Veterinärt
14 mars 10:36
Ridsportplus

Forskningsnytt: Vingliga hästar behöver få koll på kroppen

ForskningI veckans forskningssvep skriver Ridsports forskningsreporter Ingrid Andersson bland annat om hur man tränar hästar med neurologiska problem, att kemin i hästens hov avgör om den klarar att träna barfota och att 70 procent av fölen som föddes utan ögon var ston.

Forskningsnytt: Vingliga hästar behöver få koll på kroppen
En häst kan behöva träna sin kroppsvetmedenhet efter till exempel EHV-1 eller problem med halskotorna. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Öka kroppsmedvetenheten

    Fys Stretchhing Bål Och Hals (19)-1
    ”Morotstricket” är ett sätt att böja och stretcha. Foto: Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

    Vinglighet hos hästar kan uppstå av olika skäl, till exempel problem med halskotorna eller virusinfektionen EHV-1 i den neurologiska formen.  Oavsett anledningen till att en häst haft problem med balans och instabilitet har träningsupplägget efter behandling samma syfte: hästen behöver öka sin proprioception (kroppsmedvetenhet), öka muskelmassan och minska bristen på koordination i rörelserna. 

    – I all denna träning är säkerhetsaspekterna viktiga, säger Tena Ursini, lärare i fysioterapi vid veterinärhögskolan i Tennessee, USA. Så snart hästen blir trött kan den bli instabil, så det gäller att avväga intensiteten i övningarna noga.

    Det beprövade ”morotstricket” är en bra övning: att få hästen att böja på kroppen och sträcka sig efter en morot vid armbågen, flanken och bakhoven, åt båda håll. Bomövningar i skritt med bommarna på olika avstånd är bra, tätt till en början och med större avstånd efterhand som hästen kan öka steglängden. ”Plocke-pinn” med bommarna lite kors och tvärs får hästen att träna sin kroppsuppfattning. Equiband och träning på vattenband kan läggas till när hästen börjar bli starkare.

    Källa: Improving neurologic function in horses. 2024 Veterinary Meeting and Expo i Orlando, USA

    *****

    Flest stoföl utan ögon

    I ett projekt kring mikroftalmi, att föl föds utan ett eller båda ögonen, undersöktes 64 fall. Över 70 procent av dem var stoföl och de preliminära resultaten tyder på att drabbade föl var mer besläktade med varandra än med resten av SWB-populationen.

    Källa: Identifiering av gener med negativ inverkan på hästens hälsa och välbefinnande: Ett ramverk baserat på helgenomsekvensering och bioinformatik på häst. Sofia Mikko. 

    *****

    42,5 graders värme …

    … i yttre böjsenan är gränsen för när bindväven skadas eller dör. Lindor ökar temperaturen i senan.

    Källa: Att förebygga senskador hos ridhäst, med fokus på degenerativa skador. Vera Hultman

    *****

    Häst som pedagogisk resurs

    All Rights Reserved Louise Haaga Anläggning Stall
    Foto: Sandra Nordin Johansson

    Kommunikationsforskaren Charlotte Lundgren vid Linköpings universitet undersöker hur kommunikation över olika typer av gränser fungerar. Ett av projekten har handlat om hur ridlärare och tränare använder sig av hästen, dess behov och reaktioner och lyfter fram detta för ryttaren. Tränaren blir en översättare av vad hästen gör och varför. Detta kallas didaktik; att kombinera pedagogisk teori och praktisk erfarenhet.

    Videoinspelningar av ekipage som fått lektioner i dressyr har bildat underlag för projektet. Resultaten kan användas både inom utbildning för ridlärare eller tränare och för att stimulera diskussioner om vad utbildningen ska förmedla angående hästvälfärd. 

    Källa: Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning. Charlotte Lundgren.

    *****

    Annorlunda kemisk sammansättning i barfotahovar

    Horse Barefoot Hoof Sole View
    Foto: Istock

    I en svensk studie har hovmaterial från 41 travhästar analyserats, för att upptäcka skillnaden mellan de 24 hästar som hade tillräckligt bra hovar för att kunna tävla barfota minst tre gånger inom en månad och övriga. Barfotahästarnas kemiska sammansättning i hovväggen skiljde sig från de hästar som endast kunde tävla barfota undantagsvis. De tåliga hovarna hade mer kväve och högre andel protein i hovväggen, en annan sammansättning av hovens protein samt lägre koncentration av koppar i hovväggen.

    Källa: Chemical composition of horse hooves with functional qualities for competing barefoot. Ellinor Spörndly-Nees et al.

    *****

    Övervikt påverkade energi

    Övervikt-häst Elever3
    Foto: Roland Thunholm

    De ridskolehästar som var överviktiga hade lägre poäng för samarbetsvilja och energi samt uppvisade asymmeteriska rörelser. Detta visar en undersökning av 109 ridskolehästar från åtta svenska ridskolor. Rörelsernas symmetri mättes objektivt med ett sensorbaserat rörelseanalyssystem i trav utan ryttare och hullet bedömdes enligt en niogradig skala.

    Källa: Relationship between body condition and vertical movement symmetry in 109 riding school horses. Emma Persson-Sjödin et al.

    Tre sätt att ta hand om den äldre hästen på vårvintern

    1. Ha koll på att hästen dricker tillräckligt mycket och ställ dessutom en hink vatten i boxen så att hästen kan ”borsta tänderna” genom att dra stråfodret i vatten. Detta kan förebygga foderinpackningar.
    2. Kontrollera att hästen äter tillräckligt för att hålla värme och hull.
    3. Komplettera med täcke vid behov. Snö och regn i kombination med blåst är det mest kylande och en häst med lite underhudsfett kan behöva hjälp att hålla sig varm och torr.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden