Hästliv
29 december 2023 20:36
Ridsportplus

Forskningssvepet: Olika skador beroende på ålder

ForskningI detta forskningssvep skriver Ridsports forskningsreporter Ingrid Andersson bland annat om hur man kan träna på att ramla av och vad det kan bero på när en häst börjar med en stereotypi, som krubbitning.

Forskningssvepet: Olika skador beroende på ålder
Kvinnor utgör 97 procent av de skadade ryttarna i Folksams rapport. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Folksam har nyligen presenterat en rapport om personskador som inträffat i hästrelaterade händelser. Underlaget är närmare 7 000 inrapporterade personskador bland Svenska Ridsportförbundets medlemmar under åren 2017-2021. 

    Genomgången visar att majoriteten som skadas är 21 år eller äldre och att kvinnor utgör totalt 97 procent av de skadade ryttarna.

    Åldern spelar roll för vilken kroppsdel som skadas. För ryttare mellan sju och 20 år var det mest huvudskador, medan äldre ryttare (41 år eller äldre) oftast fick armskador. När det gäller kvinnor är den ökade risken för benskörhet en orsak till detta. Den risken stiger med åldern.

    Den vanligaste olyckan inträffar då ryttaren faller av en häst. Detta ger oftast huvudskador, nästan hälften av skadorna gäller huvudet. Cirka tolv ryttare i veckan drabbas av huvudskada.

    Men det är inte bara avfallning som kan ge skador, totalt skadades var tionde ryttare vid hantering av häst. I vart fjärde fall av dessa skadades ryttaren av en spark mot kroppen. 

    Runt tolv procent av skadorna ledde till permanenta men.

    Källa: Folksams nya undersökning: tolv ryttare drabbas av huvudskador varje vecka.

    ***

    Tre saker att tänka på vid naturbete

    1. Stressad jord ger stressade växter. Bäst är att låta gräset växa sig högre innan hästarna släpps på det.
    2. Det krävs stora arealer för att hästarna ska kunna göra fria val av växter. Skapa utrymme för en mångfald av växter och boplatser för vilda djur.
    3. Förebygg istället för att bota. Hjälp naturen att hjälpa oss, till exempel genom att se till att det finns mineralrika växter för hästarna att beta av – då behövs inte extra mineralfoder. 

    ***

    Bra med havrehalm

    Straw
    Foto: Istock

    Åtta hästar fick antingen enbart hösilage eller hälften hösilage och hälften havrehalm under två veckor. De hästar som fick halm gick ner i vikt och deras ättid förlängdes, då de tuggade längre på halmen. Detta kan vara positivt för flera kategorier hästar, till exempel de som är överviktiga, står på boxvila eller löper risk att utveckla magsår.

    Källa: Oat straw in the haylage diet: exploring the effect on equine weight, bowel movements and chewing and consumption. Nadine Mostert.

    ***

    Stereotypier mer ett sätt att stå ut än en ovana

    Det finns flera beteenden som tyder på att hästen är eller har varit utsatt för stress: krubbitning, luftslukning, vävning och boxvandring.

    Staket Biter Tänder Orolig Beteende
krubbitare Gnager
    Foto: Arnd.nl

    Foderrutiner och sättet att hålla hästen är oftast grundorsaken till hästens beteende. Den har lärt sig att hitta ett sätt som får den att stå ut med sin stress.

    Orsaken kan sökas i en överproduktion av dopamin, som först ger ett hypermotiverat tillstånd, som kan innebära att hästen börjar tugga på allt och därefter utvecklar krubbitning. Eller att den rör sig ohämmat och övergår till att bli vävare eller boxvandrare.

    Det handlar inte om några ovanor eller att hästen är ”dum”, rutinerna behöver ändras.

    Källa: Equine stereotypies vice or coping mechanism? The Horse.

                                                    ***

    Man And Woman Fighting At Aikido Martial Arts School
    I kampsporten aikido får man lära sig fallteknik. Foto: Istock

    Bra att träna på avfallning

    Genom att träna sig i fallteknik, kan ryttare undvika allvarliga skador vid avfallning. I Nya Zeeland har en aikido-instruktör börjat träna ryttare att falla rätt: att rulla ihop sig diagonalt från den främre axeln till motsatt höft och med kroppen som en boll. Först fick jockeys denna träning, nu erbjuds den till alla ryttare.

    Det intressanta är att en undersökning visar att de ryttare som har lärt sig att falla rätt, trillar av mer sällan. De har fått självförtroende att tackla en ostadig situation.

    Källa: Zen and the art of falling off a horse – Aikido Dan helps riders take a tumble. Horsetalk.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden