningen av hingstar, baserat på avelsvärdena för deras huvuddisciplin, inte påverkades nämnvärt av grenspecika unghästtest. Avelsvärdena för hoppning hos hopphingstar och avelsvärdena för skritt och trav för dressyrhingstar skulle med andra ord fortfarande vara tillförlitliga.

Påverkades mycket

Däremot fann forskarna att rankningen för den andra inriktningen påverkades mycket, vilket innebär att hopphingstarnas avelsvärden för skritt och trav och dressyrhingstarnas avelsvärden för hoppning skulle bli mindre tillförlitliga. Enligt forskarna skulle detta innebära att det på sikt skulle göra det svårare att avla hästar med talang för de båda disciplinerna.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden