Veterinärt
7 oktober 2021 08:35
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Det svåraste steget

Ingrids insikterBeslutet att det är dags att avsluta hästens liv är ett av de svåraste för en hästägare, och forskare har kommit fram till att det i nästan alla fall är fysiska skador som anges som skäl för avlivning. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Det svåraste steget
Att ta beslut om att avliva en häst är sällan lätt för ägaren. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Beslutet att det är dags att avsluta hästens liv är ett av de svåraste för en hästägare. Vid en svår skada finns det oftast inget val utom att låta avliva hästen direkt. Men mycket oftare handlar det om mer långdragen sjukdom och mer subtila tecken på problem. Att skjuta upp avlivning kan medföra förlängt lidande för hästen och har identifierats som ett viktigt välfärdsproblem.

    I Storbritannien har två forskare från Equine Behaviour and Training Association genomfört en enkätundersökning som innehöll 30 scenarier kring hästhälsa. De frågade 160 hästägare hur de skulle reagera inför dessa.
    – I nästan alla fall var det fysiska skador som angavs som skäl för avlivning, säger de i rapporten. Kolik och hälta var de vanligaste anledningarna.

    Enkätsvaren gav intrycket att hästägarna skulle föredra en enstaka svår skada som inte kunde behandlas, hellre än ett gradvist förfall mot slutet av hästens liv.
    – Sammantaget visade detta att fysiska skador var en större anledning till att fatta beslut om avlivning än problem som handlade om livskvalitet, hög ålder och smärta.
    – Hästägarna verkade mindre benägna att ta med välfärdsproblem för hästen i sitt resonemang. Det kan innebära att många hästar får leva ett mindre värdigt liv en längre tid innan de slutligen tas bort.

    Källa: Attitudes of the Equestrian Public towards Equine End-of-Life Decisions. Catherine Bell, Suzanne Rogers. Animals 2021.


    Vänster sida av manken större

    En genomgång av flera års data från ett sadelutprovningsföretag i Kanada, visar att 60 procent av de 490 mätta hästarna var ”vänsterhänta” i så motto att deras manke hade större omfång på vänster sida. Att hästen är oliksidig över manken kan vara viktigt att ta hänsyn till vid val av sadel.

    Källa: Investigation into thoracic asymmetry in ridden horses. K Merkies et al. Comparative Exercise Physiology, February 2020.


    Istock-1213256527
    IR-termometer Foto: istock/ Vladyslav Danilin

    IR-mätning av ögat

    Mätning av ögats temperatur med IR-termometer förekommer ofta i studier. Nu har forskare vid SLU, Uppsala, undersökt sådan mätning under fältförhållanden, på fem gårdar under fem olika månader. De fann att IR-mätning inte kan användas för att fastställa feber, då rektaltemperatur och ögats temperatur inte överensstämmer.

    Störst påverkan på ögats temperatur har hästens kön och ras samt tiden på året och om hästen är ute eller inomhus.

    Detta utgör grunddata inför framtida användning av IR-mätning av ögat i fältexperiment.

    Källa: An investigation into factors influencing basal eye temperature in the domestic horse (Equus caballus) when measured using infrared thermography in field conditions. Anna Jansson et al, Physiol Behav 2021.

    Fakta

    Tre orsaker till fång

    Vid fång har hovens lamellrand drabbats av inflammation och försvagats. Några orsaker till detta är:

    1. Blodförgiftning som följdsjukdom vid spridd sjukdom.
    2. Belastningsfång. Överbelastning av det friska benet hos en skadad häst.
    3. Metabolisk störning med svårighet att reglera insulin, så att hästen står för länge med höga insulinkoncentrationer i blodet efter utfodring.

    Källa: The Crossroads of PPID, Insulin Resistance, and Laminitis. Föreläsning av Dianne Mc Farlane vid 2021 American College of Veterinary Internal Medicine Forum.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden