Ingrids insikterI den digitala världen följs ridsporten inte bara av de inbitna, vilket ökar pressen på alla aktiva. Med det ställs frågan om vi i framtiden kommer att rida - denna fråga har tagits upp vid ett möte i Storbritannien. Ridsports Ingrid Andersson har plockat fram de senaste hästnyheterna i forskarvärlden, notiser om detta hittar du här.
Forskningsnyheter: Rider vi om 20 år?
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vid ett brittiskt webbmöte har ridningens framtid diskuterats, utifrån en förändrad inställning till användande av djur. I vår nya verklighet följs inte hästsport bara av redan inbitna – i och med internet får människor över hela världen se mer hästsport än någonsin tidigare. Det ger en enorm publicitet kring allt som sker, vilket ökar pressen på alla aktiva.
Begreppet ”social license” innebär allmänhetens acceptans av att hästar rids och används i olika hästsportgrenar. Det finns ett reellt hot att den licensen inte förnyas automatiskt.
– En lösning är att vara extra noga med att alla tävlingshästar är de rätta för sitt användningsområde, i kondition för uppgiften och välhanterade, menade Jane Nixon från brittiska Showing Council, som representerar 19 organisationer som bland annat arrangerar utställningar och ridklasser.
Bättre kommunikation är också viktigt – att bli bättre på att visa fram alla positiva exempel och att vara beredd på att besvara svåra frågor.
– Vi måste se hästsporten med samma ögon som åskådarna och visa att vi förstår förutsättningarna för ett partnerskap med hästar. Att det inte kan vara jämlikt, men att vi kan sträva efter att få det så jämlikt som möjligt.
Ultraljud på halta föl
lVid den amerikanska hästveterinärkongressen tipsade bilddiagnostikern Katherine Garrett om att ultraljud kan vara till god hjälp vid undersökning av ett halt föl. Portabel röntgen är annars det vanligaste sättet att undersöka ett föl i hemmastallet, men det kan ibland vara svårt att komma åt att röntga. Särskilt vid skada på övre delen av benen är ultraljud ett bättre alternativ.
– Ultraljud är ett komplement till övriga undersökningar, sade hon. Det kan vara en utmaning att tolka anatomin i ett fölben, särskilt om det är onormalt. Men eftersom föl oftast bara är halta på ett ben, kan en jämförelse med motsatta benet ge värdefull information.
Källa: Maximizing the use of musculoskeletal ultrasound in lame foals. AAEP Convention 2021.
Magsår hos frilevande hästar
Dansk forskning fann magsår i magsäckens övre del (ESGD) hos unghästar som levt helt fritt på Island. När de genomgick gastroskopi uppvisade 72 procent av dem magsår. Hästarna hade aldrig varit uppstallade eller hanterade och enbart levt på gräs.
Källa: Hestedoktorens temadag ”Mave/tarmlidelse hos heste”, april 2022.
Mineraler i friska hovar
I en analys av 165 hornbitar från verkning av friska hovar framkom att det mest förekommande mineralet i proverna var kalium, följt av natrium och kalcium. Draghållfastheten varierade mycket; från 1,2 till 45 Newton per kvadratmillimeter. Detta förklarades med att elasticiteten påverkas mycket av om hornet var torrt eller blött.
Källa: Preliminary study on the connection between the mineral profile of horse hooves and tensile strength based on body weight, sex, age, sampling location and riding disciplines. Rueda-Carrillo G et al, Frontiers of Veterinary Science 2022.
Fakta
306 ryttare…
… som sällan eller aldrig använder ridhjälm, uppgav dålig passform på hjälmen som skäl.
Källa: Helmet use in equestrian athletes: opportunities for intervention. A G Stanfill et al, Concussion dec 2020
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på