Sverige
5 april 05:38

Forskningsprojekt ska minska utbrotten av EHV-1

SmittskyddMed stöd från Agria och Stiftelsen Hästforskning ska SLU-forskaren Susanna Sternberg Lewerin tillsammans med norska Cecilia Wolff från Norwegian Veterinary Institute kartlägga EHV-1. Målsättningen är att hitta strategier som kan mildra framtida utbrott.

Forskningsprojekt ska minska utbrotten av EHV-1
Snuva kan vara ett symptom på att hästen är smittad av EHV-1, abortvirus. Foto: Lotta Pictures

I forskningsprojektet kommer smittade hästar i Sverige och Norge kartläggas. Dessutom kommer tänkbara smittorsaker undersökas. På så sätt hoppas man få bättre kunskap om hur smittan beter sig i hästpopulationen, vilket i sin tur kan leda till tydligare råd och åtgärder för att förebygga smitta och sjukdom.

– I dag saknas kunskap om vad vi kan göra för att förebygga smittan och sjukdomen. EHV-1 kan ge mycket allvarliga sjukdomsutbrott, men också bäras av friska hästar, och det är frustrerande att vi inte vet mer om hur utbredd smittan egentligen är, konstaterar Susanna Sternberg Lewerin.

Ett av projektets utmaningar är att en tillräckligt stor mängd prover måste inkomma från hästägare runtom.

– En av de största utmaningarna blir att få ihop tillräckligt med prover, det kräver att hästägare går med på att deras hästar provtas med ett blodprov och ett nossvabbprov, samt besvarar en enkät med en rad frågor om hästen.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden