Veterinärt
18 juni 2020 10:20
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Så dyr är din arbetstid

Ingrids insikterDet finns många arbetskrävande moment inom hästskötsel. Pengar kan snabbt tjänas in i arbetstid med investeringar – denna forskningsnyhet är en av de som Ridsports Ingrid Andersson samlat på sig denna gång. Här hittar du alla.

Forskningsnyheter: Så dyr är din arbetstid
Maskin spar tid och pengar. Foto: Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid ett antal träffar har hästrådgivaren Margareta Bendroth från Hushållningssällskapet Sjuhärad föreläst på temat ”Tjäna mer, slit mindre”, med tankar om vår hästhållning och hur vi arbetar i stallarna, och gett tips om hur stallarbete och arbetsmiljö kan förbättras. Hon har då visat på vilka möjligheter som finns för investeringar och ombyggnationer för att arbeta smartare och få bättre lönsamhet i verksamheten.
    – Ofta märks en tvekan inför investeringar i hjälpmedel för att man räknar på den omedelbara kostnaden och glömmer att räkna på de besparingar som görs på sikt genom minskad arbetskostnad, säger Margareta Bendroth.

    Trots den mycket dåliga lönsamheten inom hästnäringen räknar man inte på arbetstiden — som är den största kostnaden. Investering i skraputgödsling, rationell foderhantering och halvbäddar sparade in nästan sex arbetstimmar per dag i ett stall med 58 hästar.
    – Vi har i ett tidigare projekt räknat fram att arbetskostnaden i stallet är minst fyra kronor per minut.

    Det finns många arbetskrävande moment inom hästskötsel. Till exempel kostar det 12 000 kronor per häst och år i arbete att utfodra med hökassar, medan att fodra från en manuellt dragen grovfodervagn med våg kostar cirka 4 400 kronor per häst och år. En vagn med våg kostar 20 000 kronor och tjänas därmed snabbt in.


    Defekt hudbarriär vid sommareksem

    Schweiziska forskare har undersökt vilken roll en defekt hudbarriär och ett bristande immunsystem kan ha för utveckling av
    sommareksem hos häst samt vilka gener som styr detta.

    Vid jämförelse med friska kontrollhästar uppvisade huden hos hästar med sommareksem en signifikant nedreglering av den gengrupp som är involverad i hudens uppbyggnad.

    Forskarna fann också många likheter med atopiskt eksem hos människor, en kronisk och återkommande inflammatorisk hudsjukdom som ger torr hud och klåda.

    Källa: Investigating the epithelial barrier and immune signatures in the pathogenesis of equine insect bite hypersensitivity. Cvitas I. et al.  PLoS ONE 2020.


    Hovslagare påverkar rörelsen

    Två engelska hovslagare har samarbetat med forskare för att undersöka hur stor påverkan hovslagarens arbete kan ha på hästens rörelsemönster. De fick fram en förändrad symmetri i bäckenets rörelser under trav på asfalt genom att slå i ”roadnails” – kraftig söm med karbidstift – på bakre delen av en baksko.

    Källa: The Effect of Tungsten Road Nails on Locomotor Biomechanics in Horses Moving on Tarmac Surface. Lee Collins och Peter Day, ska publiceras i The Journal of Equine Veterinary Science.


    Bättre titthålskirurgi

    Skador i karpaltunneln (senskida på baksidan av karpus) kan åtgärdas genom artroskopi då kirurgen spolar senskidan. Området är dock känsligt att operera i och forskare på SLU har nyligen funnit att operationstekniken kan förbättras genom att ingångshålet flyttas cirka två centimeter bort från leden.

    Källa: The influence of tenoscopic approaches on radiocarpal joint perforation during carpal sheath tenoscopy in horses. Skov Hansen,
    S. Tóth, T. Veterinary Surgery. 2020.


    Tre sätt att maxa fölets immunförsvar

    1. Se till att det får råmjölk av god kvalitet inom de första sex till åtta timmarna.
    2. Håll rent i stallet, utfodra balanserat och låt sto och föl vara ute mycket i stabila hästgrupper. Hindra inte fölet att äta av stoets gödsel, det bygger upp tarmfloran.
    3. Vaccinera mot hästinfluensa och stelkramp. Tidpunkten beror på om stoet är vaccinerat eller ej.

    Img_0303
    Flytta hästarna innan hagen är helt nedbetad. Foto: Ann-Sofi Hjärn

    Rotationsbete ger mer gräs

    Genom att släppa hästarna när gräset är minst 15 centimeter högt och flytta dem innan det är totalt nedbetat, utnyttjas hagen bäst.
    – Hård nedbetning under växtpunkten, som sitter cirka fem centimeter över marken, ger ogräset spelrum att breda ut sig och det minskar betesarealen på sikt, säger den danska hästrådgivaren Dorte Rebbe.

    Rotationsbete kan ordnas genom att hagen delas i mindre avdelningar eller stripbetning, då stängslet flyttas flera gånger i veckan.
    – Efter att den första hagen vilat i tre fyra veckor kan man börja om och släppa hästarna där igen.

    Lättfödda hästar kan växla mellan bete och grovfoder med lågt näringsvärde.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden