Hästägartips, Ridsport Play
31 mars 2022 15:30
Ridsportplus

Ridsport Play: Förstå beteendet innan du börjar ändra det

Hästproblem, del 4Reagerar din häst med stor dramatik på det som är skrämmande och tar den lite väl snabbt till flykt när den blir rädd? Då gäller det för dig att tänka efter före och att hålla balansen!

Ridsport Play: Förstå beteendet innan du börjar ändra det
En stark flyktinstinkt kan visa sig på en ridtur men det kan också vara så att hästen har nära till flykt när den hanteras från marken. Oavsett är det viktigt att hitta orsaken till beteendet. Är beteendet nytt kan det vara läge att kontakta veterinär för att utesluta smärta. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästen har en stark flyktinstinkt är helt naturligt. Är det något som känns hotfullt ligger det i hästens överlevnadsinstinkt att ta sig därifrån, förklarar Nina Lilja.
    — Problemet med hästar med väldigt stark flyktinstinkt hänger ofta ihop med hästar som är bakskygga. Det handlar nämligen om samma grundproblem, även om det kan te sig lite olika.
    — När en häst vill fly från platsen den är på, eller från arbetet vi ber den utföra, så beror det på att den inte trivs där den är. Den blir osäker och stressad.

    Om hästen visar obehag genom att försöka fly gäller det för dig som ryttare att skapa en miljö där hästen kan känna sig trygg och trivs. Hästen måste också trivas med den som ska träna den.
    — När vi har en häst som har stark flyktinstinkt måste vi jobba på att successivt utöka hästens trygghetszon.

    Ligger steget före

    Sv-portratt-nina
    Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan. Hon har även visat fram hästar på Breeders och Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Foto: Natalie Lindholm

    Det gäller också att tänka till och veta vad hästen kan komma att reagera på innan den gör det. Nina berättar till exempel om hur hon alltid börjar träna unga hästar, som ska ridas in, i lilla ridhuset där de så gott som alltid är lugna och trygga. När hon väl tar ner dem till stora ridhuset, där speglarna hänger lite högre upp och i en annan vinkel, vet hon att nästan varenda häst kommer reagera.
    — Jag är fortfarande inte helt säker på vad det beror på men jag tror det är viktigt att fundera över. Varför reagerar hästen så som den gör i olika situationer? Det är först när vi förstår hästens beteende som vi kan börja ändra det.

    För att träna en häst med stark flyktinstinkt måste du själv sitta i balans. Sitter du på en häst som känner att den måste bort och du själv vinglar till kan du vara säker på att situationen direkt blir mycket värre.
    — Ryttarens balans är så viktig. Tappar du själv balansen och hamnar på sniskan kan du skrämma hästen ordentligt. Det allra värsta tänkbara scenariot för en rädd häst skulle vara att den far iväg, du tappar balansen och har inte dragit åt sadelgjorden ordentligt, varnar Nina och menar att en sadel och ryttare som hamnar på sniskan kan sätta spår i hästen som tar lång tid att jobba bort.
    — Jag har tipsat om det här förr men det tål att sägas igen. Ha ett handtag i framvalvet på sadeln och håll i dig när det behövs.

    Fakta

    Nina Lilja om flyktinstinkt

    För en rädd häst är grundhanteringen extra viktig. Hästen måste känna sig trygg med dig och inte få för stort utrymme att flaxa omkring. Många hästar blir faktiskt osäkra av att få fara runt för mycket, både med ryttaren på ryggen och på marken. ”Är du fysiskt närmare din häst så har ni också bättre kommunikation, så enkelt är det”, säger Nina Lilja.

    Annars gäller precis samma sak som Nina nämner om och om igen. Sätt hästen i arbete så att den tänker mer på vad den ska göra och mindre på det den är rädd för.
    — Här gäller precis samma sak som med en tittig häst, tvinga aldrig hästen att gå mot det den tycker är läskigt eller att ens vända sig ditåt. Försök hellre skärma bort det läskiga lite grann.

    Försöker få hästen att ändra fokus

    Nina, som tränar alla sina hästar för tävling, menar att hon måste kunna jobba hästen så den blir intresserad av arbetet. Om hästen är jätterädd och vill fly från domarbordet när den kommer in på banan är det hennes jobb att få hästen att slappna av tillräckligt mycket för att kunna komma till arbete.
    — Jag försöker alltid få hästen att tänka på något annat, att ändra fokus. Istället för att visa domarbordet som är så otäckt jobbar jag hellre hästen på en annan del av ridbanan så den inte känner att den behöver bry sig. Så småningom kan vi gradvis närma oss det som kändes jobbigt.

    Fakta

    Så ökar du tryggheten

    _dsc5560
    Kräv inte att hästen står still Foto: Natalie Lindholm

    Kräv inte att hästen står still

    — En häst som vill fly och tvingas stå absolut still bygger upp mer stress och spänning. Jag tror inte man får ett bättre beteende genom att skynda tillbaka till stället och säga ”stå här.” Gör du det bygger du antagligen bara upp rädslan mer och mer. Har hästen redan blivit rädd och farit iväg några meter finns det inget värde i att tvinga tillbaka den till det som kändes skrämmande för att den ska titta. Fokusera hellre på att sätta hästen i arbete en bit ifrån. När den väl slappnar av kan ni sakta närma er platsen hästen flydde från. Om du känner att din häst lugnat ner sig kan du prova göra en halt och kontrollera att hästen kan stå still och avslappnad på lång tygel.

    _dsc5576
    Bli inte arg Foto: Natalie Lindholm

    Bli inte arg

    — Kom ihåg att hästen faktiskt är rädd. Står den där och är spänd och den samtidigt märker att du är arg och ställer krav på att nu jävlar ska du vara här…Då blir hästen dels rädd för stället och dels rädd för att du ska trycka dit den. Din häst känner om du tappar tålamodet eller blir arg så jobba hellre på att bli vänner igen om hästen rusat iväg innan ni närmar er platsen hästen flydde ifrån.

    _dsc5577
    Träna från marken Foto: Natalie Lindholm

    Träna från marken

    — Jag kan uppleva att en del hästar är tryggare när man sitter på än när man går bredvid men det handlar till stor del om träning. Se till att ha en bra kommunikation med din häst från marken. Det är grundläggande att hästen vet att när jag går ska den gå och när jag står så ska den stå. Det handlar om att ha en kommunikation där du och hästen lyssnar på varandra. Det här jobbet kan låta simpelt men är väldigt viktigt, inte minst när du har en häst med stark flyktinstinkt. Led hästen i grimskaft, inte longerlina. I longerlinan får hästen utrymme till flykt och jag kan uppleva att hästar som leds mycket i longerlina är lite överallt. Träna på att hästen ska kunna gå, stå och lyssna. Träna överallt, också på väg till och från hagen. Är hästen inte helt med dig så gör du en halt och checkar av att den lyssnar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden