Veterinärt
14 december 2023 11:40
Ridsportplus

Forskningssvepet: Dofter kan göra hästen lugn

ForskningI veckans forskningssvep skriver Ridsports forskningsreporter Ingrid Andersson bland annat om hur dofter påverkar hästar, bra uppstallning för hingstar, shiveringhästar och insulindysreglering.

Forskningssvepet: Dofter kan göra hästen lugn
Vad doftar det här? Luktsinnet är viktigt för hästen. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Doftstimulering kan vara positiv

    Hästar har ett välutvecklat luktsinne och dofter av urin, gödsel och utandningsluft används för kommunikation hästar emellan. Men även eteriska oljor kan ha effekt, trots att de egentligen är biologiskt irrelevanta för hästarna.

    I Brasilien har forskare gått igenom tidigare studier, där framför allt lavendelolja har undersökts på olika sätt och visat sig ha en lugnande effekt. Senare studier har börjat undersöka fler eteriska oljor och då funnit att framför allt nardusolja, som utvinns ur rötter från en asiatisk grässort, och romersk kamomill, en flerårig variant av vanlig kamomill, visat sig ha ännu bättre lugnande inverkan än lavendel. 

    Nardusoljan gav ett avslappnat uttryck i hästarnas ansikte, medan den romerska kamomillen fick musklerna att slappna av.

    Dofterna kan presenteras på olika sätt, sämst är att fylla hela stallet med en doft genom en dimridå. Andra sätt är att dränka in en bit tyg eller sätta ut en behållare med den koncentrerade oljan. Ytterligare ett sätt är att lägga något som innehåller oljan i en tygpåse, som hästen själv får slita upp för att få doften att sippra ut.

    Källa: Olfactory stimulation as environmental enrichment for domestic horses—a review. Bini de Lima et al.

                                                                     ***

    Tre sätt att ge hingstar bra uppstallning

    1. Utevistelse. En egen hage med tillgång till bete och andra hästar inom synhåll, är minimum vad en hingst behöver. 
    2. Boxinredning med kontakt. Möjlighet att nosa på varandra genom boxväggen, men ändå ha en egen stängd avdelning, verkar vara bästa stallösningen.
    3. Ha koll på vänner och fiender. Hingstar kan vara vänner med vissa hingstar och utveckla stark antipati mot andra. Kunskap och ett observant öga krävs för att ordna en säker uppstallning.

    Källa: Humane housing options for stallions. The Horse.

                                                                     ***

    Inte bara hullet som avgör insulindysreglering

    I en fyra år lång studie, provtogs 367 ponnyer under både vår och höst för ID, insulindysreglering. ID innebär att hästen får onormalt hög koncentration av insulin i blodet efter utfodring, vilket på sikt ökar risken för fång. 

    Insulin Molecule, 3d Illustration
    Insulinmolekyl. Illustration: Istock

    Denna brittiska studie visar att det inte enbart är hullet som anger vilka hästar/ponnyer som är i riskzonen för ID. Forskarna uppmanar därför veterinärer att inte enbart provta de hästar och ponnyer som har fettdepåer eller är allmänt tjocka, utan väga in fler parametrar, bland annat om hästarna motioneras eller ej. Test för ID innebär att blodprov tas före samt en timma efter att hästen fått glukos genom munnen. 

    Källa: Factors associated with insulin responses to oral sugars in a mixed-breed cohort of ponies. Edd Knowles et al.

                                                                     ***

    Häst- och hönsgödsel är bra

    När gödsel från olika djurslag samt avloppsslam och bottensediment tillfördes jorden, gav gödsel från hästar och höns upphov till störst antal nya och livskraftiga bakteriesläkten. Gödsel från get och nöt stimulerade redan befintliga mikroorganismer.

    Källa: Microbial community response to various types of exogenous organic matter applied to soil. Sylwia Siebielec et al.

                                                                     ***

    Shiveringhästen har svårt att rygga

    Strömsholm Rickard Svärd, Hovslagare. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
    Hästar med shivering har svårt att böja bakbenen. Foto: Roland Thunholm

    Shivering innebär att hästen darrar i bakbenet när detta lyfts och att det överböjs. Detta orsakar problem framför allt vid verkning/skoning. Forskaren Stephanie Valberg har undersökt vad som skiljer shivering från andra neurologiska problem, som tuppspatt. Hon fann då att hästar med shivering verkar ha svårt att rygga – de kan antingen dra upp bakbenet och böja det kraftigt eller sträcka ut det rakt. Det är viktigt att kunna diagnosticera shivering, eftersom det är en åkomma som blir värre med åren.

    Källa: Shivering and stringhalt in horses. Stephanie Valberg et al.

                                                                     ***

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden