Veterinärt
14 oktober 2023 10:44
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Mycket ljudintryck på hästgården

Ingrids insikterPå en gård finns massor av ljud- och synintryck som kan stressa hästar - detta har en grupp forskare i Polen tittat på. Resultatet av den forskningen och andra forskninsnotiser hittar du här i sammanställningen av Ingrid Andersson.

Forskningsnyheter: Mycket ljudintryck på hästgården
Det kan bli många hörselintryck för hästen på gården. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Polen har en grupp forskare tittat närmare på hur ljud i omgivningen påverkar hästar och lantbruksdjur. På en gård finns massor av ljud- och synintryck från olika maskiner och redskap som används och djur reagerar genom den samlade informationen från hörsel, syn, lukt, smak och känsel – information som bearbetas och tolkas utefter vilka erfarenheter det djuret har gjort tidigare. 

    Det är framför allt höga ljudfrekvenser som vi inte kan uppfatta, som kan stressa hästar. Genom att ge akt på deras uppförande, går det att ändra rutinerna så att miljön omkring dem blir bättre.

    Låga ljudfrekvenser verkar ha en lugnande effekt, till exempel musik.


    Paracetamol till föl

    I ett amerikanskt test av det febernedsättande och smärtstillande läkemedlet paracetamol till åtta stycken veckogamla föl, visade blodprov att det gav samma fördelning och koncentration som hos vuxna hästar. Exakt dosering måste dock undersökas närmare.


    60 miljoner

    Det finns 60 miljoner hästar i världen, uppdelade i 500 raser och fler än 120 hästrelaterade grenar.


    Lovande resultat för ett läkemedel mot artros

    Pic128arthriticknee,ailments
    Snart finns ett läkemedel mot artros. Foto: Bob Langrish

    Professor Eva Skiöldebrand, SLU, har i många år forskat kring hästars leder och tack vare ett samarbete med professor Elisabeth Hansson, Sahlgrenska akademien, Göteborg, har de gjort stora framsteg i kunskapen om artros och dess behandling. Detta både för människa och häst.

    Samarbetet har resulterat i:

    1. upptäckt av två biomarkörer som kan diagnostisera artros hos häst mycket tidigt. Tack vare att dessa biomarkörer är identiska i häst och människa kommer de att kunna användas som analysmetod även för människor.
    2. en ny läkemedelskombination. Vid en kontrollerad klinisk studie på tjugo hästar med lindriga röntgenförändringar, visar den på mycket gott resultat. Hästarna följdes upp under 60 dagar efter behandling och utöver att de blev ohalta, sjönk biomarkörerna i ledvätskan mer än hos de hästar som lottats till vanlig behandling mot artros.

    Snart lanseras läkemedlet som ett licensläkemedel för hästar med artros, med start i Sverige. Forskarna kommer även att söka tillstånd att genomföra en klinisk prövning av det på människa, där det hittills saknas ett läkemedel mot artros.


    Resistenstecken mot ivermektin hos små blodmaskar

    Sedan tidigare har små blodmaskar uppvisat resistens mot substanserna fenbendazol och pyrantel. En undersökning på tolv brasilianska stuterier, med totalt 123 hästar, visar att inte heller ivermektin nådde över 95 procents effekt på de små blodmaskarna. Noterbart är dock att i Brasilien avmaskas alla hästar regelbundet, utan föregående träckprov.


    Istock-1302561442
    Hästforskning kan ge kunskap kring diabetes hos barn. Foto: iStockphoto

    Häststudier kan hjälpa barn

    Gränsöverskridande samarbeten kan göra stor nytta. Genom att studera insulinregleringen hos hästar med EMS, ekvint metabolt syndrom, och effekten av hur substansen kanagliflozin orsakar minskad insulinutsöndring hos dem, ser forskarna möjlighet att bättre förstå typ-2 diabetes hos barn och ungdomar. Det är ett nytt projekt som professorerna Johan Bröjer vid SLU och Peter Bergsten vid Uppsala universitet har inlett.

    Förhoppningen är att studien ska ge banbrytande kunskaper kring diabetes typ 2 hos barn.


    Källor: US equine business association economic impact study och Food and agriculture organization of the UN, BETA national equestrian survey.

    Pharmacokinetics of acetaminophen after a single oral administration of 20 or 40 mg/kg to 7–9 day-old foals. Jenifer Gold et al, Frontiers of Veterinary Sciience, 2023.

    The role of sound in livestock farming—selected aspects. Katarzyna Olczak et al, Animals 2023

    Hästforskning med mål att förebygga typ 2-diabetes hos barn stöds av Max Stenbeck Charitable Trust.

    A randomized, triple-blinded controlled clinical study with a novel disease-modifying drug combination in equine lameness-associated osteoarthritis. Eva Skiöldebrand et al, Osteoarthitis and cartilage open, 2023.

    Fakta

    Tre sätt att skapa hårda hovar

    Torra, hårda hovar liksom alltför fuktiga, kan ge avbrutet horn och oregelbunden hovform. Förebygg så här:

    1. Håll underlaget så rent som möjligt. Lera, gödsel och multnande hö gynnar inte bra hovkvalitet.
    2. Se över foderstaten, så att hästen får tillräckligt med vitaminer och mineraler.
    3. God cirkulation i hoven är bra för horntillväxten. Det uppnås genom att hovslagaren regelbundet verkar hästen enligt dess behov och att hästen motioneras regelbundet.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden