Veterinärt
12 september 2023 11:00
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Haloterapi till häst

Ingrids insikterSalt sägs verka som ”tandborstning för lungorna” och har bland annat börjat användas till hästar som träffar på olika miljöer med allergiframkallande ämnen. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Haloterapi till häst
Saltrum för haloterapi hos Beezie Madden. Foto: Madden

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Torrt salt är högabsorberande. Detta utnyttjas genom så kallad haloterapi, där saltet i aeorosolform blåses in i ett rum med hjälp av en halogenerator. Genom att låta hästen stå i ett sådant saltrum i en halvtimma, kan dess luftvägar renas. Saltet tränger även in i hårremmen och kan minska irriterande hudproblem. Saltet sägs verka som ”tandborstning för lungorna” och har börjat användas till hästar med ekvin astma, liksom galoppörer med lungblödning och på tävlingshästar som träffar på olika miljöer med allergiframkallande ämnen.

    I USA har flera stora hästkliniker investerat i saltrum. Det finns även mobila saltrum för häst i en del länder.


    Istock-955824682
    Blir hästen lycklig av godis? Foto: iStockphoto

    Godis gav mer uppmärksamhet än lyckokänsla

    I Brasilien har en grupp forskare undersökt om belöning i form av äpple, morötter och hästgodis ger hästar en lyckokänsla. Försöket utfördes på 13 ston som levde i en stor hage med tillgång till foder, vatten och skugga. Stona fick gå in i en avdelning med boxar uppbyggda av fodergrindar, en gång om dagen. Där blev de instängda i en av boxarna en kort stund, då de samtidigt handmatades med godisbitar. Allt filmades, så att stonas beteende kunde utvärderas I detalj.

    Stona stod mellan fyra och sex minuter i boxen. En kontrollgrupp fick ingen godisbelöning för att de stod i boxen.

    Utfallet av undersökningen är att hästarna inte kan sägas verka lyckliga över att få sina godbitar, däremot blev stona mycket mer alerta. De spetsade öronen och rörde nosen på ett sätt som om de förväntade sig att få något att äta när de närmade sig boxen.
    – Vi hade trott att godbitarna skulle ge hästarna en positiv känsla, men det kan vi inte bevisa, konstaterar forskningsledaren Laize Carmo. Nu vill vi fortsätta med att undersöka hur belöning i form av godis påverkar hästen jämfört med verbalt beröm och klappar.


    Svårutrotad mask

    Forskare har lyckats väcka jordlevande rundmaskar som har vilat 46 000 år i den sibiriska permafrosten. Rundmaskar kan vara frilevande i marken och vara parasiter på växter, djur och människor. De flesta av hästens inälvsparasiter är rundmaskar.


    Lonebidragarna_amie-1061
    Inställningen hos hästägaren är viktig. Foto: Lina Nydahl

    Ägarens inställning viktig för hästens välbefinnande

    Om hästägaren har ett känslomässigt band till sin häst eller anser att den har förmåga till känslor, mår hästen bättre och är friskare än om det primärt är lönsamhet och nytta kopplat till hästägandet. Detta har framkommit i en undersökning av 400 ägares attityd till sina hästar och andra hovdjur, i sex olika länder.

    Projektet omfattade ägare till hovdjur som användes inom olika områden, bland annat lantbruk och turism. Resultatet visar att ägarens inställning är viktig för hästens välbefinnande.


    Tysklonn
    Tysklönn.

    Behandling mot atypisk myopati kan vara i sikte

    Förgiftning av tysklönn eller asklönn kan förekomma på hösten om hästarna ätit ”näsor” eller skott från träden. Nu har forskare i Belgien och Tyskland undersökt fem hästar som avlivats på grund av sådan förgiftning och kartlagt hur toxinerna påverkat deras kroppar. Resultatet kan på sikt resultera i en behandling av tillståndet, vilket saknas idag.

    Källor:

    • Vetenskapsradion, Sveriges radio P1.
    • Halotherapy for horses worth it´s salt, www.horsetalk.co.nz
    • Belief in animal sentience and affective owner attitudes are linked to positive working equid welfare across six countries. Emily Haddy et al, Journal of Applied Animal Welfare Science 2023
    • Horse behavior and facial movements in relation to food rewards. Laize Carmo et al, PLoS ONE 2023
    • Tissue specific distribution and activation of Sapindaceae toxins in horses suffering from atypical myopathy.  Johannes Sander et al, Animals 2023
    • Andy Durham om HAL (hyperinsulinemia-associated laminitis).
    • Rewilding MOLS, wilderness and science at Molslaboratoriet.

    Fakta

    Tre sätt att förebygga endokrinutlöst fång

    1. Undersök om hästen är i riskzonen. Det finns tre faktorer som påverkar insulinnivåerna i blodet: PPID, EMS och medicinering med NSAID. Om det senare kombineras med någon av de förstnämnda, ökar risken avsevärt.
    2. Gör upp en plan för den häst som börjat bli överviktig: var noga med både rätt foderstat och motion. Ta hjälp av veterinär och foderrådgivare kring detta.
    3. Mät insulinnivåerna minst en gång om året.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden