Sverige
15 januari 2021 20:56
Ridsportplus

Fortsatt två personer per ridhus hos Ronneby Ryttarförening

CoronakonfliktRonneby Ryttarförening och Ronneby kommun fortsätter att dra åt olika håll när det gäller klubbens anpassning av verksamheten i skenet av rådande restriktioner. Ronneby RF har velat dra igång ridskolan och var redo att trotsa kommunens påbud om max två personer per ridhus. Nu backar dock klubben och fortsätter med det strikta ridhusschemat.

Fortsatt två personer per ridhus hos Ronneby Ryttarförening
"Vi har väldigt stora utrymmen, det stora ridhuset är ju 2000 kvadratmeter. Därför såg jag det inte som orimligt att höja antalet till 20 personer per ridhus", säger Anna Osswald. (Bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Istock/Kzenon

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Ronneby Ryttarförening kommer från och med 21-01-14 följa den nya pandemilagen som vi anser står över de restriktioner och beslut som Ronneby kommun tidigare utfärdat. Vi tolkar lagen som att vi kan bedriva vår verksamhet med viss anpassning. Terminsstart för ridskolan blir 21-01-25 och begränsning av antal personer i ridhusen är 20 personer/ridhus.” Det stod att läsa på Ronneby Ryttarförenings hemsida tidigare under fredagen.

    Senare under fredagen ändrades dock lydelsen till: ”Länsstyrelsen bedömer att vi kan bedriva vår verksamhet men Ronneby Ryttarförening backar i sitt beslut. Beslutet från Ronneby kommun gäller fram t o m 21-01-24. Det vill säga max 2 personer/ridhus. Fortsätt att använda ridhusschema för att boka tid. I nuläget planerar vi för terminsstart 21-01-25 men nya restriktioner kan komma framöver som vi behöver rätta oss efter.”

    Omsvängningen grundar sig helt sonika i att anläggningen ägs av Ronneby kommun, som den 18 december fattade beslut om att all icke-nödvändig verksamhet skulle stängas ner. Ronneby Ryttarförening har hela tiden fört en dialog med Ronneby kommun kring anpassningen av verksamheten, och har även vänt sig till Svenska Ridsportförbundet för att få stöd i frågan.

    Som en följd av den nya pandemilagen har förbundet också tagit fram riktlinjer för hur ridskoleverksamheten i landet kan drivas vidare genom att beräkna ett tillåtet antal personer per kvadratmeter. Ronneby kommun har dock gått på Folkhälsomyndighetens linje om att stänga ner all icke-nödvändig verksamhet och däri ligger diskrepansen mellan klubben och kommunen.

    – Vi har lite olika syn på hur man ska tolka den nya pandemilagen och vilka beslut som väger tyngst. Jag har utgått från den nya tillfälliga covid-19-lagen som gäller för gym, sportanläggningar och badhus. Vi har också varit i kontakt med länsstyrelsen och där ser man inga hinder för att vi ska kunna driva ridskoleverksamhet med de anpassningar som vi har gjort, säger Anna Osswald, verksamhetsansvarig hos Ronneby Ryttarförening.

    Ställningstagandet om att trotsa påbudet gällande två personer och istället tillåta 20 personer har fått Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby kommun, att gå i taket. Detta enligt SVT Nyheter Blekinge som var först med att rapportera om saken.
    – Det finns inget lagstöd för beslutet. Det står tydligt på Folkhälsomyndighetens hemsida att all icke-nödvändig verksamhet ska hållas stängd, säger han.

    Olika meningar om hästarnas motion

    Nu har Ronneby Ryttarförening fattat ett styrelsebeslut om att backa tills vidare, men det Anna Osswald vänder sig emot är svårigheterna att motionera de cirka 50 hästar som finns på anläggningen. Särskilt med tanke på det kalla vädret just nu. Kommunens argument om att det inte finns några begränsningar när det gäller att rida utomhus, och att ridhuset är tillgängligt mellan 07 och 22 håller inte, menar hon.

    – Nu när skolorna drar igång och alla börjar jobba har jag svårt att se hur vi ska få alla hästar motionerande under en dag. Kommunen säger att vi kan rida mellan 7-22 men i praktiken är det 16-22 som gäller. Alla kan inte lämna jobb och skola mitt på dagen. Dessutom ligger det en decimeter snö ute på ridbanan, och det är hårt och fruset i marken. Det är också en säkerhetsaspekt i det, säger Anna Osswald.

    Att Ronneby Ryttarförening är den enda ridklubben i Blekinge som har fått stänga ner gör det hela ännu mer oförståeligt, menar hon.

    – Hade Svenska Ridsportförbundet gjort bedömningen att vi bör stänga ner, då hade man kunnat köpa det mer. Men när majoriteten av landets övriga ridskolor kan hålla igång ridskoleverksamheten, då känns detta orimligt. Och att man gör bedömningen utifrån om det är en kommunal verksamhet och inte utifrån hur den specifika sporten påverkar smittspridningen. Jag önskar att man hade kunnat lyfta blicken lite och se det för vad det är. För min del handlar det främst om att hästarna inte ska komma i kläm.

    Just hästarnas väl och ve är det som kommunen har haft för ögonen när man ändå tummat på reglerna och tillåtit två ekipage åt gången i de två ridhus som finns på anläggningen, menar Nicklas Martinsson, verksamhetschef för teknik-, fritid- och kulturförvaltningen i Ronneby kommun.

    – Min bild är att vi säkerställde hästarnas välmående och dagliga motion när vi stängde. Detta genom att man får vara två ekipage samtidigt i varje ridhus. Gör man ett schema mellan 07 och 22 har man 15 timmar gånger två, och då kan man motionera 60 hästar per dag om det skulle behövas. Dessutom har man fortsatt fri tillgång till paddocken när den är i skick för det. Kommunen har också sagt ja till verksamhet utomhus med totalt åtta deltagare per gång, inklusive tränare. Åtta personer är trots allt den fortsatt rådande normen i Sverige, säger Nicklas Martinsson.

    ”Tycker inte vi är strängare”

    Att Ronneby Ryttarförening är den enda ridanläggningen i Blekinge som har stängts ner beror enligt Martinsson på att det är just en kommunal anläggning. Och som sådan lyder den under de restriktioner och rekommendationer som kommunen är ålagd att följa.
    – En kommun kan inte gå in och stänga privata anläggningar, men jag tycker inte att vi är strängare för det, säger Nicklas Martinsson.

    Gällande frågan om pandemilagens betydelse i sammanhanget säger han:
    –  Pandemilagen går inte att tillämpa på kommunal idrottsverksamhet. Vi har pratat med smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten, och den lagen är tänkt för affärer, privata gym, padelhallar och det man inte har kommit åt innan.

    – Senaste uppgiften var att Ronneby ligger på nionde plats när det gäller smittspridningen i landet. Det är en stor utmaning vi står inför.

    Hur ser det ut för andra sporter i Ronneby kommun?
    – Vi har idrotter som i stort sett inte har varit i sin miljö sedan i april. Det har gjorts lite avsteg för 05:or och yngre, det har hoppat fram och tillbaka, men sista tiden har det varit helt stängt sedan den 13 november.

    Beslutet som Ronneby Ryttarförening har att rätta sig efter gäller fram till och med den 24 januari. Därefter kommer det att fattas nya beslut om fortsättningen. Ridsport följer utvecklingen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden