Veterinärt
26 maj 2020 13:31
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Verklighetstrogen testmetod

Ingrids insikterEn verklighetstrogen testmetod av ridhjälmar har genomförts på Irland. Hästkadaver på hundratals kilo fick träffa konstgjorda huvuden för att mäta kraften de utsatts för. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson samlat på sig denna gång - hela listan med bilder och filmklipp - hittar du här.

Forskningsnyheter: Verklighetstrogen testmetod
På Irland har ett annorlunda test av ridhjälmens skyddande funktion mot slag från sidan genomförts (bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Irland har ett annorlunda test av ridhjälmens skyddande funktion mot slag från sidan genomförts.

    Thomas Connor och hans forskarkollegor lät två hästkadaver på 343 respektive 370 kilo träffa ett konstgjort människohuvud från 1,5 meters håll. Huvudet var försett med sensorer som visade vilken kraft det utsattes för. Testet utfördes både med och utan ridhjälm på huvudet.

    Avsikten var att efterlikna vad som händer när ryttaren får hästen över sig vid en omkullridning. Ridhjälmen tog upp en del av kraften, men inte mer än att sidoskallbenet bröts i samtliga tester.

    Fyra delar av hästkropparnas bakdel manövrerades att träffa huvudet. Området kring SI-leden träffade med hårdast kraft (15,57-16,02 kiloNewton). Sedan tidigare vet man att sidoskallbenet riskerar att skadas vid krafter mellan 3,5 och 14 kN. Alla fyra sätten att träffa huvudet översteg detta.
    – Dagens standardiseringstester av ridhjälmar simulerar inte vad som händer vid en verklig olycka, menar Connor.  Vårt arbete presenterar det första evidensbaserade resultatet och visar vägen för hur framtida tester bör vara utformade.
    – Hästkropparna i vårt test var bara av ponnystorlek och kraften från dem var inte lika hög som när en ryttare rider en normalstor häst på 500-600 kilo. Ändå blev huvudet påtagligt skadat.

    Källa: An Evidence Basis for Future Equestrian Helmet Lateral Crush Certification Tests. Connor, Th.A. et al. Applied Science. 2020, 10.


    Hästar kan leka med hundar

    Lek anses hjälpa djur att öva på viktiga beteenden, släppa loss överskottsenergin och stärka banden mellan individer. När det gäller lek mellan olika arter, har vetenskapen hittills fokuserat på upptåg mellan hund och människa, men Elisabetta Palagi och hennes kollegor från universitetet i Pisa har detaljstuderat 20 filmer där hästar och hundar leker med varandra.
    – Lek mellan olika arter kräver att båda har kapacitet att upptäcka och tolka varandras signaler på ett korrekt sätt, säger Palagi.

    Det gjorde hästarna och hundarna på filmerna; de var mycket uppmärksamma på varandras ansiktsuttryck och kunde finjustera sitt uppförande för att minska risken för missförstånd.

    Källa: Levelling playing field: synchronization and rapid facial mimicry in dog-horse play. Maglieri V et al. Behavioural Processes, May 2020.


    Stamceller i framtiden

    Det knyts stora förhoppningar till att stamcellsbehandling i framtiden ska kunna användas vid många olika sjukdomstillstånd. Bland de som nämns i en artikel i The Horses majnummer finns så skilda diagnoser som hästastma, kronisk tarminflammation, inflammation i livmoderslemhinnan, ögoninflammation (kronisk exacerbativ uveit) och EMS.


    Växtolja mot oönskad brunst

    Injektion med olja från kokosnöt eller jordnöt i livmodern på ston tio dygn efter ägglossning har i försök gett samma effekt som inläggning av plastkula: kroppen reagerar som om stoet vore dräktigt och brunsterna upphör. Det kan vara önskvärt på ston med besvärligt brunstbeteende. Metoden ska undersökas närmare, enligt en artikel i The Horse.


    Genetik ger gångarter

    Genen DMRT3 är kopplad till hästens rörelsemönster, som förmågan att gå i passgång. På SLU pågår ett projekt för att undersöka om det finns andra gener som påverkar hästars rörelsemönster. Rasen colombiansk paso fino visar att det kan vara så.

    Dessa hästar har tre extra gångarter: paso fino, trocha och colombiansk trav.

    En undersökning av arvsmassan och rörelsemönstret hos 187 sådana hästar visar att det är paso fino som i huvudsak regleras av DMRT3, medan trocha och colombiansk trav inte påverkas av den genen.

    Källa: Selection on the Colombian paso horse’s gaits has produced kinematic differences partly explained by the DMRT3 gene. M A Novoa-Bravo, K J Fegraeus, M Rhodin, E Strand, L F García, G Lindgren. PlosOne. doi.org/10.1371/journal.pone.0202584 samt Gångartsstudie hos häst, SLU 20 feb 2020.


    Img_6459
    Hästbajs.

    Tre sätt att analysera hästens hälsotillstånd utifrån dess träck

    1. Färgen kan vara grönaktig till gul eller brun i olika nyanser, beroende på om hästen äter gräs eller grov- och kraftfoder.
    2. Konsistensen bör vara glänsande, fasta bollar som går lätt att dela. Varken torra, hårda bollar eller lösa ”komockor”.
    3. Lätt aromatisk doft. Snabba foderbyten kan ge illaluktande träck. En härsken doft kan tyda på för mycket protein eller kolhydrater.

    Källa: Horse&Hound.       

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden