Veterinärt
4 april 2021 18:18
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Problem med halskotpelaren

Ingrids insikterDet är inte ovanligt att en häst med försämrad prestation får diagnosen problem i eller omkring halskotorna, det är slutsatsen efter att flera hästortopeder i USA satt samman en rapport om hästars problem i halskotpelaren. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång - hela listan hittar du här.

Forskningsnyheter: Problem med halskotpelaren
Halskotpelaren. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Flera hästortopeder i USA har satt samman en rapport om hästars problem i halskotpelaren. Det är inte ovanligt att en häst med försämrad prestation får diagnosen problem i eller omkring halskotorna. Orsaken kan vara skador eller dålig funktion beroende på missbildningar.

  Vanligt är att prestationen blir sämre, att hästen är stel och styv i halsen, ovillig att gå på tygeln, har lätta rörelsestörningar bak med dåligt påskjut samt ibland även hälta fram.

  Om orsaken är en skada eller smärta brukar hästen reagera på palpation av nacken, när ryttaren kräver böjning av halsen under ridning eller i samband med stretchning.

  Vid dålig funktion, kanske beroende på en medfödd defekt som missbildade kotor, visar hästen ofta mer diffusa symtom – ett lite undvikande beteende.
  – De kan vara svåra att böja både i hals och kropp och kan ha svårt att gå på små volter. Vissa går emot handen och andra skakar ofta på huvudet, säger Melinda Story i sammanfattningen.

  Bland behandlingarna finns medicinering, kiropraktik, sjukgymnastik, akupunktur, stötvågsterapi och kinesiotape samt operationer som artroskopi och steloperation.

  Källa: Equine Cervical Pain and Dysfunction: Pathology, Diagnosis and Treatment. M R Story et al. Animals 2021.


  Img_9133
  Trivs bäst utan kläder. Foto: Ann-Sofi Hjärn

  ISES positiv influencer

  I rapporten från ISES-konferensen 2020 konstaterar professor Natalie Waran att mycket arbete återstår för att hästsport ska bedrivas på hästens villkor. Mycket inom hästhållning görs slentrianmässigt fast det inte är i linje med evidensbaserad hög livskvalitet för hästen, vilket ISES verkar för.

  Hon tar upp studien där hästar själv kunde välja om de vill ha täcke eller ej och hur den visar att de ville vara ”nakna” i mycket större utsträckning än ägarna trott.


  Istock-160145948
  Kan förebygga magsår. Foto: iStockphoto

  Förebygg magsår med äpple

  Den amerikanska foderexperten Juliet Getty har gått igenom flera studier kring fodertillskott innehållande lecitin och pektin från äpple. De verkar fungera både för att förebygga magsår och som komplement till omeprazolbehandling av redan uppkomna magsår, berättar horsetalk.co.nz.


  Resistenta bakterier i fölsjukdom

  Rhodococcus-bakterien ger lunginflammation hos föl och behandlas med antibiotika. Nu har man i USA upptäckt en ökad förekomst av multiresistens mot flera antibiotika hos denna bakterie, vilket försvårar behandlingen. De resistenta bakterierna kan följa med hästar till andra länder.

  Källa: Spread of Multidrug-Resistant Rhodococcus equi, United States. S Álvarez-Narváez et al. Emerging Infectious Diseases, 2021:27.


  Istock-483301400
  Knabstrupper är en av de raser som bär på genen för WFFS. Foto: iStockphoto

  WFFS finns hos 21 raser

  l WFFS, Warmblood Fragile Foal Syndrome, är en defekt som ger så sköra vävnader att huden spricker på det nyfödda fölet. Den har tidigare enbart kopplats till varmblod, men i en dna-screening av 4 081 hästar från 38 olika stamböcker fann genetikerna att även engelska fullblod, haflinger, amerikansk sportponny och knabstrupper bär på genen. Totalt fanns WFFS-genen hos 200 av de undersökta hästarna, 4,9 procent. Hos de varmblodiga stamböckerna fanns högst frekvens (17 procent) hos hannoveranare och danska varmblod.

  Upprinnelsen till WFFS är fortfarande okänd. Den arabhingst som utpekats, var inte bärare av anlaget enligt en undersökning av en av hans tänder.

  Källa: Distribution of the Warmblood Fragile Foal Syndrome Type 1 Mutation (PLOD1 c.2032G>A) in Different Horse Breeds from Europe and the United States. Simone Reiter et al. Genes 2021.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden