Veterinärt
18 november 2023 09:35
Ridsportplus

Forskningssvepet: Positivt med ridanläggningar nära städer

ForskningI veckans forskningssvep skriver Ridsports forskningsreporter Ingrid Andersson bland annat om att TBE nu har hittats på häst, om hur mag- och tarmkanalerna påverkas av tuggning och om hur ryttarens hjärna påverkas av hjärnskakning.

Forskningssvepet: Positivt med ridanläggningar nära städer
Hufvudsta ridskola i Stockholm ligger mitt bland bostadshusen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Projektets syfte var att undersöka vilka utmaningar det kan innebära att driva ridskola i stadsmiljö och hur de kan utöka sin verksamhet. Tretton anläggningar i sju större städer ingick i undersökningen. Alla hade ambitionen att ge möjlighet till hästanknutna aktiviteter till de grupper som står utanför vanliga hästbranschen: elever från socialt utsatta bostadsområden, hushåll med låg inkomst och etniska grupper. 

    Flexibilitet och vilja till samarbete kännetecknade de som lyckades bäst. De arbetade tillsammans med de lokala myndigheterna, kunde dela vissa faciliteter med andra och hade bra kontakt med skolorna.

    Ridskolorna skapade en känsla av tillhörighet och stärkte såväl mental som fysisk hälsa hos eleverna. 

    ”Det står helt klart att aktiviteter med hästar, både i och utanför sadeln, är värdefulla för att utveckla sociala färdigheter, förebygga brott och hjälpa utsatta barn som riskerar att drabbas av negativ påverkan”, slår uppdragsgivaren British Equestrian fast.

    Källa: A profile of urban equestrian centers. British Equestrian.

     ***

    TBE påvisad på häst

    Det är sällsynt att hästar får TBE, fästingburen hjärinflammation, men från Österrike kommer en fallbeskrivning av en 16-årig frieserhäst. Valacken hade neurologiska problem: vinglade åt vänster, tryckte huvudet mot väggen och vandrade tvångsmässigt omkring. Trots intensiv behandling på klinik kunde hästen inte räddas, utan avlivades efter fyra dygn.

    Ixodes; Ricinus, Full, Blood
    Foto: Istock

    Vid obduktion och provtagning av hjärnan för en rad sjukdomar, visade analyserna på TBE. Veterinärerna vid Wiens universitetsdjursjukhus menar att TBE kan vara underdiagnosticerat hos häst och att det bör tas med i beräkningen, framför allt för hästar som varit i områden med TBE mellan maj och oktober.

    Källa: Severe neurologic disease in a horse caused by tick-borne encephalitis virus, Austria, 2021. Phebe de Heus et al.

     ***

    Positiva effekter av ljud

    Det krävs inga melodislingor för att inverka positivt på hästar, det räcker med lugnande ljud på för människor icke hörbara frekvenser. Detta visar ett franskt test som gjorts på tolv fullblod, som alla upphörde med sina stressbeteenden och åt mer hö, såväl medan ljuden spelades upp som flera veckor efteråt. 86 frekvenser användes, mellan 4 och 10,000 Hz.

    Källa: Selected acoustic frequencies have a positive impact on behavioural and physiological welfare indicators in thoroughbred racehorses. Léa Gueguen et al.

     ***

    Tugga på bett hjälper tarmrörelser

    Tränsa Bett Tänder Betsling Foto: Sandra Nordin Johansson
    Hela mag- och tarmsystemet påverkas av tuggning. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Efter bukoperation kan det uppstå problem att få igång hästens tarmfunktion fullt ut. Molly Patton i Ohio, USA, har testat en metod som börjat användas på humansidan: så kallad ”sham feeding”. För människor innebär det att de får tugga tuggummi fyra gånger per dygn, för hästar att de får ett träns på sig så att de kan tugga på bettet.

    Hela mag/tarmsystemet påverkas av tuggning, även utan föda. Resultatet av ett test på nio hästar är lovande: tuggande på ett bett fick igång tarmverksamheten.

    Källa: Effects of bit chewing on gastric emptying, small intestinal transit, and orocecal transit times in clinically normal horses. Molly E. Patton et al.

     ***

    Långvariga konsekvenser av hjärnskakning

    En amerikansk undersökning av tvillingar visar att den som fått hjärnskakning efter 24 års ålder eller förlorat medvetandet av skadan, hade sämre tankeförmåga och minne vid 70 års ålder än den tvilling som inte skadat sig. Försöket pågick i tolv år.

    Källa: Concussions early in life tied to late-life cognitive decline. Marianne Chanti-Ketterl.

     ***

    Tre orsaker till gångarternas utveckling:

    1. Anpassning. Hästraser som kommer från bergiga eller kuperade områden har utvecklat flera alternativa gångarter som gör dem säkra på foten i besvärlig terräng.
    2. Militära ändamål. Snabb förflyttning i jämn gångart har i alla tider uppskattats inom krigföring.
    3. Ryttarens komfort. Flera raser med brett gångartsregister kommer från USA, där de tidiga kolonisatörerna behövde kunna ta sig fram över stora landområden på ett effektivt och bekvämt sätt.

    Källa: The characteristics, distribution, function, and origin of alternative lateral horse gaits. Alan Vincelette.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden