ForskningOm en häst slickar sig om munnen och tuggar kan det vara ett tecken på stress. Det är en av lärdomarna i denna upplaga av forskningsssvepet. Dessutom en uppdatering av svensk artrosforskning och en studie om att vinglighet kan beror på öronproblem.
Forskningssvepet: Munnen kan visa symptom på stress
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hästen tuggar efter akut stress
Ofta påstås det att en häst som slickar sig om munnen eller tuggar gör detta för att den har förstått vad tränaren vill eller att hästen ”ger sig” för det tryck den varit utsatt för. Forskning visar dock att det i stället kan vara ett tecken på att hästen har upplevt en obehaglig eller belastande situation.
Två norska forskare granskade beteendet hos frilevande hästar i Ecuador och noterade 202 tillfällen då hästarna slickade sig om munnen och/eller tuggade. En vanlig situation då det förekom, var då en häst blev vallad av en annan. Det visade sig att ett tuggande beteende utfördes av både den angripande hästen och den som föstes undan. Det utfördes oftare av angriparen, vilket motbevisar att det skulle vara en slags undergiven signal.
Vid en jämförelse mellan spända och avspända situationer, framkom att hästarna började tugga när de slappnade av efter en spänd situation. Vid akut stress hämmas produktionen av saliv och stoppar den tillfälligt, och hästen blir torr i munnen. När konflikten är avklarad återupptas salivproduktionen och då börjar hästen slicka sig om munnen och tugga.
* * * * *
Svettningshjälp med akupunktur
Nedsatt förmåga att svettas, anhidros, är svårt att åtgärda. Oftast hjälper enbart en flytt till kallare klimat för hästar som inte har någon svettproduktion alls. En viss effekt har kunnat ses i ett test med akupunktur tillsammans med kinesiska örter.
Källa: Efficacy of treatment of equine anhidrosis with acupuncture and Chinese herbs is low but higher in treated horses compared with placebo. Martha F Mallicote.
* * * * *
Utvärtes ultraljud vid kolik
Ambulerande veterinärer får ofta avgöra om en häst med kolik behöver behandlas på djursjukhus. Genom att använda det portabla ultraljudet för en undersökning utvärtes på buken, kan veterinären få en klarare bild av vad som hänt där inne. En brittisk kartläggning av 135 fall där detta gjorts, visar att det kan vara till stor nytta för snabb diagnos.
Källa: Preliminary study to evaluate the use of fast abdominal ultrasonography of horses with colic in first opinion ambulatory practice. Sam Corrie et al.
* * * * *
Vestibulärt syndrom hos häst
En genomgång av åtta hästar i Storbritannien med symtom som vinglighet, skelögdhet och ofrivilliga ryckningar i ögat visar att så kallat idiopatiskt vestibulärt syndrom kan förekomma på häst. Det uppstår vid bortfall av nervimpulser från innerörats balansorgan och är känt från människa, katt och hund. Det kan finnas olika orsaker, bland annat virus på balansnerven.
Hästarna behandlades på lite olika sätt och fyra av dem tillfrisknade helt: två utan någon behandling alls, en efter fysioterapi och en efter medicinering med kortison. Tre hade lättare eller svårare kvarvarande symtom, oavsett behandling. En blev akut sämre och fick avlivas. Uppföljning skedde fram till 21 månader efter diagnos.
Källa: Suspected idiopathic vestibular syndrome in the horse: eight cases (2014–2021). Amie Wilson et al.
* * * * *
4 års …
… analyser av stor blodmask hos Vidilab visar på nästan halverad förekomst åren 2020 till 2023.
* * * * *
Artrosforskningen tar nya kliv
l Professor Eva Skiöldebrand och hennes team börjar kunna skönja den praktiska användningen av sin revolutionerande artrosforskning.
Inom kort kommer ett labb att öppnas på SLU, dit veterinärer kan skicka in prover och få biomarkörer från ledvätska, blod eller saliv analyserade för begynnande artros.
Nästa steg blir en testremsa som hästägare/tränare själv kan använda på hästens saliv, vilket ger möjlighet att direkt avgöra om hästens leder blivit alltför belastade av nuvarande träningsintensitet.
* * * * *
3 sätt …
… att få kunskap via hästars hjärtslag:
- Regelbunden pulstagning berättar hur ansträngande träningen är för hästen, både under träning och efter tio minuters återhämtning.
- 2. HRV, heart rate variability, ger upplysningar om hästens känsloläge, det autonoma nervsystemet, och visar om en situation är stressande för hästen.
- 3. Förändringar i hästens normala puls kan betyda att den håller på att bli sjuk. Vid misstänkt hjärtsjukdom tas EKG på klinik.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på