Ponny
28 december 2013 14:59

Förslag till nya regler för ponny-SM i hoppning

Svensk Ponnysport har på sin facebook presenterat förslag till nya regler för både kval till SM och mästerskapets genomförande samt även ändringar av Medelsvår A-klass.

Enligt Svensk Ponnysport bör de presenterade ändringarna gå att ta in i regelverk och användas redan 2014.

Från Svensk Ponnysport:
SM-kval
Nuläge: Det är väldigt få starter i SM för kategori D (brukar vara ca 15 st). Nuvarande kvalregel säger att ekipaget ska ha minst en felfri ritt i MsvA. Det är svårt att rida felfritt i MsvA och många fina ritter har fyra fel.
Om vi jämför med stora hästar som ofta är 165-170 cm i mankhöjd så ska juniorer på häst rida två rundor i minst 140 med högst åtta fel sammanlagt. En D-ponny måste hoppa minst en runda 130 felfritt för att kvala. En 130-runda för en D-ponny kan relativt sett jämföras med att en stor häst hoppar 150.

Förslag: Kvalgräns för B-ponny, två felfria ritter i MsvB nationellt och för C-ponny, en felfri ritt i MsvA behålls. Det brukar bli 30-45 starter per kategori.
Kvalgränsen för D-ponny ändras till minst en felfri ritt eller minst två ritter med högst åtta fel sammanlagt kvalificerar till SM.
SM-finalen rids även fortsättningsvis i MsvA (ändrades från Svår till MsvA för D-ponny 2013) så att alla SM-kvalade kan rida hela SM.

SM
Nuläge: SM genomförs på olika sätt vid varje tävling. Irritationsmoment uppstår då förväntningar inte infrias. Det kan handla om att tidsprogrammet är felaktigt lagt, att minnesgåvan uteblir, att det som ingår i avgiften på ett SM inte ingår nästa gång osv. Det skulle vara bra för alla parter om det ser ungefär likadant ut varje gång och att SM planeras utifrån sina huvudgäster: SM-ryttarna.
Förslag: Gör en mall för hur SM ska genomföras.
Mallen utgörs av bestämmelser för
– proposition med SM-klasser, övriga klasser, dagsprogram, familjefest etc
– möjlighet för alla att starta en klass per dag, även eventuellt uteslutna SM-ekipage
– nivå och utförande av priser, rosetter och plaketter
– minnesgåva till deltagare
– förslag till arrangör att erbjuda SM-kollektion, fotografering, filmning mm
– övrigt

SM-manager
En person utses att vara ”SM-manager” dvs länk mellan förbund, arrangör och aktiva.
SM-managern har kontakt med och hjälper arrangören från det att SM är bestämt och är på plats hela tävlingen.

Kategori B
Vi vill ta bort stilbedömning som resultatpåverkande men behåller gärna stilbedömningen som en klass i klassen.
Vi vill också höja första kvalet till LA+5 och kval 2 samt finalen skall avgöras i MsvB med omhoppning på tid om likaplacerade i finalen avseende medaljer.

MsvA
Nuläge: Svårighetsgraden på MsvA-banor kan variera ganska mycket från tävlingsplats till tävlingsplats. Min uppfattning är att generellt byggs banorna mer och mer med samma tekniska svårigheter och utmaningar som storhästbanor på motsvarande och kanske högre nivå. Med tanke på att den genomsnittliga ponnyryttaren i MsvA är ca 13-17 år gammal och storhästryttaren kanske är 17-45 år och med genomsnittligt större erfarenhet så blir resultaten på ponnytävlingen mycket varierande.
En aspekt till som nämnts under SM-kvalen ovan är att alla ponnyklasser rids på 10 cm lägre hinderhöjd (för D-ponny) än motsvarande klass för hästar. Detta trots att hästen ofta är 15-30 cm högre än D-ponnyn i mankhöjd.
Relativt sett är alltså alla ponnyklasser svårare/högre än motsvarande för hästar.

Förslag: MsvA anpassas till att passa både den som debuterar eller har en ponny med ”normal” kapacitet och att passa den som behöver en mer utmanande bana, kanske för uttagning till nordiska och europeiska mästerskap.

Inför MsvA som enstjärnig och tvåstjärnig.

MsvA * – en normal bana som fungerar för den som är förberedd och tränad att hoppa MsvA. Normala distanser och tempo, normal teknisk nivå.

MsvA ** – en bana med större utmaning genom t ex fler parallella oxrar, några längre oxrar, någon lite svårare distans, något högre hinder i kombinationer, utöka banan med 1-2 hinder, högre minimitempo, längre vattenhinder eller annat.Alla tävlingar som har MsvA i programmet har alltid MsvA *. Vissa har även MsvA** och då utgår banbyggaren från MsvA*-banan och skärper den till högre svårighetsgrad enligt exemplen ovan.

Denna klass finns då för den som vill rida en svårare bana och även för landslagsledning som kan ha dessa tävlingar som bas för laguttagningar, förberedelse för internationella tävlingar etc.
Fördelen med detta system är att man utgår från en befintlig bana och justerar den under 10-15 minuter för att sedan starta den tvåstjärniga.

Svår hoppning för D-ponny arrangeras ytterst sällan i Sverige, i allmänhet 0-2 gånger per år. Behovet av att ha ”normala” och ”lite svårare” MsvA finns och med detta förslag kommer även C-ponnyer att kunna hoppa en mer utmanande klass samt att det blir lättare att anmäla sig till rätt nivå!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden