Ingrids insikterForskare undersöker skillnaden i mikrobiotan mellan hästar som äter olika foderslag - och störst skillnad är det i familjen Lachnospiraceae, som finns i mycket mindre mängd hos hästarna som fick ensilage. Detta är en av forskningsnotiserna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång - ett axplock av flera notiser hittar du här.
Forskningsnyheter: Effekt av olika grovfoder
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Kina har mikrobiotan (den samling av mikroorganismer som bakterier, svampar och virus som lever naturligt i mag- och tarmkanalen) undersökts hos 36 hästar som fått äta antingen rajgräs på bete, andraskördshö på rajgräs eller ensilage (26 % ts) på rajgräs. Därefter undersöktes träcken genom högteknologisk sekvensering och då visade sig flera tydliga skillnader angående vilka bakteriestammar som trivdes bäst.
Störst skillnad var det i familjen Lachnospiraceae, som fanns i mycket mindre mängd hos hästarna som fick ensilage, jämfört med övriga foderslag. Nu vill forskarna undersöka vad som händer om hästarna får ensilage under en längre tid.
Källa: Effects of Pasture Grass, Silage, and Hay Diet on Equine Fecal Microbiota. Y Zhu et al. Animals 2021.
Använd fantasin vid stängsling
Det senaste inom planering av beteshagar är att gå ifrån det traditionella sättet att sätta ett stängsel runt hela hagen. Eftersom många hästägare vill förhindra att hästarna äter för mycket gräs och blir överviktiga, men ändå gärna ser att de rör sig så mycket som möjligt, är en lösning att göra en bred stig ytterst runt hagen, så kallat track system.
På olika ställen längs stigen placeras sådant hästarna vill åt: vattenkar, ett område för vila – gärna under träd som ger skugga eller i ett väderskydd – och kanske även ett område med sand att rulla sig i samt en utfodringsplats för halm eller hö. Genom att ha dessa ”stationer” på avstånd från varandra, uppmuntras hästarna att röra sig mellan dem.
Det bortstängslade området i mitten kan stripbetas genom att hästarna släpps i en mindre del av hagen tills de ätit upp gräset i den eller sparas till höskörd alternativt tillåtas förväxa, så att det blir mindre socker- och stärkelserikt innan hästarna får tillgång till det.
Gräs till lättfödda hästar bör vara minst fem centimeter högt för att inte vara stressat och innehålla mycket socker.
Beteshagens exteriör bestämmer hur indelningen görs, det viktiga är att tänka nytt och samtidigt ge hästarna sällskap, frihet och bete. Med rätt planering kan betet individplaneras bättre än med traditionell stängsling.
Källa: Making tracks, Tamzin Furtado. Horse & Hound 29 april 2021.
Förändrad saliv hos kolikhästar
Intresset ökar för att använda saliv som informationskälla om hästens hälsa, i stället för blod eller urin. I en undersökning av saliven från hästar med kolik respektive friska hästar, kunde forskarna identifiera 118 proteiner. Vissa proteiner fanns i lågt antal hos de sjuka hästarna, medan andra hade ökat – förändringar som tyder på sämre immunförsvar.
Källa: Tandem Mass Tag (TMT) Proteomic Analysis of Saliva in Horses with Acute Abdominal Disease. A Muñoz-Prieto et al. Animals 2021.
42 procent av hästrelaterade skador inträffar i samband med hantering av hästen.
Fakta
Tre sätt att vara miljömedveten i stallet
- Köp utrustning av hög kvalitet och sköt den väl. Mycket kan fyndas på second hand.
- Tänk igenom valet av material i hästens textilier. Fleece och polyester hör till de värsta ur miljösynpunkt.
- Välj hinder, boxväggar och andra tillbehör i stallet i material som återvunnen plast eller bioresin av majs och sockerrör.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på