Veterinärt
14 oktober 2021 10:24
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Stallkulturens påverkan

Ingrids insikterTrots att hästägare ofta betraktar hästarna som sina bästa vänner, finns det enligt flera studier många välfärdsproblem hos hästar. Nu har franska forskare undersökt hur det hänger ihop - både stallkulturen och förmänskligandet av hästen kan ställa till det. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Stallkulturens påverkan
Normalt hästliv? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trots att de flesta hästägare betraktar sina hästar som sina bästa vänner, finns det enligt 158 vetenskapliga studier många välfärdsproblem hos hästar. Hur detta hänger samman har den franska etologen Martine Hausberger och hennes kollegor vid universitetet i Rennes undersökt.
    – Det finns en stallkultur, särskilt i inackorderingsstall, där det sociala spelet mellan människor och grupptryck påverkar besluten, säger Martine Hausberger.
    – Det blir en paradox, en kollision mellan det teoretiska kunnandet och vad man verkligen gör.

    Förmänskligandet av hästen kan ställa till det.
    – Samtidigt som detta kan vara bra för att förstå parallellerna mellan mänskligt lidande och det som djur upplever, finns det en risk om det leder till att hästarna behandlas som om de fungerar mentalt och kroppsligt likadant som en människa.

    En annan riskfaktor är att om många hästar i omgivningen lever ett halvdåligt liv, kan detta komma att ses som det normala.
    – Det kan vara att många hästar dras med ohälsosam övervikt eller att man knappt vågar låta dem vara ute i hage på grund av rädsla för skador. Trots goda intentioner och kunskap om nya rön, har många ägare svårt att ändra på hästhållningen i stallet.

    Källa: Detecting Welfare in a Non-Verbal Species: Social/Cultural Biases and Difficulties in Horse Welfare Assessment. M Hausberger et al, Animals 2021.


    Liten ryggböjning inåt på volten

    Forskare vid SLU i Uppsala har genomfört den första undersökningen av hur hästen böjer sin rygg vid arbete på volt. Tolv ridhästar studerades när de longerades i trav på en tio meters volt utan ryttare. Deras ryggrörelser mättes både längs ryggraden och på korset, först när de leddes vid hand i trav på rakt spår och sedan vid voltarbetet.

    Hästarna visade en liten sidoböjning genom hela kroppen när de travade på volten, cirka fyra grader för bröst- och ländrygg och cirka fem grader för halsryggen. Denna svaga böjning är svår att upptäcka med blotta ögat, men tillsammans med skillnaden i steglängd mellan yttre och inre benpar kan den bli tydlig för åskådaren.


    Ston förebild för reproduktion

    Dra nytta av varandras kunskap när det gäller konstgjord befruktning, uppmanar ett franskt forskarteam. De har gått igenom en rad studier kring infertilitet, befruktningsteknik och embryotransfer på både människor och hästar. Även om kvinnor och ston har stora olikheter, finns det erfarenheter som kan delas.

    Källa: The Mare: A Pertinent Model for Human Assisted Reproductive Technologies? A Benammar et al.  Animals 2021. 

    Fakta

    Tre effekter…

    … på prestationen hos hästar med ökad andel kroppsfett (15-20 kilo mer än vanligt):

    1. Pulsen höjdes vid arbete, det blev mer ansträngande att utföra.
    2. Blodglukosnivåerna sjönk och det tog längre tid för hästarna att återhämta sig efter arbete, att få ner mjölksyrakoncentrationen.
    3. Gångarterna försämrades och blev mer asymmetriska.

    Källa: Increased body fat content in horses alters metabolic and physiological exercise response, decreases performance, and increases locomotion asymmetry. A Jansson et al, Physiological Reports, Wiley Online Library 2021.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden