Veterinärt
8 april 2021 14:28

Forskningsnyheter: Studie av muskler hos hopphästar

Ingrids insikterForskare har kartlagt vilka muskler och krafter som är involverade när en hopphäst arbetar, där störst skillnad i muskelaktivitet syntes i den stora muskeln i korset. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång. Läs om den och flera andra nyheter.

Forskningsnyheter: Studie av muskler hos hopphästar
Hoppegenskaperna kan förbättras genom specifik styrketräning. Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Biomekanikforskare i England och USA, bland dem Hilary Clayton, har kartlagt vilka muskler och krafter som är involverade när en hopphäst arbetar. I undersökningen kombinerades tredimensionell rörelsemätning med data från elektromyografi – en funktionsundersökning av muskler – på 17 hopphästar.

Rörelsemätningen mätte objektivt vad som hände med bakbenen i varje moment, medan elektromyografin gav kunskap om mönstret i muskelaktiviteterna.

De hästar med störst kapacitet att få en bra språngkurva visade större förmåga att använda muskelkraften och de vertikala impulserna för att skjuta ifrån snabbt vid avsprånget. Störst skillnad i muskelaktivitet syntes i den stora muskeln i korset, gluteus medius, med korta kontraktioner i avsprånget, vilket tillsammans med snabbare omflyttning av bakbenen och ett kraftigare avstamp från marken gav de bästa sprången över hinder.
– Titta på engagemang, påskjut och styrka i bakdelens muskler vid val av hopphäst, sammanfattar forskningsledaren Lindsay St George.

Källa: Muscle Function and Kinematics during Submaximal Equine Jumping: What Can Objective Outcomes Tell Us about Athletic Performance Indicators? Lindsay St George et al. Animals, 2021 feb.


Istock-151541090
Gör som alla andra. Foto: iStockphoto

Flockens beteende styr ätandet

l Forskare från Bristoluniversitetet har studerat ätvanorna i tjugo hästgrupper, med fokus på om de mer dominerande blev feta och de ranglåga magra. De fann att de hästar som hade minst hull var mer vaksamma på omgivningen och oftare avbröt sitt ätande. De åt heller inte ”i kapp” när övriga hästar vilade, utan följde hjordens exempel och vilade de också.

De dominanta hästarna hade bäst hull i gruppen.
– När man försöker komma tillrätta med övervikt hos en häst, är det bra att veta att dess sociala status i gruppen kan ha betydelse för ätvanorna, säger forskaren Sarah Giles.

Källa: Foraging efficiency, social status and body condition in group-living horses and ponies. SL Giles et al. Peer Journal 2020.


Hängande mage varningstecken

Hos fölston kan det uppstå förslappning av bukväggsmuskulaturen som håller den dräktiga magen på plats, framför allt hos äldre ston som fått många föl, hos kallblod och vid tvillingföl. I svåra fall kan bristningar uppstå, men det är sällsynt. Bukbandage, stillhet och smärtlindring används för att hjälpa stoet.

Källa: Challenges of prepubic tendon ruptures in pregnant mares described. Equine Disease Quarterly jan 2021.


Blanda inte mediciner

Undvik att ge fenylbutazol och omeprazol tillsammans, manar forskare i USA, särskilt vid boxvila. Hästar som får ”butta” för ledproblem kan få magsår, men det kan vara riskabelt att ge omeprazol mot detta samtidigt. Vid en test av sammedicinering uppstod komplikationer i magtarmsystemet, flera mycket allvarliga.


Eksemtacken-065
Dags att ta på eksemtäcket. Foto: Lottapictures

Hög tid att motverka sommareksem

Vårsol och fuktig luft innebär kläckning av svidknott och andra stickande insekter. Om du har en häst med sommareksem gäller det att vara med från början och sätta in åtgärder redan nu, innan hästen börjar känna av knotten och sätter i gång att klia sig.

Behandlingen är individuell. Många hästar klarar sig med preparat innehållande bensylbensoat, som stryks in i man och svans. För andra är det eksemtäcke som gäller och/eller att stallas in under de timmar som knotten är som mest aktiva, i regel tidig morgon och sen kväll.

Fakta

Tre sätt som träning påverkar hästens organ

  1. Hjärtat blir större och kan därmed pumpa ut större mängder blod.
  2. Lungorna blir väl fungerande och tar in mer syre, vilket skickas vidare till musklerna genom blodet.
  3. Mjältens funktion som filter för de röda blodkropparna förstärks, liksom förmågan att lagra stora mängder röda blodkroppar att ta till vid stor ansträngning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån