Hoppning
17 november 2019 07:50
Ridsportplus

Förtalsanmälan efter Instagraminlägg om spöanvändning

KonfliktEn unghästberidare fick i veckan läsa om sig själv på sociala medier efter en hopptävling i Västsverige. Men inte i positiva ordalag. I stället varnades andra för ryttaren som påstods ha slagit sin livrädda häst inne på banan. Nu har ryttaren gjort en förtalsanmälan till polisen.

Förtalsanmälan efter Instagraminlägg om spöanvändning
Spöanvändningen hamnade i fokus efter en unghästtävling i Västsverige. (Bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag blev helt paff, säger ryttaren som även blev konfronterad på plats efter ritten av den person som sedan lade upp inlägget på sociala medier.

Unghästen i fråga, en fyraåring, hade varit ett flertal gånger på den västsvenska ridklubben utan problem, men just för dagen ville den inte riktigt vara med på noterna, berättar ryttaren som är i uppstarten av sin verksamhet med fokus på utbildning av unghästar.

– Han reagerade väldigt starkt och ville inte gå ner i ena hörnet av ridhuset. Jag fick hjälp av funktionärerna med att leda runt honom och även följa efter en annan häst. Men om jag hade vetat att han skulle reagera som han gjorde, hade jag valt att åka och träna med honom själv en annan dag, berättaren ryttaren som under tiden på banan använde spöet vid några tillfällen, ”för att få honom att gå fram”.

Chockad över inlägget

Det var den här spöanvändningen som en person i publiken reagerade på, både på plats men också via ett Instagraminlägg där unghästberidaren både visades på bild och namngavs.

I inlägget skrev personen, som också är ryttare, att unghästberidaren ”slog sin häst som var livrädd” – och varnade samtidigt andra för att lämna sina hästar till unghästutbildaren.

Först ville jag inte ta strid, men sedan kände jag att jag måste skydda mig själv och mitt namn.

– Jag blev jättechockad när jag såg det, ”det här är inte sant”, tänkte jag. Till slut började jag tvivla på mig själv och fundera över vad jag egentligen gjorde, berättar unghästberidaren som tog en skärmdump på inlägget och gjorde ett eget inlägg med sin egen version av händelsen på sociala medier, dock utan att namnge någon.

– Först ville jag inte ta strid, men sedan kände jag att jag måste skydda mig själv och mitt namn – och stå upp för att jag inte har gjort något fel. De som känner mig vet att jag aldrig skulle göra något dumt mot mina hästar.

– Jag ägnar hela mitt liv åt hästarna och försöker få det att gå ihop. Jag brinner för detta och så får jag en sådan här sak på mig, berättar unghästberidaren som även lade ut en film från ritten i samband med sitt inlägg.

”Det värsta är inte med”

Ridsport har även varit i kontakt med personen, som har närmare 8 500 följare på Instagram och som gjorde inlägget om unghästberidaren.
– Jag står för det jag skrev till hundra procent. Det som syns på filmen är inte det värsta, men jag förstår inte varför det här ska spridas mer nu via Tidningen Ridsport, säger personen och tillägger att det bara skadar unghästutbildaren.

Men tänkte du inte på att ditt inlägg kanske skadade ryttaren?
– Självklart gjorde jag det, men min tanke var ju att varna andra. Det är bland det värsta jag har sett och det vill jag att folk förstår. Jag känner att jag stod på mig, men tanken var inte att det skulle bli så här stort.

Det är bland det värsta jag har sett och det vill jag att folk förstår.

Efter att ha rådfrågat polisen, som anser att inlägget kan ses som förtal, har unghästutbildaren nu gjort en polisanmälan. Vare sig polisen eller unghästutbildaren ser dock att anmälan kommer att leda någonstans, men unghästutbildaren ser det ändå som en viktig personlig markering.

– Jag kände att jag inte bara kunde låta det vara, speciellt inför dem som inte förstår vad som verkligen hände. Jag ville sätta ner foten och säga att det inte är okej att göra så mot någon.

Både unghästutbildaren och personen som gjorde inlägget berättar att de har fått stor uppbackning via sina sociala medier och på andra sätt.

– Det är många som tycker att jag har gjort helt rätt som vågar stå upp när något sådant här händer, säger personen som gjorde inlägget.

– Jag visste att sociala medier har makt, men att det fanns en sådan här enorm kraft hade jag aldrig kunnat drömma om, avslutar unghästutbildaren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden