Veterinärt
19 november 2020 19:55
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Nosgrimmor ger skelettskador

Ingrids insikterHästar kan få förtjockningar på näsbenet av nosgrimmor. Studier har nu visat att det finns etiska överväganden att göra kring hur nosgrimmor används - detta är en av de forskningsnyheter som Ridsports Ingrid Andersson uppmärksammar denna gång. Hela listan hittar du här.

Forskningsnyheter: Nosgrimmor ger skelettskador
Forskarna i Mexiko hittade ofta knölar på hästens nosrygg. Foto: Missael García-Márquez

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lucia Pérez-Manrique vid det nationella universitetet i Mexiko har tillsammans med sex kollegor undersökt nosrygg och käkben på 144 vuxna varmblod i träning för en karriär som tävlingshästar. Studien var uppdelad i två faser. Först undersöktes hästarnas huvuden genom palpation, då man letade efter förändringar som förtjockning eller förtunning i skelettet samt vita hår som kunde tyda på tryckskada. Därefter röntgades käk- och näsbenet på hästarna.

    Vid palpationen fann man att mellan 82 och 84 procent av hästarna hade tecken på förtjockning av näsbenet. 76 stycken av hästarna hade också onaturliga vita hår på nosen.

    Två oberoende veterinärer kontrollerade röntgenplåtarna och kom fram till att över 37,5 procent av hästarna hade en eller flera förändringar på näsbenet och 13,8 procent hade förändringar på käkbenet.
    – Veterinärer och forskare i hästars välfärd har mer och mer börjat bekymra sig över hårt åtdragna nosgrimmor och att det skulle kunna skada de mjuka vävnaderna i hästens ansikte, säger Lucia Pérez-Manrique i studiesammanfattningen.
    – Därför ville vi se om det även uppstår tryck eller skador på det underliggande skelettet.

    Resultatet av studien visar att så verkar vara fallet och att det därmed finns etiska överväganden att göra kring hur nosgrimmor används.

    Källa: Distribution of Lesions in the Nasal Bones and Mandibles of a Sample of 144 Riding Horses. Animals 2020.


    Newton-rider-_press-pict-4
    Newton-Rider kan vikas ihop efter användning. Pressbild

    Tunn hjälm som kan vikas ihop

    Teknologin för att tillverka skyddshjälmar har tagit ett stort hopp framåt genom den splitternya innovationen Newton-Rider. Det är en tunn, supermjuk och ihopvikbar hjälm som hittills har godkänts för cyklister enligt EN 1078 och den amerikanska standarden.

    Det lätta materialet i hjälmen har potential att kunna användas i design även för andra sporter som behöver skydd för huvudet, däribland ridning, enligt horsetalk.co.nz.

    Bakom uppfinningen står en trio experter i bio- och nanoteknik samt industridesign från Tyskland, Nya Zeeland och Danmark.


    Istock-526297088
    Föroreningar har hittats i hästar nära industrier. Foto: iStockphoto

    Föroreningar i hästar

    Mineraler från utsläpp från industristaden Milazzo, Italien återfanns i blod eller tagel hos 20 undersökta hästar från ett ridcenter i närheten. Zink fanns i ohälsosam mängd i blodet, och kom förmodligen från galvaniseringsrök. De övriga mineraler, utom bly, inlagrades framför allt i 
svanstagel. Dock inte i riskabla mängder.

    Källa: Bioaccumulation of Mineral Elements in Different Biological Substrates of Athletic Horse from Messina, Italy. F Fazio  et al. Animals 2020.


    Istock-173550728
    Hästar kan vara den enda hjälpen som kommer fram vid naturkatastrofer. Foto: iStockphoto

    Hästar kan vara enda hjälpen

    I samband med Climate Week NYC framhölls hästarnas viktiga roll vid naturkatastrofer och andra kriser. Framför allt i bergsområden, som drabbas av störtregn och översvämningar på grund av klimatförändringarna, kan hästar och åsnor vara de enda som möjliggör att hjälpen kommer fram.


    Resistenta maskar kan spridas med importer

    I USA har parasitologen Martin K Nielsen gjort en jämförelse av maskbördan hos 50 ettåriga fullblod födda i Kentucky och 50 Irlandsfödda åringar som importerades hösten 2019.

    Genom flera avmaskningar och uppföljande träckprovsundersökningar under åtta månaders tid, kunde det konstateras att de små blodmaskarna i de irländska unghästarna var resistenta mot ivermektin och moxidektin . De USA-födda åringarna däremot, uppvisade en 100 procentig effekt av dessa substanser.
    – Detta innebär att resistenta maskar snabbt kan spridas genom hästar som byter land och att det måste finnas ett genomtänkt system i hästbesättningarna för att kontrollera att avmaskningarna har effekt.

    Källa: Importation of macrocyclic lactone resistant cyathostomins on a US thoroughbred farm. M K Nielsen, M Banahan, R M Kaplan. International Journal for Parasitology: Drugs and Drug Resistance Volume 14, December 2020.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden