Veterinärt
7 mars 05:55
Ridsportplus

Första svenska fallet av ovanlig parasit

HästhälsaHästen påvisade flera symtom när den kom till kliniken. Efter obduktionen visade det sig att den blivit infekterad av en ovanlig parasit. Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär och patolog vid SVA, berättar mer.

Första svenska fallet av ovanlig parasit
Parasiten i mikroskop. Infällt syns njuren, vars ena del var kraftigt förstorad med tät vit vävnad som innehöll flera blödningar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I höstas kom ett islandshäststo till Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg med flera symtom, bland annat feber och blod i urinen. Under tiden på hästsjukhuset  utvecklade stoet även neurologiska symtom. 

    Tester togs för bland annat EHV-1, men visade negativt. Beslut togs till sist om att avliva hästen och obduktionen visade att stoet drabbats av en parasitinfektion. 

    Gav njurskada

    – Parasiten hade gett en kronisk inflammation i ena njuren med omfattande förlust av njurvävnad. Sedan har parasiten vandrat upp i hjärnan och där gett ytterligare inflammation med svåra neurologiska symtom som följd, säger Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär och patolog vid SVA.

    Karin Sannö Foto Göran Ekeberg :addlight
    Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär och patolog vid SVA. Foto: Göran Ekeberg

    Parasiten som hästen blivit drabbad av heter Halicephalobus gingivalis och är en liten rundmask som kan finnas i jord och gödsel. Rundmasken kan bli farlig om den kommer in i en häst eller människa då den ger omfattande inflammation och vävnadsskador. Dess livscykel är ännu inte helt känd.

    – Troligast har den sin livscykel i förmultnande material så som i träskmarker, jord och kompost. Honliga parasiter kan överleva och lägga ägg om de kommer in i ett djur. Troligen kommer parasiten in i kroppen via sår i hud eller slemhinna som kommit i kontakt med jord eller gödsel, säger Karin Olfsson-Sannö.

    I Sverige eller på Island?

    Halicephalobus gingivalis har påvisat i flera länder runt om i världen, bland annat i Danmark och Norge. Men detta är det första kända svenska fallet. Hästen var importerad från Island fem år tidigare, men exakt hur den fått i sig parasiten är inte klart. Det är inte omöjligt att stoet drabbats på betesmarker i Sverige, menar Karin Olofsson-Sannö.

    Hon berättar att eftersom infektion med Halicephalobus gingivalis är extremt ovanligt, och med ett mindre antal drabbade djur och människor per år, finns det ingen anledning till några generella åtgärder eller oro.

    – Dock bör infektion med parasiten beaktas om en häst uppvisar neurologiska symtom där andra vanligare infektioner och orsaker har uteslutits. En medvetenhet om sjukdomen bör alltså finnas främst hos hästveterinärer som är verksamma i Sverige.

    Mycket ovanlig

    Hon understryker att det är ett mycket ovanligt fall.

    – Man behöver inte oroa sig för sina egna hästar eller sin egen hälsa. Egentligen handlar det, som alltid, om att hålla hästar på bra beten, sår ska skyddas från att smutsas ner av jord och man ska inte ha öppna sår själv när man hanterar jord, kompost och gödsel. Dessa åtgärder handlar ju om generell hygien och då kanske främst om bakterier, men skyddar ju även mot andra organismer.

    Källa: Olofsson, K.M., van de Velde, N., Peletto, S. et al. First Swedish case of fatal equine parasitic encephalitis by Halicephalobus gingivalis. Acta Vet Scand 65, 56 (2023).

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden