Världen
2 augusti 2018 19:17
Ridsportplus

Forskning: Så påverkas hästen av olika musikstilar

Musikzoologi Det har gjorts flera studier kring vilken musik som inverkar på hästar och i vilka sammanhang musik kan vara ett hjälpmedel.
– De flesta studier är gjorda med klassisk musik, men i en av våra studier jämförde vi olika musikstilar med varandra, säger forskaren Linda Greening och berättar om när resultatet kan vara användbart för hästägare.

Forskning: Så påverkas hästen av olika musikstilar
Forskare testade fyra musikstilar på hästar. Klassisk musik och country fick dem lugna och avslappnade, till skillnad från rock och jazz. Bilden är ett montage. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Linda Greening, adjunkt i hästars beteende och välfärd vid University Centre Hartpury, England, har varit involverad i flera studier som har inkluderat musik och hästar på olika sätt.

    Det finns en hel del forskning kring hästar och musik. På vilka sätt kan vi använda musik i vardagen med hästar?
    – Musik i stallet på lagom hög nivå verkar dämpande på plötsliga och höga ljud, sådant som kan göra hästarna oroliga. En lugnare häst är positivt för både inlärning och hantering.

    – Sedan vet jag att man i Frankrike och USA har testat att använda hörlurar med klassisk musik på hästar i olika stressiga situationer. Det har med framgång använts vid transport och när hovslagaren arbetat med dem. Man testar även att använda det på hingstar för att få dem att koncentrera sig bättre.

    Vilken musikstil föredrar hästar?
    – De flesta studier är gjorda med klassisk musik, men i en av våra studier jämförde vi olika musikstilar med varandra.

    – Vi undersökte hästarnas reaktion på fyra musikstilar: klassisk musik, country, jazz och rock. Då visade det sig att de blev lugna och avslappnade av två musik-typer: klassisk musik och country, som båda har långsamt tempo och går i dur.

    – Däremot blev de mer uppjagade och alerta av jazz och rock, förmodligen för att dessa musikstilar har ett snabbare tempo.
    – En sak som återstår att undersöka är hur mycket musiken påverkar människan i stallet och om detta i sin tur har någon inverkan på hästens uppförande.

    Spelar det någon roll hur högt musiken spelas?
    – Hästar föredrar låg volym, ungefär som vanlig samtalston.

    Bör valet av kürmusik bli annorlunda när vi lärt oss mer om hästens musiksmak?
    – Jag tror inte det. Rätt musik för hästen borde vara de musikstycken som är rätt för ryttaren, eftersom det ger en optimal ryttarinsats.
    – Men man kan ju komma ihåg våra forskningsresultat som visar att rock och jazz inte ger en avslappnad häst.

    Vad handlar den senaste studien om, som du har medverkat i?
    – Vi har undersökt hur musik nattetid påverkar hästars beteende på nätterna. Vi är i slutfasen av studien och hoppas att den ska kunna presenteras på ISES-konferensen i Rom i höst.
    – Det finns en ny växande gren av forskningen, som kallas ”musiczoology”, djur och musik.

    Musikzoologi låter spännande. Vad innebär det?
    – Det handlar om att försöka skapa djurmusik i motsats till att använda människors musik för djuren.

    – Musikupplevelser är i mångt och mycket kopplat till mänskliga känslor. Vi kan inte definitivt säga att hästar upplever samma känslor som vi eller förvänta oss att de ska uppfatta världen på samma sätt som vi människor gör. Därför kan vi inte heller tolka deras känslor på ett mänskligt sätt.

    I detalj:

    Situationer som förbättras med musik

    • Rätt musik kan ha lugnande inverkan på hästar vid boxvila, hantering som innebär stress och vid avvänjning av föl.
    • På dressyrtävlingar kan bakgrundsmusiken maskera plötsliga ljudyttringar som en slående dörr, springande steg eller motorljud.
    • Professor Anna Stachurska, vid universitetet i Lublin, har visat på mer intjänade pengar hos galopphästar som fick lyssna på lugn musik fem timmar om dagen i två månader före säsongens början.
    • I studier kring hästar och musik har man bland annat mätt HRV, heart rate variability, ett värde som visar hästens emotionella status och välbefinnande. Tre timmars musiklyssnande var i det sammanhanget bättre än en timma.

     

    Ridsport
    ”Rätt musik för hästen borde vara de musikstycken som är rätt för ryttaren, eftersom det ger en optimal ryttarinsats”, säger Linda Greening om valet av kürmusik. Här syns Deja och Patrik Kittel i SM-finalen i juni. ArkivFoto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden