Hästägartips
26 december 2019 08:59
Ridsportplus

Forskningsnyheter: För vid sadel inte optimalt

Ingrids insikterSadlar som "nästan" passar kan orsaka problem, hästar sover bättre till klassisk musik och ännu finns det inget vaccin mot grässjuka. Det är några av de senaste forskningsnyheterna som Ridsports medarbetare Ingrid Andersson sammanställt. Här hittar du listan.

Forskningsnyheter: För vid sadel inte optimalt
En sadel som "nästan" passar kan orsaka problem. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En sadel som ”nästan” passar kan orsaka problem, enligt engelska forskare vid Centaur Biomechanics, som har undersökt alltför vida respektive smala sadlar. Även om det finns en guide för sadelanpassning utgiven av the Society of Master Saddlers, är det många som för säkerhets skull väljer en något vidare bom än vad som rekommenderas, i tron att det minskar störningarna på hästens rygg och rörelser. Men detta försök visar att det kan vara lika illa som en alltför smal sadel.

    En väl anpassad sadel optimerar samspelet mellan häst och ryttare och minskar risken för ryggproblem eller försämrad prestation. Sadelns underdel ska överensstämma med krafterna från hästryggen, medan överdelen ska överensstämma med ryttarens bäcken och lår.
    – Området kring ryggraden, där sadeln ska ligga, är en dynamisk plattform, konstaterar forskningsledaren Russell MacKechnie-Guire.

    I försöket användes nya, inridna allroundsadlar med utbytbart koppjärn till 14 varmblodsvalacker. Varje häst reds med en korrekt anpassad sadel, en som hade en storlek för vid bom samt en som var en storlek för smal. Sadlarnas påverkan på hästarnas rygg kontrollerades av fem oberoende experter.

    Dessa kunde konstatera att de alltför vida sadlarna ger minst lika mycket tryck på muskler och negativ påverkan på ryggraden som de smala sadlarna.

    Källa: The Effect of Tree Width on Thoracolumbar and Limb Kinematics, Saddle Pressure Distribution, and Thoracolumbar Dimensions in Sports Horses in Trot and Canter. Russell MacKechnie-Guire et al, Animals 2019.


    Dålig aptit och sen återhämtning kan åtgärdas

    Det är vanligt att en del hästar som tränar hårt och tävlar kan ha svårt att upprätthålla aptiten och återhämta energinivåerna. Genom att låta varmblodiga travare gå i utedrift i grupp, kunde forskare på Wången notera positiva effekter både på aptit och återhämtning, jämfört med hästar som stod i box.

    Effects of Horse Housing System on Energy Balance during Post-Exercise Recovery. M Connysson et al, Animals 2019.



    Inget vaccin mot grässjuka

    Ett fyraårigt projekt kring test av ett vaccin mot grässjuka gav inga klara svar på vaccinets effekt, eftersom alltför få hästar blev sjuka. Det var bara nio hästar av de över 1 000 som ingick i försöket som insjuknade.

    Grässjuka går inte att framkalla på konstlad väg, utan hästarna fick gå i hagar där grässjuka tidigare förekommit.

    Även om projektet inte utmynnat i något vaccin har forskarna fått ny kunskap om sjukdomen, som att låga nivåer av antikroppar mot bakterien Clostridium botulinum typ C föregick insjuknandet.

    Källa: Vaccine Trial Report. DEFRA okt 2019.


    Feromoner lugnande vid transport

    Vid IRSEA-institutet i Frankrike forskar man på feromoner för olika djurslag. I ett test av 28 hästar som transporterades i en timma, en och en, fick hälften av dem feromongel i nosen en halvtimma före resan, resten placebo. De hästar som fått feromoner var mindre stressade och miste mindre vätska än övriga.

    Källa: The role of maternal equine appeasing semiochemical during transport: implication for horse welfare. C Alessandro et al.


    3 oroande miljöaspekter i ridhus

    I en amerikansk undersökning av hur hästägare, tränare och ryttare uppfattar miljön i ridhus framkom de tre faktorer som de oroar sig mest för:

    1. Damm. Underlaget, graden av användning av ridhuset samt skötsel av underlaget påverkar detta.
    2. Fuktighetsgraden. Beror mycket på
      utomhusklimatet, var i landet ridhuset ligger.
    3. Stillastående luft. Kan påverkas byggnadstekniskt.

    Källa: Indoor arena air quality a concern for many, survey findings suggest. Ex-arbete Staci McGill, Kentucky College University.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden