Veterinärt
18 augusti 2022 10:00
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Olika sätt att tackla headshaking

Ingrids insikterHeadshaking är inte så vanligt, men kan ställa till mycket problem. Nu har tyska forskare gjort en enkät bland ägare till hästar med problemet, och kommit fram till vilka som är de vanligaste åtgärderna. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Olika sätt att tackla headshaking
Tyska forskare har gjort en enkät om headshaking. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tyska forskare har gjort en online-enkät bland ägare till hästar med headshaking för att kartlägga åtgärderna mot åkomman. Headshaking är inte så vanligt, det drabbar cirka en till 1,5 procent av hästpopulationen, men kan ställa till mycket problem.

    Undersökningen gjordes bland 804 ägare i Frankrike och 129 i Schweiz, som framför allt hade varmblod samt några fullblod. Medelåldern hos drabbade hästar var cirka 13 år och huvudskakningarna uppkom mest under ridning.

    Hos många hästar verkade åkomman vara vanligast under sommaren. Som utlösande faktor nämndes ofta en särskild händelse som startat huvudskakningarna. Orsakerna varierade: allergi, stress, träning, typen av uppstallning och utrustning.

    Den allra vanligaste åtgärden var att använda nosnät. Foderbyte och byte av bett testades också. Få hade använt någon typ av medicinering och ännu färre hade låtit operera trigeminalnerven på sina hästar eller använt PENS, perkutan elektrisk nervstimulering.

    I sin slutsats nämner forskarna att behandling av head-shaking med metoder som akupunktur, fysioterapi och osteopati bör utredas närmare.

    Källa: Comparison of the current situation of equine headshaking syndrome in France and Switzerland. Laura Maxi Stange et al, Animals 2022.


    Forskning kring rakriktning

    En sporthäst måste vara liksidig och kunna använda båda sidorna av kroppen lika mycket för att undvika slitage. När hästen får en ryttare på ryggen har den en tendens att bära upp dennes tyngd mer på ena sidan. Många ryttare försöker då balansera upp den andra sidan för att få hästen rak.

    Men för att verkligen bli rak i kroppen måste hästen byggas upp så att båda sidorna blir lika starka. Ryttaren bör fokusera på balans, koordination och styrka snarare än snedheten, enligt en nyligen publicerad forskningsstudie.

    Källa: Laterality in horse training: psychological and physical balance and coordination and strength rather than straightness. K Krueger et al, Animals 2022.


    Mutation gav oväntad färg

    Travhästar är oftast bruna – det finns några få svarta, fuxar eller skimlar samt någon blodslinje med skäckar. Men i Nya Zeeland har det fötts ett sabinofärgat föl, efter en brun hingst och ett svart sto.

    Skäckigt Travföl Img_2228
    Travfölet med den ovanliga färgen. Foto: Privat

    Ett DNA-test visade att fölets färg beror på en ”de novo”-mutation i en särskild gen. Det innebär att genförändringen är individuell och inte nedärvd från föräldrarna.

    Källa: A de novo missense mutation in KIT is responsible for dominant white spotting phenotype in a Standardbred horse. Elizabeth Esdaile et al.


    Rätt matchvikt prisas

    Brittiska veterinärförbundet och etologer står bakom nyinstiftade priser som delas ut till hästar i bästa kondition vid några brittiska tävlingar. Detta för att försöka bryta trenden där överviktiga hästar blivit allt vanligare.

    Fakta

    Låg mankhöjd

    127,9 cm höga, alltså B-ponnyer, var hästarna under 1200- till 1400-talet i Litauen, men de bar vuxna ryttare.

    Källa: Horses in Lithuania in the late roman–medieval period burial sites… Piličiauskienė, G et al, Animals 2022

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym