Veterinärt
31 maj 2023 05:50
Ridsportplus

Forskningsnyheter: TMJ kan ge smärta i käkleden

Ingrids insikterHästar som visar oregelbunden gång enbart vid arbete kan ha temporomandibular ledsmärta - detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång. Fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: TMJ kan ge smärta i käkleden
Smärta i hästens käkled kan bero på ett tillstånd kallat TMJ, temporomandibular ledsmärta. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar som visar ”tygelhälta”, alltså enbart visar oregelbunden gång när de rids eller longeras med bett och tygel, kan ha problem med käkleden. Detta berättade den kanadensiske veterinären James Carmalt vid amerikanska hästveterinärkongressen i november förra året.

    Det är ett tillstånd kallat TMJ, temporomandibular ledsmärta, som även kan drabba människor. Det uppstår bland annat vid frekvent sammanbitning eller gnisslande med tänder. En genomgång av munhålan krävs, ibland hjälper ledinjektioner.


    Vaccin mot insektsallergi

    Tyska forskare har ur 28 antikroppskandidater funnit en som verkar vara mycket lovande att undersöka närmare. Den bedöms ha potential att utgöra grunden för vaccin till hästar med sommareksem.


    Kolik hos avelsstoet

    Det är inte helt ovanligt med lätta kolikkänningar hos avelsstoet under den sista dräktighetstiden. Oftast beror det på att fostret tar upp allt mer plats och ibland trycker på ett obehagligt sätt. Att stoet slutar äta och står och hänger en stund är tecken på detta. Oftast går det snabbt över och hon blir sig själv igen.

    Men om det högdräktiga stoet har låggradiga koliksymtom under flera dagar eller kraftiga koliksmärtor, måste veterinär tillkallas genast. Det kan bland annat vara fråga om livmoderomvridning.

    Ha allmänt god koll så att stoet äter och dricker som vanligt. Vattna gärna ur hink så att det går lätt att mäta hur mycket hon dricker.


    Fölningstider är risktider för smitta

    Efterbord-istock-89158028
    Stoets efterbörd kan vara en smittkälla. Foto: iStockphoto

    Det är viktigt att hästägare och medhjälpare vid fölningar är medveten om att fostervätskor och efterbörd kan innehålla en rad bakterier och virus. Allt fostermaterial bör grävas ner eller brännas, annars kan de bli en potentiell risk för zoonoser, sjukdomar som kan spridas mellan djur och människa, och även för smittspridning till andra hästar.

    Inte ens personalen på stora fullblodsstuterier i Australien är medvetna om detta, visar en undersökning.
    – Det är viktigt med god handhygien, tvätta händerna noga efter fölningar och att använda engångshandskar vid all hantering av efterbörd och aborterade foster, säger forskaren Kirrilly Thompson. Detta bör alla känna till, även de som föder upp ett enda föl en gång.

    Vid abortvirus, EHV-1, finns de högsta koncentrationerna av virus i det kastade fostret, hinnorna och efterbörden, och allt måste tas om hand för att inte smittan ska föras vidare till stallets övriga hästar.

    Bland sjukdomar som kan spridas till människor på detta sätt finns salmonella, cryptosporidium parvum och clostridium, samt den influensaliknande Q-feber.

    Källor:

    Willingness to adopt personal biosecurity strategies on thoroughbred breeding farms: Findings from a multi-site pilot study in Australia’s Hunter Valley. Kirrilly Thompson et al, Frontier Veterinary Science 2022.

    Is your mare foaling or colicking? Ur The Horse 2022

    Development of an inhibiting antibody against equine interleukin 5 to treat insect bite hypersensitivity of horses. Nora Langreder et al, Sci Rep 2023

    Fakta

    Tre slutsatser

    Tre slutsatser kring livskvaliteten hos 30 hästar, diagnosticerade med PPID och medicinerade med Pergolid.

    1. Hästarna följdes under tretton års tid och fick avsevärt förbättrad livskvalitet. Ägarna var mycket nöjda, trots att medicinen är dyr.
    2. Hästarna blev stadigt bättre och även efter fem och ett halvt år av medicinering, fick hästarna ännu bättre hårrem, mer energi och bättre aptit.
    3. Fånganfallen blev allt färre. Tre fjärdedelar av hästarna uppvisade normala värden vid endokrintester.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden