Sverige
27 februari 2017 20:30

Förslag från Jordbruksverket möter kritik

Det är brist på legitimerade djursjukskötare i Sverige. Jordbruksverket föreslår därför ett undantag så att djurvårdare får utföra vissa arbetsuppgifter. Ett förslag som nu får kritik från Veterinärmedicinska föreningen.

Förslag från Jordbruksverket möter kritik
Veterinärmedicinska föreningen tycker inte att personal med lägre kompetens ska sköta narkos av häst (bilden har inget samband med artikeln).

En legitimerad djursjukskötare kan arbeta med sövning och bedövning av djur. Bristen på legitimerade djursjukskötare har gjort att Jordbruksverket för några dagar sedan gick ut med ett förslag: ”Tillfälligt undantag från behandlingsförbudet för att lösa bristen på djursjukskötare”. Förslaget innebär att man under sex år ska göra ett undantag så att djurvårdare, efter särskild utbildning och under veterinärs ansvar, kan utföra vissa arbetsuppgifter som idag bara legitimerad personal får göra.

Förslaget från Jordbruksverket hittar du här.

Nu får förslaget kritik. Veterinärmedicinska föreningen (VMF), som företräder studenter på veterinär- respektive djursjukskötarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, ställer sig inte bakom Jordbruksverkets förslag. ”Låt inte Jordbruksverket äventyra patientsäkerheten för våra djur”, skriver de i ett pressmeddelande, och förklarar vidare: ”Vi ställer oss starkt kritiska till Jordbruksverkets förslag gällande de nya föreskrifterna. Vi anser att förslaget i sin nuvarande form äventyrar patientsäkerheten och djurskyddet”.

Läs hela pressmeddelandet från VMF här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden