Veterinärt
15 november 2022 13:14
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Hästar kan ha självkontroll

Ingrids insikterKan hästar ha självkontroll? Ja, en tysk forskningsstudie som är den första i sitt slag visar att hästar kan behärska sig för att vänta på en belöning. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Hästar kan ha självkontroll
Godis och/eller en klapp är positiv förstärkning vid träning av hästar. Men har du koll på vad som är negativ förstärkning? Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Välja en tuss hö eller avstå från det i en minut och få favoritgodiset istället? 20 av de 52 hästarna som deltog i ett test kring detta, kunde uppvisa självkontroll och väntade för att få godis. Flera av dem använde avledningsmanövrar som att skrapa med framhovarna eller vända bort huvudet från godiset. De hästar som var vana vid fri tillgång på grovfoder hade enklast att avstå från att äta höet direkt.

    Ett andra test, där hästarna fick välja på större eller mindre belöning, fungerade inte alls.
    Försöken utfördes vid universitetet i Giessen, Tyskland. En person stod utom räckhåll för hästen med lite hö i ena handen och hästens favoritgodis – äpple, banan, morot – i den andra. Höet sträcktes fram så att hästen kunde äta det och med successivt längre tid emellan erbjudandena, fick hästen tillgång till godiset.

    Självkontroll har undersökts för en rad djurslag, men detta var första gången hästar var föremål för test. Som betesdjur förväntas de få omedelbar belöning när de äter, men i den sociala samvaron med andra hästar, kan de behöva använda självkontroll.


    Istock-478612334
    Ganglionit är en smärtsam inflammation i nervrötterna. Foto: iStockphoto

    Smärta bakom beteendestörning

    14 sporthästar som avlivats på grund av att deras beteende gjorde dem farliga att rida, visade sig ha ganglionit – en smärtsam inflammation i nervrötterna. Detta framkom vid mikroskopisk undersökning av ryggraden inklusive vävnader. Orsaken till avlivningen var att hästarna efter ägarbyte börjat sparka bakut, stegra sig eller bocka när de reds eller arbetade på annat sätt. Vid hantering utan ryttare uppförde sig hästarna normalt. De hade behandlats på ett flertal olika sätt av veterinärer tidigare.

    Istock-981992634
    Omogna stamceller kan hjälpa mot hästastma. Foto: iStockphoto

    Stamceller hjälp vid hästastma.

    Hästar med astma kan i framtiden få hjälp genom att omogna stamceller förs in i nedre luftvägarna genom endoskop. Kanadensiska veterinären Dorothee Bienzle testar detta för att ersätta de upprepade kortisonbehandlingar som annars är standard. Bra grovfoder, ren stallmiljö och bra rutiner är dock fortfarande grunden i skötseln av dessa hästar, betonar hon.

    Fakta

    Tre faktorer

    Tre faktorer sticker ut när professionella tävlingsryttare ska beskriva vad som viktigast för ett bra teamwork:

    1. Familjen, hästskötaren och tränaren har nyckelroller. Familjen både med mentalt stöd och praktiskt arbete.
    2. God kommunikation är grundpelaren. Ett bra samarbete med mycket dialog, öppenhet och högt till tak.
    3. Det egna ledarskapet har betydelse för att teamet ska trivas och samarbeta. Detta är en ständig process som alltid behöver utvecklas.

    Källor:

    • A nationwide survey of animal science students’ perceptions of animal welfare across different animal categories at institutions in the United States. P Sullivan et al, Animals 2022.
    • Horses wait for more and better rewards in a delay of gratification paradigm. Brucks D et al, Front. Psychol 2022
    • Professionella tävlingsryttares ledarskap – för att nå framgång som ryttare. A Ludvigsson, L Bödmar. SLU 2022
    • Effect of intrabronchial administration of autologous adipose-derived mesenchymal stem cells on severe equine asthma. Neža Adamič et al. Stem Cell Research and Therapy. 2022

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden